frankrijk.nl

Franse zomerfilm: Mektoub, My Love

Vakantie vieren met vrienden, familie en een flinke dosis zon, zee en strand. In Mektoub, My Love: Canto Uno, de nieuwe arthousefilm van Gouden Palm-winnaar Abdellatif Kechiche, is de zomer in het Zuid-Franse Sète zinderend vastgelegd.

Sète, 1994. Amin keert terug van zijn studentenleven in Parijs om de vakantie door te brengen in het zuiden met zijn jeugdvrienden en familie. De familie van Amin heeft een Tunesisch restaurant, waar hij met zijn neef Tony, beste vriendin Ophélie en de rest van hun vrienden de dagen doorbrengt. Op het strand ontmoeten ze twee meisjes, Charlotte en Céline, die zich bij de turbulente vriendengroep voegen en feest vieren met iedereen.

Mooi licht

De film begint met een shot van een fietsende Amin en twee citaten over licht, eentje uit de Bijbel en eentje uit de Koran. De Frans-Tunesische regisseur Abdellatif Kechiche (La vie d’Adèle, La graine et le mulet) zei in een interview dat licht de hoofdpersoon van de film is, en dat hij zelfs speciale lenzen heeft laten maken om het licht goed over te kunnen brengen op het grote scherm. Dit is zichtbaar in de poëtische manier van filmen: de scènes op het strand zijn prachtig, met een namiddagzonnetje dat in zachte pasteltinten op het zand en in de zee schittert.

Westerse en Arabische cultuur

De combinatie van citaten uit twee heilige boeken aan het begin reflecteert de mengeling van de westerse en Arabische cultuur die duidelijk aanwezig is in de film. Er wordt veel Arabische muziek gebruikt in de film en de algehele levensstijl van de personages is anders dan in een standaardfilm over jeugdliefde. Het chaotische familierestaurant en de boerderij van Ophélies vader, waar alles door het gezin zelf gedaan wordt, maken dat de film een authentiek en puur beeld geeft van het leven in Sète en het omliggende platteland.

Nieuwe Franse bioscoopfilm Mektoub

Zomerliefde

De film speelt in 1994 en die setting is niet voor niets: de jaren ’90 stralen een vrijheid uit die tegenwoordig minder vanzelfsprekend aanwezig is, vindt Kechiche. Mektoub, My Love is een kunstig portret van een groep vrienden die genieten van hun zomer, gezien door de ogen van de zoekende Amin. Let wel: de film duurt bijna 3 uur en is door de uitvoerige dialogen soms wat langdradig. Maar, voor de doorgewinterde arthouseliefhebber en iedereen die zijn eigen jeugdzomers wil herbeleven is deze film een must-see.

Mektoub, My Love: Canto Uno, vanaf 19 juli in de Nederlandse bioscoop, trailer

Tekst: Myrthe Galle Beeld: CC/Pathé & Cinéart

Onderschrift Myrthe Galle

LEES OOK:
5 markante kustplaatsen in Occitanië
Hippe strandtenten rond Montpellier en Sète
Nieuw adres voor oesterliefhebbers in de Hérault

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button