frankrijk.nl

Shoppen in Montpellier

Montpellier is een van de leukste Franse steden om te winkelen. De mooie oude binnenstad barst van de verrassende boetiekjes, winkels van bekende Franse merken en gezellige terrassen om een pauze in te lassen. Carole ging op zoek naar de beste plekken!

Slechts 24 uur. Dat was de tijd die ik had voor mijn shoppingtrip naar Montpellier. Op en neer met de  lijndienst van KLM Cityhopper voor een speeddate met deze heerlijke stad in de Hérault (Languedoc-Roussillon). Ik ging goed voorbereid op reis, met een stapel tips en aanwijzingen van vrienden en de gedachte dat ik dat wel in een dagje zou redden. Vergissing. Niet alleen zijn er enorm veel leuke plekken om te winkelen in Montpellier, als je in deze stad rondloopt wil je ook de tijd nemen voor alle mooie pleinen, stegen, binnenplaatsen en parken. Veel te weinig tijd dus, maar wel weer een geweldige indruk. Montpellier=top!

stedentrip Montpellier Grand Hotel du Midi Place de la Comédie

Ik had mazzel met de plek waar ik logeerde: heel centraal in het net vernieuwde 4-sterrenhotel Le Grand Hôtel du Midi. Compleet gerenoveerd in 2015 en gelegen aan het bekende Place de la Comédie, in het hart van Montpellier. Op dit plein staat ook de opera, vandaar dat het interieur van dit artdeco-hotel een ode aan de dans en het theater is. De kamers – nu met een fris modern interieur – hebben 4 verschillende hoofdkleuren, in volgorde van mijn persoonlijke voorkeur: geel, blauw, groen en rood. Het grote Place de la Comédie heeft talrijke terrassen, waarvan vele met een brumisateur (neveldouche) op dagen dat het hier heet is (welkom in het Zuiden!!). Wat betreft de ligging was mijn hotel het perfecte startpunt voor een dagje winkelen.

Montpellier Comedie et rude de la Loge

Rue de la Loge

In deze brede voetgangersstraat vind je bekende Franse kledingmerken voor groot publiek zoals Le Comptoir des Cotonniers (casual-chic op z’n Frans), Petit Bateau en Sergent Major voor kinderen. Ook ontdekte ik er Madura, een winkel met gordijnen, kussen, woontextiel en leuke accessoires. Rue de la Loge loopt tot aan de markthallen, Les Halles Castellane, waar elke dag groente en fruit, verse vis, vlees en andere levensmiddelen verkocht worden. Een stukje verderop, ligt het bruisende Place Jean Jaurès, vol (studenten)cafés en terrassen. Zoek je een leuk adres om te ontbijten, lunchen of een ontspannen hapje ‘s avonds, dan kan ik Ma Première Cantineop nummer 4, van harte aanbevelen.

Rue Foch

Een wat chiquere straat in het verlengde van de Rue de la Loge is Rue Foch, met mooie 19e-eeuwse gebouwen. Een soort mini-Champs-Elysées, die doorloopt tot aan de Arc de Triomphe van Montpellier, met daarachter het hooggelegen park, de Promenade de Peyrou. Hier vind je prêt-à-porter-merken zoals Zadig & Voltaire, DDP Woman & Girls en ook Water & Mountains Patagonia, voor als je mooie outdoorkleding zoekt. Iets verderop is de winkel van Souleiado, met z’n beeldschone Provençaalse stoffen. Ik viel er voor een paar schoenen en een luchtig tuniekje voor de zomer. Mis ook de woonwinkel Design et Décoration Metropolitan niet, aan het lage deel van de straat, net als Avant-Après, en winkel met vrouwenmode en accessoires. En heren: ga voor een knip- of scheerpauze naar Monsieur Laurent, alleen al vanwege de mooie etalage!

Montpellier rue Foch

Rond La Panacée

Onder aan Rue Foch moet je Rue de l’Aiguillerie nemen, terug naar L’Ecusson, het middeleeuwse centrum. Deze straat zit vol kleine winkels met (tweedehands)kleding, woonspullen, stripboeken, exotische kunstwerken en andere leuke dingen om te zien. Veel studenten komen hier dan ook rondsnuffelen. La Maison de la Lozère is hier een goed restaurant met streekproducten uit de streek ten noorden van de stad. En in de Rue de la Carbonnerie, links, wachtte me een leuke verrassing. Verborgen achterin een kleine binnenplaats ligt de prachtige chambres d’hotes Baudon de Mauny, met een chique, intieme en arty sfeer. Vlak ernaast zit de leuke theesalon/brocantewinkel l’Heure Bleue en een moderne lunchroom, Les Demoiselles de Montpellier, met gerechten zonder gluten. Terwijl Casse Bonbons een mooie boetiek is met kinderkleding. Maar wat is La Panacée? Dat is een centrum voor contemporaine kunst en cultuur, gevestigd in een vroegere medische faculteit. Geweldige plek voor culturele ontdekkingen, midden in een groene oase. Ik dronk er een glas wijn, at er paella en raakte in gesprek met leuke locals.

Montpellier la panacee

Rond Place de la Canourgue

Een van de mooiste delen van de binnenstad ligt rond het oude Place de la Canourgue. Mijn lievelingsplein in Montpellier want groen, schaduwrijk en heel rustig. Neem er de tijd voor een kop koffie bij Café Latitude, een literair en artistiek café. Slenter daarna rond in de wijk vol antiekwinkels, boekwinkels en kleine boetieks met kunst en woonaccessoires. In Rue du Palais de Guilhelm bijvoorbeeld. Vergeet ook niet langs te gaan bij de Medische Faculteit, een prachtig middeleeuws gebouw. In Rue Jean Jacques Rousseau zit een heel goed restaurant, Le Petit Jardin, met een binnenplaats en tuin met uitzicht op de kathedraal van Saint-Pierre.

Montpellier Rond Place de la Canourgue

Rond Place Sainte-Anne

Middelpunt van dit leuke wijkje is de Sainte-Anne kerk, waarin tegenwoordig een (gratis) expositieruimte is gevestigd. Ook zitten er rond het plein opvallend veel ateliers waar violen, cello’s en andere instrumenten worden gemaakt. Terwijl je op zomeravonden concerten kunt bijwonen in het Conservatorium. Maar goed, we waren hier om te winkelen 😉 De leukste straat hier is Rue Saint-Firmin. Loop binnen bij de bloemenzaak van Josephine, alleen al voor de geuren en de kleuren! Spa de Beaulieu is een prachtig adres voor massages, waar je ook  verzorgingsproducten kunt kopen. Er is ook een leuke theewinkel en zoetigheden vind je bij My Cupcake by Lila. Zoek je een adresje om te eten in deze wijk dan is l’Artichaut een goeie.

Montpellier Rond Place Sainte Anne

Rond Place Saint-Roch

Ik kwam deze wijk binnen via Rue Joubert, een charmante straat met leuke sieradenwinkels (Pinson en Perlolita), een boetiek met leren tassen, een zeepwinkel en een artisan parfumeur. Kijk naar boven en je ziet hier een halve fiets uit de muur steken! (werk van een lokale straatkunstenaar). En dan loop je ineens de Rue de l’Ancien Courrier binnen, een van de mooiste straatjes in de oude binnenstad, met witmarmeren tegels op de grond. Leuke winkels hier: woonaccessoires en gadgets bij Oxygen, Frans-Braziliaanse schoenen bij Nao do Brasil, en speelgoed bij Lud’mf. In de binnenplaats van hôtel Montcalm kun je tweedehands couturekleding kopen bij A la Changerie. En er vlak naast verkoopt Lillie Lou afgeprijsde kinderkleding.

Montpellier Saint Roche

Aan de andere kant van de kerk zitten te gekke winkels in de Rue du Petit Saint-Jean, zoals Violette (woonspullen), Kakaoté (voor chocolade- en theeverslaafden zoals ik), Slice of Life (leuke casual mannenkleding), L’Instant d’apprêts (moderne sieraden van een ontwerpster), Ma première Boutique (vrouwenmode) en Au grenier de Pinocchio (houten speelgoed). Voor een lunchpauze in deze wijk adviseer ik Dédée-Jacqueline (8 rue du plan d’Adge), direct naast de Eglise Saint-Roch. Voor €12 eet je hier een grote vegetarische salade en krijg je service met een stralende glimlach!

Montpellier winkelen rond Saint Roch

Her en der in de straten rond Saint-Roch, nog een paar favoriete adressen:
Darwin, een concept-store met kleding voor mannen en vrouwen, 1 rue du Bras de Fer.
La Cubic, kunstgalerie en winkel, rue des Tessiers.
Bensimon-Autour du Monde, leuke kleding, gympen en woonaccessoires, 6 rue Saint-Paul.
Ehawee, een winkel met spullen die de eigenaresse meeneemt van haar reizen naar Afrika en Azië, 7 rue du Plan d’Adge.
Les Petits Papiers de Flo, geweldige winkel met schrijfwaren en sieraden en een sprankelende eigenaresse, 9 rue Vallat.

Hippe hotspot in Montpellier! Marché du Lez

Ten oosten van de binnenstad heeft Montpellier sinds 2 jaar een hippe en creatieve locatie: Marché du Lez. In en om een oude mas op de oever van het riviertje Lez zitten diverse brocantewinkels, restaurants, wijnbars en cafés. Elk jaar komen er een paar nieuwe winkels bij, zoals in 2017 een tatoeageshop en een woonwinkel. Bereikbaar met tramlijn L3! (halte Pablo Picasso)

Marché du Lez Montpellier

Praktische informatie

Met de auto
Als je in de regio verblijft en alleen een dagje komt shoppen in Montpellier parkeer je auto dan in de parking van winkelcentrum l’Odysseum, bij ‘Parking et Tram’. Hoe werkt het? Hoe lang je ook blijft en hoeveel mensen ook in de auto zitten, parkeren kost €4,60 inclusief een retourtje naar het centrum met de tram voor alle meereizende passagiers.

Meer informatie over een bezoek aan Montpellier op de Nederlandstalige website  Carole gastblogger

Tekst en foto’s: Carole Goelitz

stedentrip Montpellier met KLM

LEES OOK:
Musée Fabre, topmuseum in Montpellier
De hipste strandtenten van de Languedoc-Roussillon
Luxe B&B in een 18e-eeuws ‘folie’ bij Montpellier
Top 10 zonnigste steden van Frankrijk

Algemeen 728x90

3 reacties op “Shoppen in Montpellier”

 1. Danielle schreef:

  Ook ik was geinspireerd door het enthousiaste verhaal van Carole over Montpellier. Dus toen wij een tussenstop moesten plannen in Zuid-Frankrijk, dacht ik meteen aan Montpellier. In Nederland kreeg ik verschillende reacties: van “Nimes is leuker” tot “Montpellier is echt leuk”. Grand hotel du Midi had nog een suite vrij voor 4 personen. Prima kamer, mooi in groen-blauw op de 1e verdieping, wel klein voor 2 volwassenen en 2 pubers. Maar daarentegen wel lekkere koffie. Keuze voor ontbijt: Frans voor €8,50 p.p. of € 17 p.p. voor continentaal. Voor ons was Frans ontbijt meer dan voldoende. Vriendelijke bediening, goede airco (ook fijn als het buiten 36 graden is).
  Musee Fabre bezocht waar een hele mooie tentoonstelling van Frederic Bazille tot half oktober is. Gewinkeld in de leuke straatjes in het oude centrum. Verbazingwekkend leuk, hadden we niet verwacht. Gegeten bij L’Artichaut wat Carole ook in haar stuk noemt, zij staan in de Guide Michelin met een Bib Gourmand. Fantastische gerechten gegeten, mooie en verrassende combinaties, voor een prima prijs-kwaliteitverhouding. Menu €37 p.p. voor 3 heel bijzondere gerechten. Zeker een aanrader als je van lekker eten houdt en Montpellier bezoekt.
  Mijn advies: Sla Montpellier niet over als je naar het zuiden rijdt, maar neem een extra dagje tijd om deze stad te bezoeken.

 2. Brenda schreef:

  Geïnspireerd door de 24u van Carole dacht ik: dat kan ik ook, maar dan beter (lees langer = 5x)

  In plaats vanaf Schiphol, vloog ik vanaf Rotterdam met Transavia (4 vluchten per week) in iets meer dan 1,5 uur naar Montpellier.

  Ik overnachtte in Odalys Appart Hotel Les Occitanes – een echte aanrader: ruim, betaalbaar, centraal gelegen & goed gesitueerd (naast station (meestal niet de beste buurt, maar zo niet in Montpellier) en met alle tramlijnen voor de deur / om de hoek), keukentje mét ieniemienie vaatwasser, binnentuin met verschillende zitjes en zwembad. Met appartementen geschikt voor families en minder validen / rolstoelen.

  Inderdaad, zoals Carole schrijft, is Montpellier een heerlijke stad om te shoppen. Maar daarnaast heeft het nog meer te bieden: cultuur, historie, gastronomie etc. en dat allemaal in een zonovergoten relaxte sfeer. Ik zou wel aanbevelen niet in de zomerperiode te gaan, maar meer in voor- of najaar. Het was echt warm – ondanks het windje, schaduw en de brumisateur – en dus ideaal om de somberdere tijden Nederland even te ontvluchten.

  Na aankomst kocht ik gelijk de Guide Vert (Week-end / Languedoc), maar ook het Office du Tourisme heeft goede informatie. De stadswandeling brengt je langs vele leuke straatjes en je komt zo vanzelf langs de meeste shopstraatjes die Carole ons tipt. Verder kom je met de stadswandeling ook in straatjes en steegjes die je zelf zou overslaan, maar daardoor kom je buiten geijkte paden en doe je leuke ontdekkingen. Zeker niet missen: Place de la Canourgue, Kathedraal Saint-Pierre, Medische Faculteit, Jardin des Plantes en Promenade van Peyrou.

  Echt leuke winkelstraten naast degene die Carole al verklapte: Rue Jacques Cœur (chique winkels), Rue Saint Guilhem (kook- / woonwinkel Emprin), Rue du Petit Saint-Jean (kledingwinkel A-Côté) en Rue de l’ancien courrier (kleding- / sieradenwinkel Collection Privée). Ook een bezoekje waard: het Centre Commercial Polygone (met alle grote ketens – Galeries Lafayette, FNAC)

  Waar ik minder enthousiast over was: Rue Foch (maar die loop je toch door, want je wil de Arc de Triomphe wel zien)

  Lekker eten / drinken / zitten op terras: La Panacée (14, Rue de l’École de Pharmacie), Ma Première Cantine (4, Place Jean Jaurès) en L’Atypik Resto (15, Rue Jean Jacques Rousseau)

  In 5 dagen heb je tijd om ook wat meer van de omgeving te zien. Ik ging een dagje naar Béziers – Sète (met de trein in 45 min) en naar het strand (met tram en bus in 40 min). Maar ook voor een langer verblijf is Montpellier een goede uitvalsbasis voor de Languedoc.

  Als je van contemporaine / moderne kunst houdt, ‘moet’ je naar Carré Sainte-Anne (voormalige kerk), naar La Panacée (voormalige farmacieschool) en naar Centre Régional d’Art Contemporain (voormalige visopslag) in Sète.

  Carole, bedankt voor je inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *