frankrijk.nl

Jean Rochefort, de dandy van de Franse cinema

TV5MONDE brengt in juni een eerbetoon aan de vorig jaar overleden Jean Rochefort. Deze Franse acteur maakte meer dan 120 films en was een goede vriend van Philippe Noiret en Jean-Paul Belmondo. Een Frans filmicoon.

In Nederland is zijn naam lang niet zo bekend als die van zijn boezemvrienden Philippe Noiret en Jean-Paul Belmondo. Maar ook Jean Rochefort behoort tot de gouden generatie van Franse acteurs van de jaren ’60 en ’70. Door zijn beroemde snor, schorre stem en zijn charmante blauwe ogen wordt Rochefort ‘de eeuwige dandy’ van de Franse cinema genoemd. Op 9 oktober 2017 overleed deze acteur die gedurende bijna 60 jaar een een rijke film- en theatercarrière opbouwde.

In de maand juni 2018 eert TV5MONDE Jean Rochefort elke zondag om 21.00 uur met deze 5 Franse filmklassiekers:

SALUT L’ARTISTE (1973) – zondag 3 juni om 21.00 uur

Marcello Mastroianni is in deze film een tweederangs acteur die van de ene rol naar de andere rent. Zijn vriend Clément, gespeeld door Jean Rochefort, houdt het ook al niet vol als acteur. Rochefort was in het echte leven goed bekend met de grillen van het artiestenleven. Het duurde lang voordat hij doorbrak, dit in schril contrast met het snelle succes van zijn vriend Jean-Paul Belmondo. Met wie hij op theaterschool zat. Het was dan ook Belmondo die Rochefort in 1961 aan zijn eerste grote filmrol hielp: Cartouche (met Claudia Cardinale).

Nederlands ondertiteld. Herhalingen op 8 juni om 18.40 uur en op 11 juni om 23.20 uur.

LES VÉCÉS ÉTAIENT FERMÉS DE L’INTÉRIEUR (1976) – zondag 10 juni om 21.00 uur

In deze film is Rochefort een politiecommissaris die de moord op een kaartjesknipper van de metro onderzoekt. Bijgestaan door Coluche, de bekende Franse cabaretier. Tikje ouderwetse komedie wel. Maar ook eentje waarin je Rochefort ziet zoals hij zichzelf graag omschreef: “Je resterai un vieillard authentique(‘Ik zal altijd een authentieke ouwe lul blijven’). Maar die wat stijve maar ook ontroerende uitstraling is een van de grote charmes van deze acteur.

Nederlands ondertiteld. Herhalingen op 15 juni om 18.40 uur en 18 juni om 23.20 uur.

UN ÉLÉPHANT ÇA TROMPE ENORMEMENT (1976) – zondag 17 juni om 21.00 uur

Een van de bekendste films van Jean Rochefort: een gigantisch succes in Frankrijk. Gene Wilder regisseerde de Amerikaanse remake, The Woman in Red. De Franse versie van de komedie volgt 4 oude vrienden in hun midlifecrisis. Rochefort is een wat saaie huisvader die op hol slaat als hij een sexy vrouw in rode jurk ontmoet. Cultscène: Rochefort die op een dakrichel een sigaretje rookt in zijn badjas, omdat haar echtgenoot plots is thuisgekomen (zie foto boven).

Nederlands ondertiteld. Herhalingen op 22 juni om 18.40 uur en 25 juni om 23.20 uur

NOUS IRONS TOUS AU PARADIS (1977) – zondag 24 juni om 21.00 uur

Het vervolg op ‘Un éléphant ça trompe enormement’. De vrienden hebben nog steeds veel problemen (overspel, jaloezie, ruzie), maar banen zich daar weer met een hoop kwajongenshumor doorheen. Vrijwel elke Fransman boven de 40 kent de bekendste grappen uit deze tweeluik. Toen Jean Rochefort in oktober 2017 overleed, kopten diverse kranten in hommage aan deze filmtitel “Rochefort au paradis“.

Nederlands ondertiteld. Herhalingen op 29 juni om 18.40 uur en 2 juli om 23.20 uur.

LE BAL DES CASSE-PIEDS (1992) – zondag 1 juli om 21.00 uur

Weer een typerende rol voor Rochefort, die hierin ondanks zijn dandy-uiterlijk (keurig pak, onberispelijke snor) toch ook een beetje een kneus is. Dierenarts Henri  is namelijk het mikpunt van spot van iedereen om hem heen: familie, vrienden en zelfs de dieren in zijn kliniek… Tijd voor een nieuw begin met zijn minnares, in New York.

Nederlands ondertiteld. Herhalingen op 6 juli om 18.40 uur en 9 juli om 23.20 uur.

Meer informatie over deze TV5MONDE-filmcyclus: europe.tv5monde.com/nl

TV5MONDE is te vinden op deze kanalen: Ziggo: 71 CAIW: 41 Delta: 500 T-Mobile: 421 Canal Digitaal: ga naar TV5MONDE EUROPE

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld inksboven: Nous irons tous au paradis – CC/Gaumont. Overig beeld: CC/Une éléphant ça trompe enormement, CC/Gaumont (Nous irons tous au paradis, Le Bal des casse-pieds). 

LEES OOK:
7 bijzondere weetjes over Jean-Paul Belmondo
Het nieuwe De Funès-museum in Saint-Tropez
5 Franse radiozenders om te kennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *