frankrijk.nl

Top 7 ergernissen op de autoroute

Angstaanvallen op de périphérique, filestress op de Route du Soleil, muiterij op de achterbank… Het is soms even je adem in houden voordat de vakantie ook echt begint. Toch zijn veel ongemakken van een autoreis in het hoogseizoen best te omzeilen.

Niemand kijkt ernaar uit om bij 30 graden over de autoroute te kruipen terwijl de dolgedraaide airco een gat slaat in het benzinebudget en de kids de achterbank afbreken… Lees hier hoe je kunt anticiperen op de grootse ergernissen tijdens de autoreis naar Frankrijk.

1. Files & zwarte zaterdagen

Helemaal voorkomen kun je filerijden natuurlijk nooit, maar wie voor vertrek de verkeerskalender van Bison Futé bestudeert kan zichzelf toch echt een hoop ellende besparen. Zwarte zaterdagen zijn no-go’s als vertrekdagen en ook rode dagen zijn af te raden, terwijl de (zon)dag erna vaak al een heel andere kleur heeft. Lees hier meer over de drukste dagen op de Franse autoroutes in 2022.

2. De ringweg van Parijs

Ga je al hyperventileren als ‘Paris’ op de verkeersborden verschijnt? Nergens voor nodig als je deze 7 weetjes over de ringweg van Parijs maar in gedachten houdt. Zoals wat de péripherique intérieur en périphérique exterieur betekent of hoe je de juiste Porte kiest. Oh en weet dat je op de ringweg van Parijs tegenwoordig ook (vaak) een milieuvignet nodig hebt, dus het is slim om die voor vertrek te bestellen!

ringweg van Parijs onderweg naar Zuid-Frankrijk

3. Wachtrijen bij de péage

Ook de tolpoortjes kunnen een bron van ergernis zijn, als de wachttijden op drukke dagen oplopen. En altijd dat spannende moment: hebben we wel genoeg cash of pakt ie de creditcard wel? Oplossing: koop voor vertrek een tolbadge, dan mag je door de voorrangspoortjes. Hier informatie over het online bestellen van tolbadges met een korting voor als je voor 31 juli bestelt!

4. Drukke benzinestations

Bekijk voor vertrek welke hypermarchés zich vlak langs jouw autotraject bevinden. Altijd een slim back-upplan namelijk als de benzinestations langs de autoroute overvol blijken. En een fijne bijkomstigheid: benzine is bijna altijd goedkoper bij grote supermarkten. Op deze Franse kaart met goedkope benzinestations staan er een paar. Zoals de Hyper Casino bij Nemours (A6) of de Géant bij Chalon-sur-Saône (A7).

5. “Is het nog ver?”

Ongelukkige kinderen op de achterbank, ook nerve wracking. Met genoeg hapjes, speelgoed en andere afleiding kom je een heel eind, maar minstens zo belangrijk is om voldoende pauzes in te lassen (ideaal = elke 2 uur) tijdens een lange autorit. Dit zijn een aantal prettige aires de repos ofwel stopplaatsen langs de bekendste autoroutes. En een uurtje rondlopen in een van deze mooie dorpen langs de snelweg is ook een fijne mogelijkheid.

6. Verkeersboetes

Leve de Europese Unie: verkeersboetes worden tegenwoordig netjes van Frankrijk naar Nederland gestuurd (en vice versa). Denk eraan: het ontbreken van het gele vestje en de rode driehoek kost je €135. Fietshelmpje vergeten voor kinderen jonger dan 12 jaar: €135. Met oortjes in bellen mag niet en kost ook €135. Check hier andere Franse verkeersboetes die je wilt vermijden. 

7. Autopech onderweg

Denk eraan om voor de vakantie nog even een zomercheck-up te reserveren voor je auto. Dan ga je veilig op weg. En het voorkomt hopelijk dat het volgende hilarische borrelverhaal over een missend onderdeel (dat 3 dagen op zich liet wachten) tenminste niet van jou komt! :- )

Bon voyage en denk aan al het plezier dat volgt!

Grappige Nederlanders

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: (‘Simone in zonnebloemveld’) cc/Bas Boerman, (ringweg) cc/Matthieu Milliot, (linksboven) cc/caccamoLe Corniaud.

LEES OOK:
Knipperlichtgedrag op de snelweg en nog 9 dingen die de Fransen net even anders doen
Tussenstophotels mét zwembaden langs de snelweg
Culinaire tussenstops in Nancy
Milieuvignet: wel of niet nodig op de Franse autoroutes?

5 reacties op “Top 7 ergernissen op de autoroute”

  1. Stoffelen Luc schreef:

    hoe zit het met de “coyote” radarverklikker?
    is deze nu wel of niet toegestaan ?

  2. Van alle recent aangeschafte apparaten (pak m beet laatste twee jaar) mag je verwachten dat ze aan de Franse eisen voldoen. Tenzij je zelf nog extra poi met flitsbestanden in je navi gezet hebt natuurlijk…

  3. Wout van den Heuvel schreef:

    Op de site van TomTom staan de serienummers van TomToms die gewoon toegestaan zijn in Frankrijk, met een printversie van een verklaring in het Frans om eventueel te tonen aan de politie. Niet alle flitsmeldingen hoef je te verwijderen van je TomTom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *