frankrijk.nl

Tarte tatin met tomaten

Onze Carole is altijd op zoek naar verrassende nieuwe Franse recepten. Eerder dit jaar maakte ze al een tarte tatin met een twist: in plaats van de appels gebruikte ze witlof en geitenkaas. Maar met de zomermarkten vol tomaten, koos ze voor deze nieuwe hartige variant. God-de-lijk!

Het verhaal achter de klassieke tarte tatin is bekend. De zusters Tatin uit de Sologne ontdekten het recept bij toeval toen een van de zussen de taart liet vallen. Ze bakte de taart gewoon nog een keer in de oven, maar nu ondersteboven.

Twee heerlijke varianten

Carole heeft twee opties uitgeprobeerd: een keer een taart met balsamicoazijn en middelgrote vleestomaten en een keer zonder balsamico met kleinere cherrytomaatjes. Beide waren erg lekker.

Ingrediënten (als hoofdgerecht voor 4 pers.)

750 gr middelgrote vleestomaten of kleinere kerstomaatjes (als ze maar de hele taartvorm bedekken)
275 gr bladerdeeg (kant-en-klaar)
60 gr gezouten boter
2 eetlepels olijfolie
3 eetlepels balsamico
1 el suiker (indien gewenst)
1 sjalot
1 teentje knoflook
zout en peper
verse basilicum
Provençaalse kruiden voor de garnering
taartvorm circa 26 cm diameter

Tarte Tatin met Tomaten

Bereiding (ongeveer 15 minuten + 45 minuten kook/baktijd)

– Verwarm de oven voor op 200 °C.

– Was de tomaten en halveer ze.

– Verhit olijfolie en boter in een pan of meteen al in de taartvorm.

– Snij de sjalot, pers het teentje knoflook en voeg beide toe aan de vetten.

– Doe de balsamico en de suiker in de pan en roer goed.

– Leg de tomaten met de schil naar beneden in de vorm en bak ze op hoog vuur in 5 minuten op en laat ze vervolgens op middelhoog vuur sudderen.

– Haal de pan/taartvorm van het fornuis en laat 15-20 minuten rusten. Als je extra tijd hebt, kun je de tomaten laten afkoelen.

– Snij het bladerdeeg op maat van je taart en plaats het over de tomaten. Druk de randen een beetje naar beneden, maar zonder dat het kookvocht naar buiten komt!

– Vergeet niet om het bladerdeeg in te prikken met een vork.

– Zet de taartvorm 25-30 minuten in de oven, op 200 °C, totdat het bladerdeeg lichtbruin is. Laat de taart afkoelen (tot het vocht niet meer borrelt) en stort de taart vervolgens op een bord.

– Nu kun je de taart versieren met verse basilicum of wat Provençaalse kruiden. Serveer met wat geraspte kaas, Parmezaanse bijvoorbeeld, en een frisse salade.

Tarte Tatin met Tomaten

Tekst, foto en video: Vincent Börsch-Supan

LEES OOK:
Tarte tatin met witlof en geitenkaas
Tomates farcies, lekker makkelijk
Last-minute boeken? Dit zijn onze mooiste vakantiehuizen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *