frankrijk.nl

Parc du Pilat smaakt naar meer

Met grote trekpleisters in de buurt als de Ardèche, Lyon en Vienne zou je natuurpark du Pilat zo maar over het hoofd kunnen zien. Maar je weet niet wat je mist, zeggen gastauteurs Nathalie en David.

“Waarom hebben we een e-mountainbike gehuurd?”, vraag ik aan David als we vertrekken. David antwoordt niet, maar het wordt me al gauw duidelijk. In natuurpark du Pilat kun je stijgen tot 1430 meter hoogte en met zo’n elektrische fiets vlieg je de steile wegen op alsof het niks is. Dit park is ietsje groter dan Texel. Le Pilat is onder Nederlanders relatief onbekend, maar de wijnen, geitenkaas en vruchten uit deze streek hebben in Frankrijk een sterrenstatus.

Uitzicht op het Rhônedal

Een smal weggetje leidt ons bijna loodrecht omhoog. We passeren fruitboomgaarden die zo zwaarbeladen zijn dat de takken bijna tot aan de grond komen. Bovenaan worden we getrakteerd op een magnifiek uitzicht over het Rhônedal. Weelderige wijnranken groeien hier tot aan de oevers van de rivier. Ik verbaas me over de verscheidenheid aan groene tinten in het landschap. Nooit geweten dat er zoveel kleuren groen zijn.

Le Pilat

Middeleeuwse dorpjes

We hebben nog een stuk te gaan, dus we stappen weer op onze ‘bikes’. Het landschap wordt ruiger en de wegen slingeren omhoog. Ik ben heel dankbaar voor mijn motorhulpje. David fietst een stuk voor me als ik hem ineens midden op straat naar me zie gebaren dat ik moet stoppen. Als ik de bocht om kom zie ik een middeleeuws dorpje, Malleval, dat lijkt te versmelten met de omringende bergen. De onheilspellende naam, vrij vertaald ‘dal der kwaad’, verraadt een roerige geschiedenis. Door de eeuwen heen trok het ene leger na het andere erlangs. Tegenwoordig zie je hoogstens wandelaars, e-bikes en mountainbikes.

Malleval, dorpje in Le Pilat

B&B midden in de natuur

We laten het adembenemende uitzicht indalen en dan fietsen we naar de charmante, huiselijke chambre d´hôtes Le Grand Noë van Catherine en Denis Bruneton, middenin het natuurreservaat. Aan het eind van de dag geeft de ondergaande zon de roodgelige zandstenen muren van de voormalige boerderij een nog warmere teint. Langs het huis staan volle rode rozenstruiken die fel afsteken tegen de lichtblauwe luikjes. De kittige eigenaresse met een korte grijze coupe in een blauw keukenschort komt ons breed lachend tegemoet lopen en heet ons van harte welkom.

Le Grand Noé, chambre d'hôtes in Le Pilat

Serene rust

We planten ons in de riante tuin met uitzicht over het dal. Er heerst een serene rust. Dit is een perfecte plek om je terug te trekken met een tijdschrift en een lokaal wijntje. De schaduwen in de tuin worden steeds langer met de ondergaande zon. Op een bankje ligt een lapjeskat te soezen in de laatste warme stralen. We voelen ons direct thuis. Catherine komt naar buiten met regionaal gebrouwen biobiertjes. David trekt een wenkbrauw op want hij heeft niet veel fiducie in ambachtelijke Franse bieren, maar ik vind het juist ontzettend leuk.

Slaapkamer La Jasserie in Le Grand Noé

Lokale producten

Gelukkig hebben we vandaag heel wat beweging gehad, want de hele avond mogen we proeven van lokale gerechten die Catherine met veel liefde klaarmaakt. Ze ziet het als een soort levenstaak om haar gasten kennis te laten maken met de producten uit de Pilat. Aan het eind van de avond rollen we voldaan ons bedje in voor een heerlijke nachtrust. Morgen staan een flinke wandeling en een kanotocht over de rivier de Loire op het programma. Wat een ontdekking, dit gebied!

Meer informatie over het Le Pilat, een van de oudste beschermde natuurgebieden van Frankrijk, vind je hierwww.pilat-tourisme.fr

En deze website bevat meer reistips voor de Auvergne: www.auvergne-toerisme.nl

LEES OOK:
Top 10 frisse-lucht-departementen in Frankrijk
Fietsen over de ViaRhôna

Tekst: Nathalie van Koot Beeld: David Scherpenhuizen, CC/Le Grand Noé (foto Catherine in keuken en chambre d’hôtes)

Nathalie Van Koot David Scherpenhuizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *