frankrijk.nl

De mooiste eilanden van Frankrijk

Hagelwitte stranden, turquoise baaien en exotische bloemen… Je gelooft het bijna niet, maar al deze eilanden liggen echt in Europa, voor de Franse kust!

Ile de Bréhat (Côte d’Armor, Bretagne)

Ile de Brehat mooiste Franse eilanden
Tien minuten per boot vanaf de Bretonse noordkust, net boven Paimpol, ligt Bréhat, een archipel van één groot eiland en meer dan 90 kleinere rotseilandjes. Dankzij de warme golfstroom van de Atlantische Oceaan bloeien hier palmbomen, vijgenbomen, eucalyptus en mimosa. De warme gloed van de roze granietkust aan de zuidkant van het hoofdeiland doet aan Zuid-Frankrijk denken, terwijl het ruigere noorden van Bréhat, met heide en varens, een Engels temperament heeft. Dit autovrije eiland kun je per fiets verkennen of met een kajak tussen de rotseilandjes peddelen: prachtig!

Ile d’Ouessant (Finistère, Bretagne)

Ile de Ouessant mooiste Franse eilanden
Ouessant, dat op 20 kilometer vanaf de kust van Finistère in de Atlantische Oceaan ligt., is een ruig eiland bespeeld door de wind. De huizen zijn er daarom laag, hebben dikke muren en kleine raampjes en staan altijd met de achterzijde naar het noorden. Zoals te zien in Laimpaul, het grootste dorp van het eiland. Grappig om te weten: vrouwen maken al eeuwenlang de dienst uit op Ouessant. De zeevarende mannen waren maanden achtereen afwezig dus de vrouwen bewerkten het land en zij vroegen de heren ten huwelijk, niet andersom!

LEES OOK: De mooiste stranden van Frankrijk

Archipel des Glénan (Finistère, Bretagne)

Glénan mooiste Franse eilanden
Met hun hagelwitte stranden en turquoise baaien lijken het net Caraïbische eilanden en toch liggen de eilanden van Glénan in de koele wateren van de Golfe de Gascogne. Bij vloed bestaan veel van de eilandjes uit niet veel meer dan wat rotsen, maar bij eb zijn ze in al hun schoonheid  te bewonderen. Daar profiteren vooral zeilers van, want Glénan is sinds 1947 de uitvalsbasis van de beroemdste zeilschool van Frankrijk. Op Saint-Nicolas, het hoofdeiland van deze archipel met 9 grotere en tientallen minuscule rotseilandjes, openen elke zomers een bezoekerscentrum, restaurants en een duikschool.

Belle-Ile-en-Mer (Morbihan, Bretagne)

Belle Ile en mer mooiste Franse eilanden
Fjorden, kliffen, stranden, bossen en beekjes: Belle-Ile-en-Mer verenigt natuurkenmerken uit heel Bretagne. Het ruigst is de westkust, waar de beroemde puntrotsen uit de zee omhoogkomen (Monet schilderde ze wel 36 keer!).  Le Palais, de grootste plaats van het eiland, heeft een mooie 17e-eeuwse citadel en charmante aflopende straatjes vol winkels en restaurants. Sfeervol is ook het dorp Sauzon, vol lichtroze huizen met groene luiken en een haventje dat bij eb helemaal droogvalt.

Lees ook: Ongelofelijk mooi timelapse-filmpje van Bretagne

Houat & Hoëdic (Morbihan, Bretagne)

Houat mooiste Franse eilanden
Vlak bij Belle-Ile-en-Mer liggen Houat en Hoëdic, twee kleine eilanden met spectaculaire zandstranden en glashelder water. Je vindt er pittoreske haventjes en mooi duinlandschap, waar wilde jasmijn en anjers groeien. Veel eilandbewoners leven van de kreeft- en krabbenvisserij dus liefhebbers van schaaldieren kunnen hier hun hart ophalen! Hoëdic is piepklein – je kunt het in 2 uur rondlopen – maar je vindt er onder meer een 4 meter hoge menhir en het schattige kerkje van Saint-Goustan met miniatuurschepen van het plafond.

Ile de Ré (Charente-Maritime, Nouvelle Aquitaine)

Ile de Ré mooiste Franse eilanden
Met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar is Ile-de-Ré het favoriete eiland van de Franse westkust. In het binnenland kun je prachtig fietsen tussen landbouwvelden en wijngaarden. In de charmante dorpen van het eiland groeien de stokrozen tegen de gevels en zijn de straten soms te smal voor auto’s. La Flotte is prachtig en datzelfde geldt voor het vestingstadje Saint-Martin-de-Ré, met zijn vele restaurants (oesters!) en artistieke winkeltjes. Rustieker is het kleine Ars-en-Ré, dat met zijn zwart-witte kerktoren hoort bij de mooiste dorpen van Frankrijk.

Lees ook: de mooiste dorpen van Charente-Maritime

Ile d’Yeu (Vendée, Pays de la Loire)

Ile d'Yeu mooiste Franse eilanden
Yeu is een van de authentiekste eilanden van Frankrijk, met zijn dorpjes vol witgepleisterde huizen. Aan de oceaankant van het eiland is nieuwbouw zelfs helemaal verboden, zodat de côte sauvage daar ook echt sauvage blijft. Naast deze ruige kustlijn heeft Yeu ook zachtere landschappen, met groene fjorden en moerasgebied. Dit is een van de weinige kleine Franse eilanden waar de bevolking niet vergrijst: een kwart van de bewoners is 25 of jonger. Ook de tonijnvisserij is nog springlevend: er is een vloot van meer dan 250 schepen.

Lees ook: Franse plaatsnamen die wij verkeerd uitspreken

Porquerolles (Var, Provence)

Porquerolles mooiste Franse eilanden
Aan de andere kant van Frankrijk, in de warme Middellandse Zee, liggen Porquerolles en Port-Cros. Eilanden met een bruinrode kust, die aan het einde van de dag een gouden gloed krijgt. Porquerolles is het meest ‘extroverte’ van de twee, met een handjevol hotels, een 20-tal restaurants en een paar honderd huizen. Midden in het enige dorp staat een geel-wit kerkje aan een ongeplaveid plein met grote eucalyptusbomen, waar in de schaduw pétanque gespeeld wordt. De rest van het eiland bestaat uit weelderige natuur.

Port-Cros (Var, Provence)

port-cros-mooiste-franse-eilanden-cc-paskualo
Het bergachtige Port-Cros is sinds 1963 beschermd natuurgebied. Slechts één smalle strip van het eiland is bebouwd met enkele restaurants, één hotel, een kleine supermarkt en tien woonhuizen. Maar verder is Port-Cros met zijn vele steeneiken, pijnbomen en geurige kruiden zo maagdelijk als ooit de hele Côte d’Azur geweest moet zijn. De stranden zijn alleen te bereiken met een paar goede wandelschoenen. Het water rond het eiland is kristalhelder, zodat je al vanaf de veerboot veel van het onderwaterleven kunt zien.

Beeldcredits: CRT Bretagne (fotografen Yannick Le Gal (Houat, Belle-Ile-en-Mer openingsbeeld), Xavier Dubois/CRT Bretagne (Ouessant, Bréhat), (Nicolas Job) (Glénan). Overige beelden: Belle-Ile-en-Mer (CC/Sygal 2013),  Ile de Ré (CC/Green Explorer Tom), Ile d’Yeu (CC/Guillaime Galdrat), Porquerolles (CC/Steffen Ramsaier), Port-Cros (CC/Paskualo).

LEES OOK:
Rondreizen op Corsica, het mooiste eiland ter wereld
Dagtrip naar Ile Sainte-Marguerite bij Cannes
13 Franse vooroordelen over Nederlanders

9 reacties op “De mooiste eilanden van Frankrijk”

 1. J M schreef:

  Wat een onontdekte rijkdom, we kunnen er even vooruit.

 2. Dick Schouten schreef:

  Helemaal mee eeens Corsica is het mooiste eiland van de wereld woon er al weer 17 jaar.

 3. David Gajewski schreef:

  Ik bedoelde stranden & eilanden natuurlijk.

 4. David Gajewski schreef:

  Hallo,
  mooi , dat wel , maar Aquitanie (Atl. Oceaan), wordt hier echt wel over het hoofd gezien. De mooiste stranden liggen overigens in Zuid-Frankrijk tussen Cassis & Marseille. Zoek maar op het web ‘Les Calangues’, geeft je het gevoel op de Sechellen te zijn. Wat dat betreft kennen we Frankrijk maar al te goed . Groeten. Valeriee & David.

 5. Koen schreef:

  Komt ‘Ouessant’ van West-Zand?

 6. Prachtige lijst! Er zouden zo nog een paar Bretonse eilanden op kunnen, denk bijv aan Ile de Batz of Ile Callot. Hartelijke groeten uit Bretagne. La Clé de Taulé – http://www.visitbreizh.com

 7. karin schreef:

  Ik ben een liefhebber van Bretagne, Ile de Bréhat is iid prachtig! Heel Bretagne is mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *