frankrijk.nl

Brides-les-Bains: detox in de Franse Alpen

Niet alleen je hoofd maar ook je lijf eens echt op vakantie sturen? De bergen zijn een ideale plek om je lichaam weer helemaal in shape te krijgen. Vooral het Franse kuurdorp Brides-les-Bains blijkt veel te bieden voor een gezonde wellnessvakantie.  

Frisse berglucht, thermale bronnen en een grote spa

Brides-les-Bains is een van de onbekendere dorpen van Les 3 Vallées, gelegen op 556 meter hoogte, net onder Méribel. Al sinds 1894 is dit een kuuroord, toen de eerste toeristen afkwamen op de thermale bronnen van de plaats. En de gezonde status van die thermen – tegenwoordig uitgebreid met de compleet vernieuwde Le Grand Spa Thermal  – heeft dik een eeuw later niets aan populariteit ingeboet.

LEs Thermes Brides Les Bains

14 restaurants met gezonde kaart

Als enige dorp in de Franse Alpen heeft Brides-les-Bains een eigen ‘dieetlabel’ voor restaurants met gezonde menu’s. Maar liefst 14 chef-koks in het bergdorp bereiden deze menus equilibrés. En geen zorgen, daar is niks Spartaans aan! Heerlijke Franse cuisine maar dan met extra veel groente, verse (alpen)kruiden en sauzen in light-versies. Topinitiatief dit, we hopen dat het zich uitbreidt naar andere Franse plaatsen!

Restaurants in Brides-Les-Bains dieet gezond De restaurants van Le Golf Hotel (onder) en het Grand Hôtel des Thermes (boven).

Yoga en mindfulness

Het Office du Tourisme van Brides-les-Bains heeft een uitgebreid programma opgezet voor mensen die komen voor een wellnessvakantie. Zo zijn er workshops stretching, yoga, gym tonique, reflexologie en meditatie. Kost bijna niks (€2 tot €15 per les) en er staan ’s zomers 15 activiteiten per week op het programma. Veel daarvan zijn weliswaar in het Frans, maar de meditatielessen worden bijvoorbeeld door een skileraar gegeven die ook een prima woordje Engels spreekt. En dat geldt voor meer begeleiders.

Zen slaapadressen in Brides-Les-Bains

Le Golf Hôtel is een van de oudste en meest nostalgische logeeropties in Brides-les-Bains, met een bekend restaurant en een klassieke charme dankzij de art-nouveau stijl van het monumentale pand. Hôtel Altis Val Vert is een fris driesterrenhotel in een chalet met een chef-kok (Jean-Pascal Lau­gier) die helemaal losgaat wat betreft gezonde cuisine. En Hôtel Les Bains is een typisch hôtel de montagne: veel hout, een knusse sfeer en een kleine spa. Al deze hotels hebben arrangementen die inhaken op het sportieve karakter van Brides. Zoals een middagje Via Ferrata, golfen, mountainbiken (‘le VTT‘) of wandelingen met een gids.

Mooie hotels in Brides-Les-Bains Le Golf Hôtel (links en rechtsboven) en Hôtel Altis Val Vert (rechtsonder)

39 wandelpaden rond het dorp

Vanuit Brides-les-Bains zijn ook op eigen initiatief enorm veel mooie wandelingen te maken. Rond het dorp zelf, dat uitkijkt op het Parc national de la Vanoise. Of hogerop de berg, dankzij de gratis busverbinding tussen Brides-les-Bains en Méribel. Ook is er sinds dit jaar een nieuwe hangbrug over de Gorge aux Pigéons, een kleine kloof vlak bij het dorp. En leuk gedaan: het Office du Tourisme heeft de wandelingen zelfs ingedeeld van schaduwrijk naar extra zonnig, zodat je kunt kiezen waar je zin in hebt!

Op de racefiets, mountainbike of E-bike

Pak je liever de fiets dan kun je hier je hart ophalen. Voor de echte wielrenners vind je in deze omgeving heel wat ‘Tour’ colletjes om te beklimmen, zoals Col de la Madeleine en Cornet de Roselend. En de eigen fiets kun je tegenwoordig met een gerust hart meenemen; diverse hotels in het dorp hebben een fietsvriendelijke status, met beveiligde stalling, wasplek en opties voor lunchpakketjes onderweg.

Wielrennen bij Brides les Bains

Mountainbikers doen het hier liever bergafwaarts. En dan is deze vallei, gekoppeld aan die van Meribel en Les Menuires een immense speeltuin. Dankzij de diverse liften, die ’s zomers open zijn, kun je het gebied van Les3Vallees doorkruisen en afdalen via de vele tracks. Zo kunnen jij en je fiets bijvoorbeeld de gratis pendelbus (5x per dag, van 9/7 tot 31/8) nemen van Brides-les-Bains naar Méribel. En dat is een aanrader, want in Méribel kun je de lift pakken tot de top van de Saulire (2738 meter) en vanaf daar over de pistes (de ‘E4/Top Down’) weer helemaal tot Brides fietsen. Een afdaling van 20 km, de langste van de Franse Alpen! En denk nu niet dat dit alleen is voorbehouden aan de echte freeriders. De opkomst van de E-mountainbike maakt juist deze tak van fietsen toegankelijk voor een veel breder publiek. En echt waar…wij kunnen erover meepraten! Dit is echt kicken!

Mountainbiken-in-Brides-les-Bains

Brides-les-Bains beschikt inmiddels over een groot aanbod van E-bike verhuurders (mountainbike of gewoon) en organisaties die fietstours door de bergen voorstellen. Hoeft het allemaal niet zo spannend en uitdagend? Weet dat er ook genoeg fietstochten door de vallei te maken zijn, waaronder de Voie Verte tussen Aime en Bourg-Saint Maurice.

Meer informatie over alle mogelijkheden op de website van Brides-les-Bains 

WIST JE DAT…

Brides-les-Bains ook een wintersportbestemming is? Vanuit het dorp gaat een gondellift rechtstreeks naar de pistes van Méribel. In 25 minuten ben je dus midden in ’s wereld grootste skigebied, Les 3 Vallees, waartoe ook Val Thorens ook behoort.

Beeld: ODT Brides-les-Bains/F. Poletti (wandelen)/Pascal Lebeau (uitzicht)/V. Lassiaz (gerechten), Golf Hôtel/David André & Gouedard. D. Wycislo (yogafoto).

LEES OOK:
Fietsen in de bergen: mooie nieuwe véloroute rond Lac du Bourget

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button