frankrijk.nl

Mooie dorpen en steden langs de Franse snelwegen

Staat de autouroute helemaal vast of wil je zomaar een tussenstop improviseren? Onthoud deze dorpen en steden langs de Franse snelweg. Bijna geen omweg en het zijn prachtige plaatsen voor een koffie-, lunch- of slenterpauze!

Nog boven Parijs: A1

Lens (Nord)

In de vroegere mijnstad Lens is een paar jaar geleden een spectaculaire dependance van het Louvre geopend (gratis toegang!). Hele goede reden om een stop in te lassen en ook een bezoekje te brengen aan de oude mijnbergen, die beschermd zijn door Unesco en waarvan je sommige kunt beklimmen. Lees ook: Tussen kunst en mijnbergen: Louvre-Lens en omgeving

Slaaptip: mooie houten gîtes in een vroeger mijnwerkerswijk. 

Locatie Lens: Op 12 km vanaf de A1 (Lille-Parijs), ongeveer 50 km boven Parijs, pak de A21 ter hoogte van Dourges tot Lens-Centre.

Arras (Pas-de-Calais)

De binnenstad van Arras ligt op maar 10 minuten rijden van de A1, de autoroute tussen Parijs en Lille. Leuke plaats om even te pauzeren, Je kunt heerlijk zitten op de 2 historische pleinen van Arras: de Grand’Place en Place des Héros. Er is een prachtige belfort, een typisch Noord-Franse klokkentoren, en je kunt nog veel moois bekijken. Lees ook:  7 redenen voor een tussenstop in Arras

Slaaptips: 7 B&B’s en hotels bij Arras

Grand-Place en Place des Héros in Arras

Compiègne (L’Oise)

Charmant klein stadje vlak bij de A1 op een klein uurtje boven Parijs, waar je makkelijk binnenrijdt voor een snelle lunchpauze. In het oude centrum zitten diverse cafés, brasseries en pizzeria’s rond het Hôtel de Ville.

tussenstops langs de autoroute

Locatie Arras: Op 15 km vanaf de A1 (Lille-Parijs), ongeveer 80 km boven Parijs, afslag 11 (Compiègne-Nord).

Senlis (L’Oise)

Net boven Parijs ligt het prachtige oude stadje Senlis (die S op het einde spreken de Franse uit) met een mooie kathedraal en meer middeleeuwse bezienswaardigheden. Dicht bij de snelweg, dus zowel leuk voor een snelle tussenstop of lunch (er zijn diverse auberges en andere lunchadressen in de stad) als voor een overnachting . In dat tweede geval kun je een tussenstop in Senlis ook goed combineren met een bezoekje aan het kasteel en landgoed van Chantilly, dat hier op 20 minuten rijden vandaan ligt. Slaaptips: Logis Hôtel Le Petit Bellon op 10 minuten lopen van de kathedraal of  Ibis Senlis, vlak naast de snelweg.

Locatie Senlis: Op 10 km vanaf de A1 (Lille-Parijs), ongeveer 50 km boven Parijs, afslag 8 (Senlis).

Westelijke autoroutes: A10 en A20

Amboise (Loirevallei)

Een van de mooiste Loirekastelen zie je al hoog boven je liggen als je Amboise tegemoet rijdt. In het dorpscentrum aan de voet van het chateau zijn er diverse crêperies en eetcafés en je kunt de auto kwijt op de grote parkeerplaatsen langs de rivier. Dat is handiger dan het centrum in rijden, want daar is een onhandig eenrichtingsverkeer waardoor je al snel in rondjes draait. Als je het kasteel wilt bezoeken, reken dan minimaal 1,5 uur extra. Extra leuk in 2019, want de Loirevallei viert 500 jaar Renaissance. Ook het kasteel Clos de Luce in Amboise, waar Leonardo Da Vinci woonde, is betrokken bij de feestelijkheden.

Amboise

Locatie: op 20 km van de A10 (Parijs-Bordeaux), iets ten noorden van Tours, afslag 18 (Angers,  Château-Renault, Amboise)

Argenton-sur-Creuse (Centre)

Mooi middeleeuws dorp op de oevers van de rivier de Creuse, op zo’n 3 uur ten zuiden van Parijs. Direct naast de snelweg dus ideaal voor een kop koffie of een lunchstop: er zijn diverse terrassen en restaurants, en je kunt hier overigens ook verschillende betaalbare overnachtingshotels vinden.

argenton

Locatie: vlak langs de A20 (Parijs-Toulouse), net ten zuiden van Châteauroux, afslag 17.

Lees ook: B&B’s langs de autoroutes A20 & A71 naar Zuidwest-Frankrijk en Spanje

Turenne (Corrèze)

Op nog geen 5 kilometer van de snelweg maar toch lijkt het asfalt mijlenver als je door de oude straten van Turenne loopt. Vanuit dit hooggelegen dorpje rond een oude burcht, heb je prachtig uitzicht op het groene heuvellandschap van de Limousin. Stuk of 5 eenvoudige restaurantjes voor een lunch en route.

Turenne

Locatie: naast de A20 (Parijs-Toulouse), ten zuiden van Brive-la-Gaillarde, afslag 52, volg D19.

Door midden-Frankrijk: A71/A75

Charroux (Auvergne)

Veel vakantiegangers op weg naar Spanje of de Languedoc-Roussillon nemen graag de A71/A75 door de Auvergne. Charroux, in de Allier, is een schattig en piepklein oud dorp (een van de mooiste van Frankrijk volgens het officiële klassement!) vlak langs de autoroute waar Josee een hele mooie B&B ontdekte. In een van de bijgebouwen van dit middeleeuwse dorpshuis hebben de eigenaren een modere crêperie ingericht, mét terras. In het dorp zelf zijn ook een paar cafeetjes en er is ook een fabriekje/winkel met ambachtelijke oliën en mosterd. Tip: er zijn meerdere dorpen met de naam Charroux in Frankrijk, kies voor je GPS “03140 Charroux”, dan heb je de goeie.

tussenstops Franse autoroute snelweg Charroux

Locatie: naast de A71 (Orléans-Clermont-Ferrand), afslag 11, richting Vichy, daarna via D46, D42 en D35. Halfuurtje rijden. Op terugweg gaat het sneller, dan afslag 12 kiezen.

Montpeyroux (Auvergne)

Als je Clermont-Ferrand bent gepasseerd kun je vlak ten zuiden van die stad heel makkelijk even de benen strekken in Montpeyroux, dat op nog geen 10 minuten vanaf de autoroute ligt. Dit mooie dorpje rond een kasteelruïne biedt een wijds uitzicht op de vallei van de Allier en in de verte zie je zelfs de ronde vulkaantoppen van de Puy de Dôme.  De burcht heeft bovendien een mooie 13e-eeuws donjon ben je kunt hier lunchen bij 3 restaurants, maar een bakker heeft Montpeyroux helaas niet meer (de dichtstbijzijnde zit in buurdorpje Coudes, op 1 km).

tussenstops in de de Auvergne op weg naar het zuiden Montpeyroux

Locatie: naast de A75 (Clermont-Ferrand-Millau), afslag 7 – Montpeyroux/Coudes. Volg de D797 tot Montpeyroux. Let op: als je het dorp wilt invoeren in de GPS, kies ‘Montpeyroux 63114‘ (er ligt namelijk een dorp met dezelfde naam in de Hérault).

Oostelijke autoroutes: A6, A7 en A31

Châteauneuf (Bourgogne)

Vlak langs de A6 ligt dit charmante hooggelegen dorpje met een kasteel, waar je heerlijk een uurtje kunt rondlopen en koffie drinken op een terras. Prachtige oude huizen, een mooi chateau (dat je kunt bezoeken) en de mooiste uitzichten over het omliggende platteland. Lees ook: Châteauneuf, prachtig dorpje in de Bourgogne

Chateauneuf Bourgogne prachtig dorpje met kasteel

Locatie: aan de A6 (Parijs-Dijon) die overgaat in de A7 (Autoroute du Soleil), A38 richting Dijon/Autun kiezen en dan de péage verlaten.

Metz (Lorraine)

Uiterst knusse stad, met een mooi gerenoveerd centrum, gezellige pleinen vol terrassen, een fijne overdekte markt en een werkelijk prachtige kathedraal met glas-in-lood-ramen van Marc Chagall. Je bent vanaf de A31 echt zo in het centrum en je hoeft geen lelijke voorstad door om het centrum aan de Moezel te bereiken.

Locatie: aan de A31 (Luxemburg-Metz), afslag 32 (Metz).

Metz tussenstop autoroute Lorraine

Dijon (Bourgogne)

Dijon is een heerlijke stad als tussenstop, vanwege het compacte centrum met mooie winkelstraten rond de kathedraal (met 6e-eeuwse crypte!). Leuk dus om hier een hotel te zoeken of om als tussenstop een uurtje rond te lopen. In de binnenstad zijn diverse grote parkeergarages dus je auto ben je snel kwijt, Parking Dauphine (17, rue Bossue) is een centrale bijvoorbeeld.

Locatie: aan de A31 (Metz-Beaune), afslag 4 (Dijon Centre).

Dijon

Beaune (Bourgogne)

Een stukje zuidelijker maar nog steeds in de Bourgogne, kun je autosnelweg verlaten voor wijstad Beaune. Net onder de stad ligt een berucht knooppunt omdat de A31 hier overgaat in de A6 (die vanaf Parijs komt), dus soms loont het de moeite om hier de drukke uren te omzeilen. Pak vanaf Nuit-Saints-Georges de fotogenieke departementale D974 (de vroegere N74), om vanaf de A31 naar het centrum van Beaune te komen en zo het knooppunt te omzeilen. Stoppen in Beaune is bovendien helemaal geen straf: mooie oude straatjes en pleinen vol eetcafé’s en het Hospices de Beaune (met zijn beroemde kleurrijke dak) is ook altijd leuk om te zien. Parking Madeleine, net buiten de ringweg rond het centrum, is een handig plek om je auto snel weg te zetten want altijd plek.

Beaune

Locatie: aan de A31 (Metz-Beaune) en de A6 (Beaune-Lyon).

Voor de terugweg:

Nancy (Lorraine) – langs de A31

Nancy is niet alleen handig als tussenstop op de heenweg, maar ook op de terugweg, als je op de dag van vertrek niet al te vroeg weg wilt uit Zuid-Frankrijk. Je bent vanaf de snelweg A31 binnen een halfuur in het centrum, waar je over het beroemde Place Stanislas kunt lopen. Heerlijke stad, lees er hier meer over. En aan de zuidkant van Nancy ligt Ibis budget Nancy Sud, een handig overnachtingshotel vlak naast de autoroute.

Locatie: aan de A31 (Beaune-Metz), afslag 11.

Nancy

LEES OOK:
Fijne B&B’s langs de A20, tussen Orléans en Toulouse
Nancy & Metz, heerlijke tussenstops in de Lorraine
Châteauneuf, droomdorpje langs de A6 in Bourgogne
B&B in Gargilesse in de Berry, vlak bij de A20

Beeld: Daniel Jolivet (Argenton-sur-Creuse), Hocusfocus55 (Amboise), Dennis Jarvis (Dijon), Artur Staszewski (Beaune), Steve Silverman (Nancy), Luc Legey (Argenton-sur-Creuse), tcidrolin (Turenne), CC/Fred Romero (Metz), CC/Copeau (Montpeyroux).

 

12 reacties op “Mooie dorpen en steden langs de Franse snelwegen”

 1. Renee Ludolph schreef:

  Een beeldschoon stadje dat altijd wordt voorbijgereden en dat verdient bezocht te worden: Senlis. Net boven Parijs dat wel maar een bezoek meer dan waard.
  Hotel Logis de France La Porte Bellon brengt je meteen in zeer Franse sferen met een goede keuken en als het koud is er een aangestoken grote open haard.

 2. Babs schreef:

  fijne insights op deze pagina. Enig idee hoe ik deze kan pinnen op mijn bord Vakantie? Ik zie namelijk wel meer dat ik graag bij de hand wil hebben, mocht het nodig zijn onderweg!

  • Nicky schreef:

   Hai Babs, je kunt onder Frankrijkmap alle artikelen en adressen van onze site die je wilt ‘bewaren’ bijelkaar zetten! Makkelijk te raadplegen tijdens je vakantie: je hoeft alleen maar in te logen in jouw Frankrijk-map , daar staan ze allemaal bijelkaar op de kaart van Frankrijk.

 3. Paul Drabbe schreef:

  Jarenlang reden we langzaam naar Spanje langs de Route National.Hebben namelijk 1x 56 kilometer vast gestaan met 3 kleine kinderen tussen Macon en een andere stad langs de tolweg. Daarna dus nooit meer. Weet iemand waar ik nog zo’n routekaart kan krijgen waarop alle Aire de Repos zijn aangegeven tussen Clermont-Ferrand en Narbonne? Ken wel heel veel plaatsen maar rijd nu met een caravan. Ik hoor graag iets van u.

 4. Peter Hol schreef:

  Als u van natuur houdt, dan is de Creuse werkelijk een fantastisch departement (ligt ca. 850 km vanaf Utrecht). Er zijn prachtige dorpjes, zoals Evaux les Bains (enige kuuroord in de LIMOUSIN) en Chambon sur voueize. U kunt daar prachtig wandelen en fietsen, er zijn goede restaurantjes, hotels, campings en leuke winkeltjes. Het is zeker de moeite waard om een rond te kijken!!

 5. Arras is geweldig! Tip voorde camperaars onder ons: je hebt daar een camperplaats op loopafstand van het oude centrum. Je staat er erg kort naast elkaar, maar voor een nachtje na een bezoek aan zo’n mooie stad is dat leed te overzien.

 6. Nicky schreef:

  Oscar de Pater (achtergelaten nav dit artikel op Nederlanders.fr):
  Ik kom al vele jaren in Chalon-sur-Saone…..erg handige stop, veel hotels in elke prijsklasse, en een geweldig aanbod aan restaurants! Dit is de Bourgogne, dus eten en drinken zit helemaal goed hier!

 7. Nicky schreef:

  Tip van Margriet via Nederlanders.fr:
  Montpeyroux, mooi dorp langs de A75, tussen Clermont-Ferrand en Issoire.

 8. Ja er is veel en veel meer te zien langs en van de snelwegen af, waar dan ook ! Vooral in Frankrijk kan men zich laten verrassen door FF de tolweg te verlaten om zich te vergapen aan authentieke dorpen en stadjes waar de tijd heeft stil gestaan! Ook de natuur is zo verschillend/afwisselend en verrassend dat je pas aan het einde van je vakantie op je geplande adres aankomt en helaas halsoverkop naar huis terug moet rijden om daar thuis en op het werk de indrukken te verwerken en te vertellen ! ! !

 9. thierry schreef:

  Heel goed idee!!! Proficiat. Wij gaan proberen hieraan mee te doen.
  mvg
  Thierry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button