frankrijk.nl

Fort Saint-Elme, geweldige plek met kinderen

In het uiterste zuiden van Frankrijk, 30 km onder Perpignan, ligt Fort Saint-Elme, een stervormig fort uit de 16e eeuw. Vanaf deze vesting heb je een geweldig uitzicht over de kust en het mooie stadje Collioure. En kinderen kunnen er rondlopen als ridders.

Het Fort Saint-Elme ligt in de heuvels boven Collioure, een charmant plaatsje van het departement Pyrénées-Orientales, in Occitanië. Al sinds de 8e eeuw was er op deze plek een wachttoren maar keizer Karel de Vijfde liet het huidige stervormige fort bouwen tussen 1538 en 1552. Onder de Zonnekoning voegde de bekende 17e-eeuwse fortenbouwer Vauban nog een deel toe. Begin 20e eeuw kocht een Franse familie het monument en de achterkleinzonen besloten het fort in 2008 toegankelijk te maken voor publiek.

Fort Saint Elme

Te voet of met een treintje

De weg naar het fort toe is al prachtig. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht over de omgeving. De wandeling is een stevige klim vanaf Collioure, maar het uitzicht maakt het dat meer dan waard. Je kunt in de buurt van het fort ook op twee plaatsen de auto parkeren, maar de parkeergelegenheid is beperkt. Je kunt je auto ook in Collioure laten en een treintje pakken naar Fort Saint-Elme.

Fort Saint Elme panorama

Verkleden als middeleeuwse ridder

Behalve genieten van het uitzicht, kun je ook het museum in het fort bezoeken. Dat toont wapens en schilden uit de middeleeuwen en renaissance. Ook leer je veel over de historie en waar het fort allemaal voor gediend heeft. Leuk voor de kinderen: die kunnen zich verkleden als ridder tijdens het bezoek! Overdag zijn er gratis rondleidingen, ze starten 6 keer per dag, op het hele uur.

Collage Fort Saint Elme

Fort Saint-Elme is van 1 april tot 30 september dagelijks geopend van 10.30 tot 19.00 uur. Entree tot 6 jaar gratis, 6-18 jaar €3-€4, volwassenen €7. Meer info op de website van het Fort Saint-Elme

Tekst: Myrthe Galle Beeld: CRT Occitanie

LEES OOK:
De 10 mooiste plekken in Occitanië
De 10 mooiste dorpen en stadjes van Occitanië
Bijzondere stranden in de Languedoc-Roussillon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *