frankrijk.nl

TV5MONDE van de buis?

Nou ja zeg, is dat even schrikken.. KPN stopt per 1 juli 2018 met de doorgifte van de culturele Franstalige zender TV5MONDE. Dat kan toch niet waar zijn? Tijd voor actie!

Regelmatig schrijven wij over leuke films, series en (reis)documentaires op TV5MONDE. Maar nu heeft KPN besloten TV5MONDE te vervangen voor de publieke Franse zender France 2. Als reden geeft KPN dat deze zender meer nieuws en live-sport uitzendt.

Een belangrijk verschil is echter dat TV5MONDE het overgrote deel van haar programma’s in prime-time voorziet van Nederlandse ondertiteling, zodat ook kijkers die de Franse taal niet machtig zijn kunnen genieten van Franstalige films, series, documentaires, actualiteiten en lifestyleprogramma´s. En dat heeft effect: momenteel is 55% van de kijkers van TV5MONDE niet Franstalig.

tv5-monde-moet-blijven

Dus… wij vinden die beslissing van KPN jammer. Heel erg jammer. Want laten we wel wezen, als je een beetje op de hoogte wilt blijven van Franse films, muziek, mode, culinaire hoogstandjes of lekker wilt meereizen met die heerlijke reisserie Echappées Belles, dan vis je over 2 weken achter het net als KPN-abonnee. En let op: dit geldt ook voor de pakketten van XS4ALL en Telfort, de 2 dochtermaatschappijen van KPN.

Wat te doen? Volgens ons zijn er 2 opties:

1. Overstappen naar een andere provider. Dat kan kosteloos tot 18 juli, lees via deze link hoe en bij wie.

2. Bezwaar maken en hopen dat KPN dit besluit terugdraait.

In hoeverre voel jij je als kijker van TV5MONDE gedupeerd door dit besluit en hoe kunnen we ons verenigen om een vuist te maken? Wij hebben besloten het voortouw te nemen en zoveel mogelijk proteststemmen te verzamelen. Die we vervolgens aan KPN gaan voorleggen.

LAAT JE STEM GELDEN!

Laat op onze Facebook-pagina je proteststem achter in een reactie met de hashtag #TV5moetblijven. Doe dat vandaag nog zodat we voor 1 juli een vuist kunnen maken naar KPN!

N.B. wil je direct een klacht indienen bij KPN dan kan dat via deze deze link.

TV5 moet blijven

Beeld: v.l.n.r. Chérif (copright MK2), Bordeaux (copyright Aurélien Faidy/Making Prod/FTV-Istock), Catherine Deneuve (Le bon plaisir). Collage: tv-serie Les petits meurtres d’Agatha Christie, Cannes CC/Chris Goldberg, taratje CC-Hisu Lee (Unpl), Bretagne CC-Echappées Belles, CC/My Little Princess , Jean Rochefort/Le Vécés étaient fermés (…) CC/Gaumont-Dassault/1976, Brigitte Bardot & Jeanne Moreau/Viva Maria, CC/Gaumont.

5 reacties op “TV5MONDE van de buis?”

 1. P. Rothengatter schreef:

  Heel graag TV5 weer op de buis

 2. Choukri schreef:

  Via de Horizonbox van Ziggo heb je een hele reeks van Franse zenders zoals TV5, ARTE, France 2345. Dit werkt via een app op deze box, gewoon met de afstandsbediening te bedienen. Werkt echt super!!!

 3. monique van der Giessen schreef:

  Na het weghalen van France 2 nu ook weer France 5.
  Eindelijk kon ik de franse taal blijven volgen en wordt dit ook weer weggehaald.
  De nederlandse televisie wordt steeds armoediger!

 4. Jos de Graaf schreef:

  TV5 moet blijven, eindelijk een informatieve zender met allerlei interessante programma’s zonder reclame blokken.

 5. Annelies Baudet schreef:

  tv5 moet blijven want is bedoeld voor francofielen buiten Frankrijk en het is een belangrijke bron van informatie en ontspanning. Canada, Zwitserland, Belgie en francophone Afrikaanse landen hebben er hun programma’s.
  En France 2 mag er ook bij zodat de franstalige zenders iets beter vertegenwoordigd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *