frankrijk.nl

7 tips voor bellen met Frankrijk

Niet alles kan per e-mail. Een vakantieadres nabellen of onder weg een restaurant reserveren is wel zo handig per telefoon. Maar hoe red je je in het Frans? Check dit lijstje met fouten die je beter kunt voorkomen.

Tip 1 – Niet meteen jezelf voorstellen = verwarrend

Nederlanders zeggen het liefste meteen netjes hun naam als ze iemand opbellen maar bij hotels of restaurants kan er dan een verwarde stilte vallen aan de andere kant van de lijn. Gebruikelijk is eerst zeggen waarvoor je belt, voordat je zegt wie je bent.  “Bonjour, je vous appelle pour vérifier ma réservation.. ” of “J’appelle à propos de…” Pas na zo’n uitleg zeggen de Fransen hun naam aan de telefoon. Of ze wachten zelfs tot de  receptionist of restaurateur naar hun naam vraagt. (“Bien sûr je vais vérifier ça, votre nom Madame?”)

Tip 2 –  Nooit zeggen: ‘Avec…’

Avec als in: “Avec Madame Pieterse!” (Met mevrouw Pieterse), dat kennen de Fransen niet. Correct is “Madame Pieterse à l’appareil” of “Bonjour, c’est Madame Pieterse“.

Tip 3 – Laat je niet gek maken door de cijfers

Als Fransen je een telefoonnummer doorgeven, dan delen ze dat vrijwel altijd op in tientallen. De woordenbrij die dan volgt is zelfs voor Nederlanders die goed Frans spreken moeilijk te volgen aan de lijn. ‘Soixante-dix-huit’ (78) – ‘quatre-vingt-dix-neuf ‘(99)… Onze truc: begin meteen met het herhalen in losse cijfers, om zeker te weten dat je alles goed begrijpt. “Alors vous dites: sept – huit – neuf – neuf?” Bijna altijd gaat de Fransman in kwestie daarna door in enkele cijfers, wat veel makkelijker te volgen is.

Lees ook: 15 Franse plaatsnamen die wij fout uitspreken

telefoon allo allo carole

Tip 4 – Weet wat een arobase en ‘le tiret du six’ is

Ook een e-mailadres (adresse mail) doorgeven aan de telefoon is geen makkelijke opgave. Fransen zeggen niet ‘at’ om het apenstaartje aan te geven, maar gebruiken het exotisch klinkende woord ‘arobase’ (a-roo-baze). Nog een valkuil: het zwevende of het liggende streepje. De Fransman heeft het soms plots over een tiret du six. Help, wat is dat? Schrik niet, dat is een gangbare manier om aan te geven dat het om het zwevende streepje gaat. Dat staat op de meeste Franse toetsenborden namelijk onder het cijfer 6, vandaar le tiret du six, ‘het streepje van de zes’.

Tip 5  – Verwissel de G en de J niet

Nog een vervelende bron van spraakverwarring, het spellen van letters in het Frans. De E spreek je in het Frans uit als ‘uh’ niet als ‘ee’. De letter W is een ‘double v’ (een dubbele v). En andere instinkers zijn de erg op elkaar lijkende G (gjee) en de J (gjie).

Tip 6 – Nooit ‘iemand anders geven’

Als je toch de hulptroepen wilt inschakelen zeg dan niet je vous ‘donne’ mon mari of zoiets. De Fransen ‘geven niemand weg’ maar gebruiken het werkwoord passer. “Je vous passe mon responsable”, “Je vous passe la réception” etc.

Tip 7 – Vergeet je landnummer niet te noemen

Als je jouw eigen mobiele nummer wilt doorgeven aan een Fransman, vergeet in alle commotie dan niet het complete nummer te noemen. Dus inclusief landcode (0031 ofwel zéro-zéro trente-et-un en dan meteen six etc.). Anders krijgt de beller een Franse landgenoot met jouw nummer aan de lijn…

Handige Franse zinnen voor een telefoongesprek

J’ai eu votre message. Ik heb uw voicemail bericht gehoord.

Est-ce que je vous dérange? Bel ik gelegen?

J’aimerais parler avec…  Ik zou graag X spreken.

Pourriez-vous parler un peu plus fort/lentement? Kunt u wat harder/langzamer spreken?

Y a-t-il quelqu’un qui parle anglais?  Is er iemand die Engels spreekt?

Un instant s’il vous plaît je prends de quoi noter. Wacht even, ik pak iets om het op te schrijven.

Puis-je laisser un message? Kan ik een bericht achterlaten?

A quelle heure serait-il préférable de vous rappeler? Wanneer kan ik u terugbellen?

A quel numéro puis-je vous joindre plus facilement? Op welk nummer kan ik u rechtstreeks bereiken?

Tekst: Nicky Bouwmeester Film: Carole Goelitz

LEES OOK:
17 dingen die Fransen grappig vinden aan Nederlanders
Hilarisch: correct u-zeggen in het Frans
De 10 mooiste taalblunders in het Frans

2 reacties op “7 tips voor bellen met Frankrijk”

  1. mirjam van vugt schreef:

    Leuk en fijn om terug te lezen

  2. Nadia soekdew schreef:

    Zeker leuk ga naar zuid frankrijk dus informatief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!