frankrijk.nl

Bubbels uit Bourgogne: waarom crémant top is

Crémant de Bourgogne is het goedkope broertje van de champagne. Wijnkenster Monica legt uit waarom deze bubbelwijn het allerbeste alternatief is voor champagne, als je voor een lagere prijs wilt gaan.

Nederlanders zijn gek op bubbelwijnen. Prosecco voorop de laatste jaren, maar ze drinken ook steeds meer bubbels uit Frankrijk. In 2015 was Nederland als land maar liefst de 11e importeur van champagne en ook crémant de Bourgogne krijgt vanwege de zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding steeds meer aandacht in Nederland.

Fles crémant de Bourgogne

Zelfde klimaat als de Champagne

Logisch, vind ik. Want van alle bubbelwijnen komt de smaak van crémant de Bourgogne het dichtst bij champagne. Dat komt vooral door de geografische ligging: het noordelijke deel van de streek Bourgondïe ligt tegen het zuiden van de Champagnestreek en juist daar (met name rond het stadje Chatillon-sur-Seine) worden de meeste crémants gemaakt. Het klimaat is er dusdanig hetzelfde en dat beïnvloedt de zuurgraad van de wijn. Hoe koeler het klimaat, des te meer kans op mooie zuren en dat maakt de wijn nou zo fris en fruitig: dé kwaliteit van een bubbelwijn!

Glazen crémant de Bourgogne op tafel

Zelfde druiven, zelfde methode

Ook bevat crémant de Bourgogne 2 van de druivensoorten die ook in champagne zitten: chardonnay en pinot noir. Tenslotte is de bereidingswijze van champagne en crémant dezelfde. We noemen dat de méthode champenoise. Dit houdt in dat de wijnen twee gistingen ondergaan: de alcoholische gisting die hem tot wijn maakt en zodra deze basiswijn in de fles gaat, wordt er gist en suiker toegevoegd. Dit veroorzaakt het ontstaan van koolzuur in de fles, de tweede gisting. Zodoende krijgen we een bubbelwijn.

Crémant de Bourgogne is om deze 3 redenen de beste vervanger van een fles champagne met een prijs die gemiddeld maar liefst drie à vier keer lager ligt!

Wijnvaten in de Bourgogne

In dit artikel lees je hoe en waar je wijnen en crémants kunt kopen in de wijnstreek zelf: Tips voor wijn kopen in de Bourgogne.

Tekst: Monica van der Stap Beeld: CC/Thor Edvardsen (wijnvaten), CC/Tamara Menzi (glazen op tafel), CC/Andreas Nilsson (glazen met blaadje), CC/Johan Bryggare (fles met kaars)

Monica Van Der Stap Gastblogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *