frankrijk.nl

Franse reuzen op bezoek in Friesland

Dit weekend wacht Leeuwarden een waar spektakel, want dan logeren de reuzen van Royal de Luxe in de culturele hoofdstad. Quoi?

De 11 meter hoge Duiker, het 5 meter hoge Kleine Reuzenmeisje en de 3 meter hoge hond Xolo zijn vanaf vrijdag te gast in Leeuwarden. In hun kielzog nemen ze 120 in parmantig rood geklede bedienden mee. Want die gaan er voor zorgen dat ze vrijdag tot leven komen en de stad gaan verkennen. Ja, serieus: deze reuzen wandelen straks door de stad. Heb je enig idee hoe indrukwekkend dat moet zijn? Stel je eens voor hoe ze boven de huizen van de kleine straatjes in Leeuwarden gaan uittorenen… dat willen we wel eens zien! 

Reuzen Royal de luxe

Royal de Luxe, made in France

Dit van origine Franse gezelschap is in 1979 opgericht door Jean-Luc Courcoult en heeft zijn basis in Nantes. Maar zijn speelterrein is overal ter wereld. Zijn credo: “Wij komen liever naar de mensen toe dan dat we mensen naar ons laten toekomen.” Leeuwarden bekoorde hem alsook de geschiedenis met water, de elfsteden…

Spectaculair schouwspel

Ik heb ze ooit al eens mogen zien in Nantes en echt waar, je weet niet waar je moet kijken! Door mechanische kranen en heel veel touwen, bestuurd door zo’n 40 medewerkers per reus, kun je een glimlach of knipoog verwachten van het reuzenmeisje, die zomaar voor je kan gaan knielen, en moet je oppassen dat Xolo de hond niet net jouw kant op gaat plassen!

Reuzenmeisje Royal de Luxe

Xolo hond Royal de luxe

Komt dat zien!

De reuzen zullen van vrijdag t/m zondag door de binnenstad van Leeuwarden lopen volgens vaste routes (zie ook de kaarten onderaan). Ook zullen zij op verschillende plekken in de stad slapen… Kijken kost niks, maar houd er rekening mee dat de gehele binnenstad gedurende het weekend afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. En dat er reuzeveel aandacht zal zijn voor deze bijzondere logés voor even!

Meer informatie over het evenement op de website van Friesland.nl, of download de app ‘LF2018’ voor alle actuele informatie.

Nawoord: het was in één woord GIGANTISCH indrukwekkend! Zie onder enkele beelden:

reuzenmeisje ROyal de Luxe

De duiker ROyal de Luxe

Xolo Royal de luxe

Tekst: Myrthe Galle/Josee Schouten Beeld: ©CC Pascal Victor/ArtComArt,  Xolo + Reuzenmeisje: Josee Schouten

LEES OOK:
Nantes in 5 hippe highlights

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.