frankrijk.nl

Franse nep-souvenirs herkennen

Lekker winkelen tijdens de vakantie, leuke spullen kopen op de markt. Maar pas op, er zijn nogal wat ‘authentieke’ producten die helemaal niet uit Frankrijk komen. Tips om de toeristenrommel te onderscheiden van de échte Marseille-zeep, olijfolie, Provençaalse kruiden en meer.

1. Marseille-zeep

Savon de Marseille is een van de beste zepen die je kunt gebruiken want gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten* en heel zacht voor de huid. Bovendien werkt hij ook voor veel huishoudelijke dingen (o.a. geraspt en aangelengd als wasmiddel of handzeep). Maar pas op. Omdat de echte Savon de Marseille al jaren wacht op een eigen AOC- of IGP-label komt 95% van de ‘Marseille-zeepjes’ doodleuk uit China of andere landen. En dan gaat het om synthetische namaak die absoluut niet dezelfde eigenschappen heeft als deze fijne natuurzeep.

Marseille Zeep J.F. Schmitz/Getty Images

Bars of Marseille soap on the market, August 2010

Let op! Nep is makkelijk te herkennen aan de kleur want echte Marseille-zeep moet bruin, olijfgroen, crèmekleurig of lichtgeel zijn. Al die zuurstokroze en lavendelpaarse-zeepjes zijn dus per definitie niet het echte werk. Ook moet de zeep minimaal 72% plantaardige olie (bij voorkeur olijfolie) bevatten en is hij ‘Pur Végétal’. Dus zodra er dierlijke vetten (graisses animales) tussen de ingrediënten staan dan is het ook foute boel. Palmolie en kokosolie mag overigens wel in echte Marseille-zeep zitten, die wordt namelijk gebruikt voor de gele en crèmekleurige zeep. De slechts 3 resterende ambachtelijke zeepproducenten uit de omgeving van Marseille hebben een eigen label opgericht, dat ziet er zo uit.

Savon de Marseille

2. Provençaalse kruiden

Ook zo’n mooie deze: ondanks de naam komt slechts 10% van de Provençaalse kruiden daadwerkelijk uit Zuid-Frankrijk. Hoewel er sinds 2003 een Label Rouge bestaat is de naam Herbes de Provence vrij te gebruiken en onder andere Polen schijnt een groot producent te zijn. Zo zonde om die te kopen, want juist de kruiden uit de Provence hebben die intense geur en smaak die alleen een zonnig klimaat en een mediterraan terroir opleveren.

Herbes de provence

Let op! Kijk dus uit naar Herbes de Provence met het Label Rouge, dat niet alleen de herkomst garandeert maar ook in de gaten houdt of er geen takjes en stof in het melange zit (heel vaak het geval) en zelfs of het gehalte etherische oliën in de kruiden maximaal is. Een andere goede indicatie is de ingrediëntenlijst. Daar kom je soms de gekste kruiden tegen terwijl dit de enige 5 officiële ingrediënten van Herbes de Provence zijn: rozemarijn (26 %), oregano (26 %), bonenkruid (‘sarriette’, 26 %), tijm (19%) en basilicum (3%).

3. Franse olijfolie

Tot grote frustratie van de Provençaalse olijfboeren wordt er ook glorieus gesjoemeld met olijfolie afkomstig uit landen als Tunesië, Marokko of Spanje – die ineens de naam ‘Made in Provence’ krijgen. En dat terwijl Franse olijfolie op veel kleinere schaal geplukt en geperst wordt en daardoor van hogere kwaliteit is.

Huile de provence

Let op! Trap niet in een Frans bedrijfsadres op het etiket, dat zegt namelijk niets over waar de olijven geplukt zijn. En ‘Made in EU’ (of UE) betekent meestal Spanje. Maar een ondubbelzinnige vermelding als ‘Origine de France’ of ‘Huile d’Olive de France’ is wél een goed teken en een AOP- of AOC-label natuurlijk helemaal. Bedenk overigens dat ambachtelijke olijfolie uit de Provence of de Languedoc-Roussillon minstens €15/liter hoort te kosten. Als het minder is dan kan het eigenlijk geen goede kwaliteit zijn.

Olijfolie uit de Provence

4. Corsicaanse worsten

Corsica staat bekend om de heerlijke charcuterie die gemaakt wordt van everzwijnen of varkens die vrij rondscharrelen op het eiland en alleen op kastanjes en het maquis knabbelen. Alleen… er zijn van die lokaal opgegroeide dieren nog niet eens genoeg om de eilandbewoners zelf te voeden, laat staan de miljoenen toeristen die jaarlijks aan wal komen. Er staan dan ook regelmatig berichtjes in de Franse krant over aangehouden vrachtwagens vol met ladingen varkens afkomstig van het Franse vasteland, waar ‘echte’ Corsicaanse worsten van gemaakt worden.

Corsicaanse worstjes

Let op! Onder de Corsicanen is het een goedbewaard geheim waar de beste worsten te koop zijn, dus het slimste is ter plekke flink doorvragen bij jouw hoteleigenaar of andere locals waar je moet zijn. Worsten uit de supermarkt kun je met gerust hart laten hangen en zelfs op de markt is het moeilijk weten wat de herkomst is. De beste kans op kwaliteit heb je in de echt gespecialiseerde winkels die er niet al te toeristisch uitzien. En belangrijk: je moet wel bereid zijn de prijs te betalen, want goede ambachtelijke producten kosten gewoon wat.

5. Honing

Niets leuker dan zo’n mooi potje met goudgele miel mee naar huis nemen, maar doordat het aantal bijen dramatisch gedaald is afgelopen jaren, is ook de Franse honingproductie gehalveerd sinds 2015. De honingprijzen zijn dus omhoog gegaan en het aantal imitatie-honingen toegenomen. Met toevoeging van suiker, glucosestroop of water. En de herkomst van ‘lokale honing’ blijkt regelmatig het Verre Oosten zijn.

Miel de Provence

Let op! Kijk goed naar de herkomst op het etiket: de naam en het adres van de imker (apiculteur) is een geruststellende factor (en natuurlijk is het nog beter als hij of zij zelf achter de marktkraam staat). Als dat niet het geval is, dan is de toevoeging Miel recolté et mis en pot par l’apiculteur een goed teken. In de supermarché wederom uitkijken voor ‘Europa’ als herkomstnaam, want dan weet je zeker dat de honing NIET uit Frankrijk komt.

Savon de Marseille Marius Fabre met palmolie

* In echte Marseille-zeep zitten slechts 4 ingrediënten: 72% plantaardige olie, soda, zout en water. Geen parabenen dus, geen kleurstoffen geen petrochemische toevoegingen. De groene zeep bevat olijfolie, de witte zeep is gemaakt van palm- en kokosolie en dat is al zeker drie eeuwen het geval. Die palmolie kwam altijd van de Franse koloniën en was (destijds) geen aanslag op de natuur. Vind je dat toch geen fijn idee, kies dan groene Marseille-zeep, gemaakt van olijfolie.

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Sylvian Citerne (worst), Nepzeep J.F.Schmitz/Getty Images, Roberto Venturini (olijfolie, tap), Jean-Louis Zimmerman (kruiden, markt), Alvaro (zeep), Maurice van Mosel (honing), Daniel70mi (zeep Marius Fabre) Bronnen: Consoglobe.com, Var Matin, Le Nouvel Obs.

LEES OOK:
Top 8 leukste markten van Zuid-Frankrijk
10x meenemen uit de supermarché
7 beautyproducten uit de Franse apotheek
De echte Corsicaanse keuken proef je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *