frankrijk.nl

Cannes-filmmaand bij TV5MONDE

Mmmm, mei wordt een fijne maand om televisie te kijken! Het Filmfestival van Cannes begint weer bijna en op TV5MONDE kun je meegenieten met geweldige documentaires over Franse filmiconen en speelfilms die in de prijzen vielen.

Van 8 tot 19 mei 2018 rijden de limo’s weer af en aan op de Croisette, tijdens de 71-ste editie van het Filmfestival van Cannes. Wij worden van de nieuwe festival-affiche al heel erg blij (mythische filmkus van Jean-Paul Belmondo in Pierrot le fou!) en ook de officiële selectie klinkt weer veelbelovend. Voordat de Gouden Palm bekend is gaan wij alvast uitgebreid genieten op TV5MONDE. De Franstalige televisiezender zendt de hele maand mei tv-programma’s uit die een link hebben met het filmfestival. Zoals deze!

Cannes filmfestival 2018 op TV5MONDE affiche met Belmondo

Cannes-uitzendingen op TV5MONDE in mei 2018

FILM – My Little Princess
Donderdag 3 mei 2018 om 21.00 uur (NL ondertiteld)

De Franse topactrice Isabelle Huppert speelt een fotokunstenaar in Parijs, die haar piepjonge dochter gebruikt als model. Het kind wordt al snel beroemd en de foto’s steeds erotischer… Dit is een autobiografische film van regisseuse Eva Ionesco, die haar eigen moeder vanwege deze dubbelzinnige ervaring voor de rechter sleepte.
Nominatie: Selectie Semaine de la Critique, Cannes 2011

Cannes filmfestival 2018 op TV5MONDE
FILM: Je suis un soldat
Donderdag 10 mei 2018 om 21.00 uur (NL ondertiteld)

Een jonge vrouw in Roubaix, Noord-Frankrijk, raakt betrokken bij een bende van hondensmokkelaars. Sluit ze zich aan bij dit criminele leven om eindelijk financieel onafhankelijk te worden? Met in de hoofdrol de mooie, vrijgevochten Louise Bourgoin, die ooit op de Franse televisie begon als weerpresentatrice maar inmiddels een indrukwekkende filmcarrière heeft.
Nominatie: Selectie Un Certain Regard, Cannes 2015

Cannes filmfestival 2018 op TV5MONDE
FILM: La France
Zondag 13 mei 2018 om 21.00 uur (NL ondertiteld)

De man van Camille, een plattelandsmeisje, is vertrokken naar het front tijdens WOI. Op een dag ontvangt ze een verwarrende afscheidsbrief van hem en Camille besluit zich te verkleden als man en hem te gaan zoeken. Met Sylvie Testud en Guillaume Depardieu, de zoon van Gérard, die een jaar na het maken van deze film overleed.
Nominatie: selectie van La Quinzaine des Réalisateurs, Cannes 2007

Cannes filmfestival 2018 op TV5MONDE

FILM: Ava
Donderdag 17 mei 2018 om 21.00 uur (NL ondertiteld)

De 13-jarige Ava is op vakantie met haar moeder als ze hoort dat ze blind zal worden. Haar moeder is ontredderd, maar Ava wil nu nog vuriger haar tienertijd beleven. Samen met Juan, een zigeunerjongen die ze op het strand ontmoet, stort ze zich in een soort Bonnie en Clyde-avontuur.
Onderscheiding: Semaine de la Critique, Cannes 2017

Cannes filmfestival 2018 op TV5MONDE

DINSDAGEN IN MEI: cinema-portretten om 18.40 uur
Echte cinefielen mogen ook deze geweldige documentaires niet missen. Op dinsdag 15 mei heeft TV5MONDE een boeiend dubbelportet van de filmondernemers Charles Pathé en Léon Gaumont: aartsrivalen maar ook wederzijdse bewonderaars, die samen de Franse filmindustrie gevormd hebben. Op dinsdag 1 mei wordt er een mooi programma (‘Un jour, un destin‘ van Laurent Delahousse) uitgezonden over de bevlogen acteur Vincent Lindon, bekend uit onder meer Welcome en La Loi du Marché. 

Cannes filmfestival 2018 op TV5MONDE Claude Sautet en Romy Schneider

Op dinsdag 8 mei staat regisseur Claude Sautet centraal, maker van – wat ons betreft – een van de allerbeste Franse films OOIT: César et Rosalie met Romy Schneider en Yves Montand. En de uitzending van 29 mei portretteert acteur Bernard Blier die in 180 (!) Franse films speelde, waaronder de klassieker Les Tontons flingueurs. 

DAGELIJKS OM 18.30 uur: L’Invité: spécial Cannes

Het Filmfestival van Cannes 2018 op de voet volgen? Elke festivaldag ontvangt presentator Patrick Simonin bekende acteurs, regisseurs en juryleden live op La Croisette, om 18.30 uur.

Voor meer informatie over de Cannes-programmering in mei 2018 zie TV5MONDE.

Cannes filmfestival 2018 op TV5MONDE

Sophie Marceau bij l’Invité: spécial Cannes

Op deze kanalen kun je TV5MONDE vinden:
Ziggo: 71
CAIW: 41
Delta: 500
T-Mobile: 421
Canal Digitaal: ga naar TV5MONDE EUROPE

Beeld: Filmfestival Cannes (affiche 2018 Design CC/Flore Maquin. Foto uit de film Pierrot le fou van Godard – CC/Georges Pierre). Overige beelden: CC/TV5MONDE.)

LEES OOK:
7 bijzondere weetjes over Jean-Paul Belmondo
Au Revoir Là-haut, nieuwe Franse speelfilm voorjaar 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *