frankrijk.nl

Welk Frans aperitief drink je in welke streek?

Incroyable, wat valt er toch veel te borrelen in Frankrijk! Naast wijn en bier koestert elke Franse streek zo zijn eigen aperitieven. Weten wat jij deze zomer misschien ingeschonken krijgt bij je Franse (vakantie)buren?

Provence: rosé, pastis of Rinquinquin

Pastis blijft het ultieme Zuid-Franse aperitief op een warme dag. Of zoals een Provençaal zou zeggen: “Pastis par ciel bleu, pastis délicieux” (pastis bij mooi weer is een lekkere pastis). Rosé is uitgegroeid tot een andere lokale klassieker waar niet genoeg van aan te slepen is (voor deze zomer wordt zelfs een tekort verwacht in Zuid-Frankrijk. En een ouderwets aperitief uit de Provence is vin de pêche, witte wijn op smaak gemaakt met suiker en perzikbladeren, zoals het merk Rinquinquin.

vin de peche provence

Franse Westkust: pineau en cognac-Schweppes

Wie vrienden wil maken in de Charente-Maritime of de Charente die bestelt een pineau des Charentes, een likeurwijn van druivenmost versterkt met cognac. Het is een drankje waar locals opvallend trots op zijn, al moet het gezegd: jongeren drinken er steeds minder van. Zij kiezen eerder voor Cognac-Schweppes, een longdrink van cognac met tonic.

Elzas-Lotharingen en Noord-Frankrijk: Picon-bière

Picon is een bittere sinaasappellikeur die doet denken aan het Italiaanse Apérol. Oorspronkelijk komt de drank uit Marseille maar hij wordt vooral gedronken in Oost- en Noord-Frankrijk. Daar voegen ze de knaloranje siroop toe aan blond bier. Dat daardoor een hoger alcoholpercentage krijgt, dus oppassen geblazen.

Une publication partagée par Anne-Sophie (@anneestunegeek) le

Bourgogne en Midden-Frankrijk: blanc-cassis of kir

Wie in de Bourgogne op vakantie geweest is kan het niet ontgaan zijn, hét streekaperitief is kir ofwel blanc-cassis, eenvoudige witte wijn met een flinke scheut crème de cassis. Die zoete cassislikeur geeft elke eenvoudige landwijn een duwtje in de feestelijke richting, vandaar dat dit is uitgegroeid tot het meest geliefde aperitief van Frankrijk. Elke regio voegt z’n eigen lokale alcoholische siropen toe.

Ardèche: castagnou en myro

Dat laatste zie je bijvoorbeeld in de Ardèche, een streek waar kastanjes en bosbessen in overvloed groeien. Beide vruchten zijn terug te vinden in de bekendste lokale aperitieven. Castagnou is kir van witte wijn met kastanjelikeur en een myro is een glas witte wijn of rosé vermengd met bosbessenlikeur (crème de myrtille). 

Myro_aperitief-ardeche-CC-Marianne-Casamance

Normandië: calva’ of pommeau

Met calvados kan een Normandiër alle kanten op. Hij drinkt het na het eten als digestief. Tijdens het eten, tussen twee gangen door, als ‘trou normand‘, om weer extra eetlust te krijgen. En zelfs voor het eten, als stevig aperitief. Een lichtere keuze voor de borrel in deze streek is pommeau, een drank waarin cider is toegevoegd aan calvados.

Bretagne: cider, kir breton en Godinette

In buurregio Bretagne is het ook veel cider wat de klok slaat. De Breton drinken het natuurlijk bij de crêpes en galettes, maar ook tijdens het aperitief komt er bijna altijd wel een fles cider op tafel. Een ‘kir breton’ is dan ook  cassislikeur toegevoegd aan een glas cider, in plaats van witte wijn. Behalve veel soorten bier schenken de (als nogal dorstig bekend staande) Breton ook een lokale cocktail, Godinette. Dat is een soort sangria van aardbeien uit Plougastel  in eau-de-vie en witte wijn. En nee hoor, daar word je helemáál niet aangeschoten (pompette) van…

Une publication partagée par Pierre-Jean ROBERT (@p.j.8.3) le

Zuidwest-Frankrijk: floc de Gascogne

In departementen als de Lot-et-Garonne, Gers en de Tarn, in het Zuidwesten van Frankrijk, is floc de Gascogne het onvermijdelijke welkomstdrankje als je ergens uitgenodigd bent. Deze versterkte wijn op basis van Armagnac gieten locals ook in een halve meloen, als voorgerecht, en er bestaan diverse cocktails mee.

Floc de Gascogne

Languedoc-Roussillon: vermout of zoete wijn

Uit deze wijnstreek komen diverse versterkte wijnen en 2 bekende Franse vermout-merken: Noilly Prat (wit) en Byrrrh (rood). Ook zijn er in dit gebied diverse zoete wijnen, die behalve bij het dessert ook bij l’apéro gedronken worden.

Une publication partagée par BYRRH French Apéritif 1866 (@byrrhmania66) le

Franse Alpen: génépi en lokaal bier

Eigenlijk is dit een digestief, maar we smokkelen hem toch deze lijst binnen. Want als je in de (Haut)-Savoie een lange bergwandeling gemaakt hebt, dan slaat je gids gegarandeerd op de toog en zegt: “Zo, en nu eerst een génépi”! Dit likeur met alpenkruiden doet een beetje denken aan Berenburg: sterk en kruidig, maar wel iets minder bitter. Ook zijn er in de Franse Alpen diverse lokale bieren te vinden, zoals die van Brasserie du Mont Blanc.

Beeld: CC/Marianne Casamance (Rinquinquin en Myro),  Wikicommons (floc de Gascogne), CC/Daniel Persson (Ricard).

LEES OOK:
Glaasje-te-veel-op in 20 Franse uitdrukkingen
Top 7 hippe Franse aperitieven
15 Franse kazen die je geproefd moet hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *