frankrijk.nl

Cassis, charmant kustplaatsje in de Provence

Cassis is een mooie vissersplaats in Zuid-Frankrijk op zo’n 20 kilometer van Marseille. Door zijn veelzijdigheid is het dorpje zeker een bezoek waard. Mooie vakantiefoto’s gegarandeerd!

De haven van Cassis (Cassi, s niet uitspreken!) is het kloppende hart van het plaatsje. Strijk hier neer op één van de vele terrasjes om de lokaal geproduceerde wijn te proeven en te kijken naar de voorbijgangers, met op de achtergrond de zeer fotogenieke, aangemeerde boten. Rondom het knusse Place de Baragnon zijn er diverse kleine boetiekjes. Twee keer per week, op woensdag en vrijdag, vindt hier de markt plaats. In de zomer staan er ook ’s avonds kraampjes, waar onder andere zelfgemaakte kunst wordt verkocht.

Haven van Cassis

Prachtige natuur

Nobelprijswinnaar Frédéric Mistral schijnt te hebben gezegd: “Qui a vu Paris et pas Cassis, n’a rien vu” (“Wie Parijs heeft gezien en niet Cassis, heeft niets gezien”). Eerlijk is eerlijk, als je de indrukwekkende calanques rond het plaatsje ziet, kun je je daar wel iets bij voorstellen. Aan het einde van de Avenue des Calanques, bij Port-Miou, kun je via een redelijk intensieve wandeltocht de andere calanques, Port Pin en En-Vau, bereiken. Toch kun je ook hier al genieten van een prachtig uitzicht op de hoge kliffen en het knalblauwe water. Liever niet te veel inspanning of ben je niet zo goed ter been? Vanuit de haven vertrekken regelmatig boottours waarmee je de calanques ook vanaf zee kunt ontdekken. Er zijn verschillende routes beschikbaar.

Wandelroute in de omgeving van Cassis

Verse vis

Cassis staat bekend om haar haven, dus de vis wordt voor je neus vers aangeleverd. Verscholen in de schattige binnenstraatjes ontdekt je de plekken waar de locals komen, zoals restaurant Le Bonaparte (14 rue du Général Bonaparte), dat wordt gerund door Jean-Marie en zijn familie. Je eet hier vis voor een schappelijke prijs, tussen de Fransen. Geen visliefhebber? Als je het vraagt, maakt de kok ook een vegetarisch gerecht.

cassis haven restaurants gezellig dorp

On va à la plage?

Daarnaast telt Cassis meerdere stranden. Het grote Plage de la Grande Mer is het populairst vanwege de centrale ligging en goede toegankelijkheid. Via het mooie VVV-kantoor loop je hier door naar de Promenade Aristide Briand, waar je een beeld ter ere van visser Calendal (een personnage uit een gedicht van Mistral) en de vuurtoren van Cassis vindt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de kust. Ook het kleinere Plage de Bestouan (via het trapje naar beneden!) is geliefd.

Strand van Cassis

cassis calanques zee natuur

LEES OOK:
De 5 mooiste calanques rond Cassis
Romantisch hotel-restaurant in Provençaals dorpje

Tekst en beeld: Adriënne Ummels Beeld linksboven: CC/Phyllis Buchanan

Adriënne Ummels Gastblogger

3 reacties op “Cassis, charmant kustplaatsje in de Provence”

  1. Erven schreef:

    Cassis et mehari

  2. Karin schreef:

    Het zijn allemaal leuke artikelen. Heel herkenbaar en het ademt een mooie sfeer. Heerlijk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!