frankrijk.nl

Mooi! Abbaye de Fontfroide bij Narbonne

Wat moet je echt gezien hebben in de Languedoc-Roussillon? Nou, deze abdij dus. Een monument met een bijzondere historie maar vooral ook een prachtige plek om rond te lopen.

Soms moet je even zin maken tijdens de vakantie. Dan lonkt het zwembad. Of is het kopje koffie op het dorpsterras alwéér uitgelopen tot een ochtendvullende bezigheid. In de auto stappen om een oude abdij te bezoeken staat op dat soort dagen niet bovenaan de agenda. En toch. Wat zou het zonde zijn als je in de buurt van Narbonne verblijft, ergens in de Aude of in de Hérault, en je bent NIET bij Abbaye de Fontfroide geweest bent. Een uitzonderlijke plek, om een hoop verschillende redenen. Hier heb je er een paar.

•       Alleen al de weg ernaar toe… prachtig. Langs de wijngaarden van de Corbières en geleidelijk verder omhoog het Massif de Fontfroide op, een heuvelgebied dichtbegroeid met bossen.

•       De indrukkwekkende afmetingen. Op die mooie plek midden tussen het groen ligt een van de grootste en best onderhouden abdijen van Europa. Als je voor de imposante façade van Abbaye de Fontfroide staat wil je best geloven dat hier in hoogtijdagen wel 250 monniken woonden.

Abdij van Fontfroide Langiedoc-Roussillon

•       De mooie stille plek – je hoort hier het gefluit van de vogels en het zoemen van insecten. Rondom het klooster niets dan bomen en hogerop rotsen in dezelfde roodbruine kleur als de stenen uit de façade van de adbij.

•       Dit is het grootste klooster van Zuid-Frankrijk en een van de bestbewaarde abdijen van Europa, met een mooie kloosterkerk en een 12e-eeuwse kapittelzaal.

abbaye de fontfroide architectuur bij narbonne

•       Een cisterciënzer abdij met een interessante historie, want Fontfroide was rond 1200 zo ongeveer het hoofdkwartier van de katholieke kruistochten tegen de katharen (die zich schuikhielden in al de katharenkastelen waarvan je ruines nog kunt bekijken in heel Languedoc-Roussillon).

•       Je krijgt er een inkijkje in het dagelijkse leven van middeleeuwe monniken, door het bezoek aan de slaapzaal, de kloostergangen en veel meer leefverblijven van de abdij.

abbaye de fontfroide tuin cc Jean Baptiste ROUX

•       Ook de tuinen van Abbaye de Fontfroide zijn erg mooi. Nadat de abdij in 1908 overging in de handen van een Italiaanse familie, herstelden zij de kloostertuin, vol geurende kruiden, lieten een grote rozentuin aanleggen en terrastuinen in Italiaanse stijl.

•       Superfotogenieke plek dus, je kunt rondom het klooster prachtige foto’s maken tussen olijfbomen, cipressen en lavendel!

abbaye de fontfroide narbonne languedoc

•       In de 19e-eeuwse wijnkelder van het klooster is een wijnwinkel ingericht, waar je wijnen kunt proeven van de wijngaarden rond Fontfroide, die 900 jaar geleden geplant zijn door de monikken van de adbij.

•       En ook erg leuk: in een van de kloosterzalen is een restaurant met terras gevestigd, La Table de Fontfroide, waar je kunt lunchen en dineren. (lunchmenu’s vanaf €25)

•      HANDIG: om het bezoek nog leuker te maken (met beeld en geluid) kun je vooraf de  Nederlandstalige App Abbaye de Fontfroide downloaden via de App Store of Google Play. Met kinder- en volwassenversie.

abbaye de fontfroide narbonne eetzaal

Dagelijks geopend van 10.00 uur-19.00 uur (afhankelijk van seizoen) van 15 juni tot 30 september, entree € 7,90 volwassen, € 5,80 kinderen. Meer informatie: www.fontfroide.com

abbaye de fontfride narbonne entree

Abbaye de Fontfroide bij Narbonne

LEES OOK:
De mooiste plekken van Occitanië

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Abbaye de Fontfroide, Josee Schouten, CC/Jean-Baptiste-ROUX, CC/NeferTiyi

Eén reactie op “Mooi! Abbaye de Fontfroide bij Narbonne”

  1. Nicky schreef:

    Je kunt vanuit Narbonne ook met de taxi naar deze abdij: op Hurktoilet staat dat er sinds kort taxibusjes zijn die max 5 passagiers voor slechts €10v an de stad naar Fontfroide brengen.
    http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=10092

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *