frankrijk.nl

De mooiste plekken in Occitanië

De Fransen noemen de Languedoc-Roussillon en de Midi-Pyreneeën tegenwoordig samen ‘Occitanië’. Wat zijn de mooiste plekken om te bezoeken in deze grote nieuwe regio in Zuid-Frankrijk?

1. Strand & zee: de mediterrane kust

Die kust. Wel 200 km lang, van de Camargue tot de Pyreneeën en zo gevarieerd! Met prachtige natuurgebieden en wijngaarden tot aan zee. Bijzonders stranden en leuke strandtenten, die hier paillottes heten, afgewisseld met retro badplaatsen zoals La Grande Motte. Veel authentieke vissersplaatsen ook, zoals het stoere Sète en de veel kleinere havens van Le Grau-du-Roi en Collioure. En in het verste zuiden die prachtige uitzichten op de rode kust van de Côte Vermeille…

Lees ook: mooie stranden in de Languedoc

Vissersdorp Collioure

2. De bergen: Pyreneeën, Causses en de Cevennen

Naast zee en strand heeft deze regio ook prachtige berggebieden De Pyreneeën natuurlijk, een topgebied voor wandelaars met plekken als het keteldal van Gavarnie en de watervallen van Cauterets. Op de uitlopers van dit hooggebergte liggen bovendien beroemde katharenkastelen, zoals Quéribus en Peyrepertuse. Ook de Causses en Cevennen (foto onder), in het noordoosten van de regio, zijn een prachtig wandelgebied met valleien, hoogvlaktes en spectaculaire uitzichtspunten, zoals het Cirque de Navacelles.

berggebied Cevennen regio Occitanie Parc national des Cévennes

3. Sfeervolle dorpen en stadjes

Prachtplaatsjes als Pézenas, Bajarc en Uzès komen tot leven tijdens hun gezellige brocantes en marktdagen. Aigues-Mortes ademt de sfeer van de Camargue, met haar oude stadsmuren en het uitzicht op de zoutvelden. In het hoge achterland van de Languedoc lijkt de tijd te hebben stilgestaan in dorpen als Saint-Guilhelm-le-Désert en Lagrasse. Terwijl ook de vroegere Midi-Pyreneeën een hoop mooie ‘hoge’ dorpen heeft. Van het beeldschone Saint-Cirq-La-Popie in de Lot, tot het dromerige Cordes-sur-Ciel, een middeleeuws stadje op een heuveltop in de Tarn.

Cordes-sur-Ciel (departement Tarn) Cordes-sur-Ciel

Lees ook: Top 10 mooiste dorpen en stadjes van Occitanië & De 7 leukste streekmarkten in het Zuidwesten

4. Montpellier en Toulouse: heerlijke steden om te winkelen

In die provinciestadjes en dorpen kun je je vaak al uitleven in leuke kleine winkeltjes van kunstenaars en ambachtslieden. Maar écht goed shoppen kan in Montpellier en Toulouse, de twee grootste steden van Occitannië. Beide zijn studentensteden en hebben een bruisende sfeer! De oude binnenstad van Montpellier is belachelijk pittoresk, met achter elk straatje weer een charmant plein vol terrasjes. Je vindt in deze wijk bovendien veel boetieks van lokale ontwerpers en mooie Franse merken (ontdek hier de beste adressen). Ook Toulouse heeft een compact centrum waar je prachtige bezienswaardigheden kunt afwisselen met goeie winkels. Van warenhuis Galeries Lafayette tot leuke conceptstores en lokale merken. En een bijzondere ervaring: rondkijken of zelfs lunchen op de overdekte markt!

Bar du Matin in Toulouse

5. Unesco-sites in overvloed

Aan cultureel erfgoed geen gebrek in Occitanië! De regio heeft veel door Unesco erkende monumenten, zoals de Pont du Gard, het Canal du Midi de middeleeuwse cité van Carcassonne en de rode bisschopsstad Albi. De natuur en de herderstradities van het berggebied van de Causses en Cevennen zijn in 2011 eveneens uitgeroepen tot Werelderfgoed. En ook het elegante Nîmes, met haar prachtige gallo-romeinse arena, verwacht binnenkort een plekje op de lijst! Verder heeft de regio veel mooie kloosters en abdijen, zoals Fontfroide, Valmagne en Moissac. Die laatstgenoemde abdij ligt aan de Routes van Compostela, waarvan er 2 door Occitanië lopen.

Unesco sites Occitanie Carcassonne, Nîmes (nog in afwachting van Unesco-erkenning), Canal du Midi, Pont du Gard

6. Spectaculaire grotten en rivierkloven

De mooie hoge berggebieden noemden we al even, maar deze regio grossiert ook in beroemde gorges en grotten. Zoals de Gorges du Gardon, de rivier die onder de Pont du Gard doorstroomt. Een prachtige rivierkloof inderdaad, die ontspringt in de Cevennen en onderweg voor een paar mooie watervallen zorgt. In het noorden van de regio ligt de  ruigere en hogere Gorges du Tarn, de rivier die de Lozère en de Aveyron doorkruist. Ook dit is een indrukwekkend wandelgebied met uitzicht op het groenblauwe water van de rivier en de hoge kloofwanden. Gorges du Tarn Gorges du Tarn

In de uitlopers van de Pyreneeën zijn er diverse mooie grotten te vinden, zoals de Grotte de Niaux, die je bezoekt met een zaklamp, Terwijl je in de Lot, kunt varen op een ondergrondse rivier in La Gouffre de Padirac. In het zuiden van datzelfde departement ligt nog een andere grot die een omweg waard is: Pech Merle, met mooie prehistorische muurschilderingen.

7. Lekker eten en wijn (wijn, wijn…!)

Al die mooie bezienswaardigheden kun je afwisselen met de vele lokale delicatessen uit dit Zuid-Franse gebied. Aan de kust vind je verse vis en ansjovis. Sète staat bekend om zijn heerlijk vistaartjes, de tielle. Aan het Bassin de Thau kun je verse oesters eten, in Marseillan en Bouzigues. Het Zuidwesten en de Lot serveren goddelijke eendengerechten, saffraan, truffel en goeie kazen. Uit Nîmes komt het stevige visgerecht, brandade (aardappelpuree met kabeljauw) terwijl je in de Pyrenées-Orientales de invloeden van de Catalaanse keuken proeft. En dat alles kun je wegspoelen met een ongelofelijke variëteit aan wijnen die dit gebied voorbrengt. Zo zijn er wel 80 verschillende AOC’s, van de Languedoc tot de Cahors. Een regio naar ons hart! :- )

Occitanie lekker eten streekkeuken lokale keuken

Tielle uit Sète (linksboven), foei gras, Catalaanse pizza met ansjovis, AOC wijngaard bij Minerve

Beeld: Carcassonne CC/twojtowicz, Nîmes CC/sa-zhongxiao37, Cordes-sur-Ciel CC/D.Viet CRT Midi-Pyrénées, Pont du Gard CC/B.Ligeois, Canal du Midi CC/J. Schouten, Gorges du Verdon CC/Claude Valette, Port Vendres CC/Jorge Franganillo, CC/Etienne Valois (Gouffre de Padirac), CC/C.Dechamps (tielle en pizza), CC/D.Viet & Midi-Pyrénées (foie gras),wijngaard Château de Siran

LEES OOK:
De 10 mooiste dorpen en stadjes in Occitanie
Slaapadresjes bij de Pont du Gard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *