frankrijk.nl

Fietsavontuur in de bergen: Pass’Portes du Soleil

Op 29 juni gaat de 15eeditie van Pass’Portes du Soleil van start. Een 3-daags mountainbike evenement door het berggebied van Portes du Soleil. Zeker niet voor watjes, zo ondervonden Josee en Carole vorig jaar, lees maar…

Soort Elfstedentocht, maar dan fietsend!

Les Gets, zaterdagochtend 8.00 uur. Goed geslapen en we hebben er wel zin in. Want het is toch wel bijzonder om een variant van de Elfstedentocht te doen. Niet over water maar dwars door, over en van de bergen van Les Portes du Soleil. Niet schaatsend maar trappend op de pedalen van onze MTB. Een hele stoere E-mountainbike, volgens kenners het neusje van de zalm. En connaisseurs zien we hier voldoende, want dit evenement trekt niet alleen hordes deelnemers – maximaal 5500 – maar ook fabrikanten van fietsen, helmen, kleding en andere fietsaccessoires. In de gezellige hoofdstraat van dit authentieke bergdorp hebben ze hun waar uitgestald, dus heb je ‘m niet bij de hand dan kun je hier nog altijd een goeie mountainbike scoren. Wij raden je echter eerder aan dat al in Nederland te doen!

PassPortes-du-soleil 2017

Uniek MTB-parcours, 3 dagen per jaar

Die populariteit van dit evenement wordt verklaard door het feit dat dit een uniek parcours 3 dagen per jaar wordt opengesteld in het doorgaans als winter veel bekendere berggebied. Er zijn tijdens de Pass’Portes du Soleil maar liefst 15 skiliften geopend en speciale trails uitgezet om een route te maken die diverse dorpjes verbindt en ook grensoverschrijdend is: je fietst op zowel Frans als Zwitsers grondgebied.

PassPortes du Soleil 2017

Onderweg smullen van lokale specialiteiten 

Bovendien zijn er onderweg 8 halteplaatsen waar elke deelnemer zich (gratis) tegoed kan doen aan de lokale specialiteiten uit de streek. Zoals de onvervalste saucisson de Savoie, Abondance-kaas of een bord vol tartiflette. Noem het een culinair sportfeestjes dat fietsers van alle gradaties verbroedert voor dit fietsevenement in de bergen.

Carole PassPortes

Pittig maar absolute adrenaline-kick!

Gezien onze totaal onverantwoorde voorbereiding in Nederland (een paar keer een duin op en af en dat was het wel) doen wij maar 25 km van het totale traject van 80 kilometer. Het begin is goed: met de stoeltjeslift. Maar dan begint het echte werk pas. Afdalen gaat deels over de bergweiden en het spoor duikt al snel het bos in en verandert tot een single trail waar je opperste concentratie nodig hebt voor het goed ronden van de bochten, met beleid ontwijken van kuilen en met gepaste snelheid rollen over de bonkige uitlopers van de serieus grote dennenbomen.

En dan ook nog voldoende vaart houden voor de volgende helling… Ik heb altijd gezegd: “Ik ben nog veel te jong voor een e-bike.” Nu dank ik Portes du Soleil op mijn blote knieën dat ze mij zo’n elektronische fiets onder mijn billen hebben geschoven. Een fantastische ervaring, een absolute adrenaline-kick! Er zijn van die momenten dat je even heel trots op jezelf bent. Nou dit is er zo een! Kijk maar mee:

Les Portes du Soleil: fietserswalhalla

Het is natuurlijk niet voor niets dat hier dit grootse fietsevenement in de Franse Alpen wordt georganiseerd. Want wat Les Portes de Soleil in de winter is voor skiërs, is het in de zomer voor mountainbikers: een walhalla! Met 600 km mountainbike routes, 25 liften en 5 bikeparks is het genieten geblazen voor de downhill- en freeride liefhebbers. Door de veelzijdigheid van het gebied is Les Portes du Soleil zowel geschikt voor beginners als gevorderden.Het enige dat wij wel adviseren voordat je gaat: zorg voor een goeie fiets, goeie bescherming voor hoofd, armen en knieën en vergeet niet te genieten onderweg!

Meedoen PassPortes du Soleil:

Kosten: €52,  inclusief roadbook, toegang alle liften, eten onderweg, gadgets (zoals dit jaar handige rugzak) en – als opwarmer voor de winter – één dag skipas Portes du Soleil. Deze editie is inmiddels uitverkocht, maar data voor 2019 wordt binnenkort bekend gemaakt. Meer informatie op PassPortesduSoleil.com.

Tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, Matthieu Vitré.

LEES OOK:
Charmant berghotel in Les Portes du Soleil
Les Portes du Soleil: actief in de bergen
GROETEN UIT… Les Portes du Soleil
Fijne zomeradresjes in Les Portes du Soleil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button