frankrijk.nl

Zwarte zaterdagen 2019

Let op: 3 augustus en 10 augustus 2019 zijn aangekondigd als zwarte zaterdagen voor de heenweg op de Franse autowegen. En er zijn meer behoorlijk drukke dagen… Tips & info voor alternatieve data én wegen.

Voorspellingen zomer 2019

> 5 en 6 juli 2019: het begin van de Franse schoolvakanties

Vrijdag 5 juli begint de zomervakantie in Frankrijk en dat is dus meteen ook het eerste lastige weekend op de autoroutes. Vanaf Parijs is de vrijdag al rood aangemerkt, net als zaterdag 6 juli (rood), als de Fransen die in juli op vakantie gaan (‘les juilletistes‘) massaal vertrekken.

> Het lange weekend van Quatorze Juillet

Het weekend van Quatorze Juillet is minder druk voorspeld dan voorgaande jaren, misschien omdat het fête nationale dit jaar op een zondag valt. Zaterdag 13 juli is oranje voor de heen- en terugweg, zondag 14 juli is oranje voor het oosten van Frankrijk. De drukste dag van het feestweekend is vrijdag 12 juli: rood voor Île de France, oranje voor de rest van Frankrijk.

Ook zaterdag 20 juli wordt een rode dag (=’circulation très difficile‘), zondag 22 juli is oranje in het oosten van Frankrijk.

autoroute fille zwarte zaterdagen zomervakantie

> Laatste weekend van juli: de beruchte chassé-croisé

Echt druk wordt het op zaterdag 27 juli. Die dag is het de chassé-croisé, als veel juli-gangers terugkomen en de Fransen die in augustus op vakantie gaan vertrekken. Net als vorig jaar is deze dag ‘slechts’ als rood aangekondigd. Evenwel een dag om te vermijden, als je even kunt. Zondag 28 juli is een oranje dag, met specifieke drukte op de autoroutes tussen Lyon en Orange (Route du Soleil).

LEES OOK: Stopplaatsen met kinder-/rustfaciliteiten langs de snelweg

> Augustus: 2 zeer drukke weekenden

Een dag om écht te vermijden is zaterdag 3 augustus (zwart), naar verwachting een extreem drukke dag met gemiddeld 2 tot 4 uur in de file en als je pech hebt meer.

Hetzelfde geldt voor het weekend erna, met een zwarte zaterdag 10 augustus. Zondag de 11e is een betere dag: nu aangemerkt als oranje voor de zuidelijke helft van Frankrijk. 

Als je toch echt een van deze zwarte zaterdagen moet reizen: vertrek het liefste laat (einde ochtend of zelfs begin middag), zodat je een beetje achter de ergste files aanrijdt. Het filerecord valt meestal rond 13.00 uur. En als je naar Zuid-Frankrijk gaat is het beter om de A7 helemaal te vermijden. Dat kan door door de Auvergne te rijden, door de A71/A75 te kiezen via Orléans, Bourges en Clermont-Ferrand tot Montpellier.

LEES OOK: sneller doorrijden op de autoroute met een tolbadge

> Terugrijden op zaterdag 18 augustus of zondag 19 augustus wordt pittig

Voor de terugweg vanuit Zuid-Frankrijk (Provence, Côte d’Azur, Ardèche, Drôme) is het weekend van 18 en 19 augustus (rood) een afrader, dan wordt grote drukte verwacht op de Route du Soleil en in de omgeving van Lyon. Ook 10 en 25 augustus zijn lastige dagen voor automobilisten die vertrekken uit de Provence. Zondagochtend vertrekken is dan verstandiger.

Zie hier de kalender met alle ‘gekleurde data’ van Bison Futé. 

Bison Futé kalender 2019

Uitleg bij deze kalender van Bison Futé: de 1e kolom heeft betrekking op de Départs (noord-zuid), de 2e kolom op de Retours (zuid-noord). De cijfers slaan op de volgende gebieden: 1. Île-de-France, 3. Bourgogne en Noordoost-Frankrijk, 4. Auvergne-Rhône-Alpes (o.a. Route du Soleil – Lyon), 5. Zuidwest-Frankrijk, 6. Zuid-Frankrijk (Languedoc-Roussillon, Provence). Groen staat voor ‘gewone verkeersdrukte’, oranje voor ‘moeilijk’, rood voor ‘zeer moeilijk’ en zwart voor ‘extreem moeilijk’.

ALTERNATIEVE ROUTES

Op de drukste dagen raadt Bison Futé aan de volgende routes te mijden:

Groot Parijs (richting A6/Lyon) tussen 9.00 en 15.00 uur: neem vanaf de A1 liever de A3 en de A86, en daarna de A10 en A6. Andere mogelijkheid: over Reims rijden.

Route du Soleil A6/A7: kies voor een alternatieve route door de Auvergne via de A71/A75.

A10 Parijs-Bordeaux/Atlantische Kust: rijd vanaf Orléans over de A71/A20 (via Limoges).

Onderweg op de hoogte blijven van actuele verkeersinformatie:

– Luister naar radio 107.7 : deze Franse radiozender geeft aangepaste informatie voor het gebied waar je rijdt en daar zitten vaak real-time tips bij voor slimme omrijroutes. Hoofdzakelijk in het Frans, maar in de zomermaanden worden belangrijke aankondigingen ook in het Engels gedaan.

-Bison Futé heeft ook een mobiele site voor smartphones met realtime file-informatie.

Lees ook: Plan je heenreis, 6 vragen over de Franse autoroute

Bron: Bison Futé – Beeld linksboven: Matthew Henry Afbeeldingen copyright Bison Futé 2018

LEES OOK:
De mooiste dorpen en steden langs de Franse snelwegen
Fijne B&B’s langs de A20 tussen Vierzon en Limoges
7 dingen die je moet weten over de périphérique van Parijs
Overnachtinghotels mét zwembad langs de autoroute

12 reacties op “Zwarte zaterdagen 2019”

 1. Titus schreef:

  Op 14 juli 2018 naar de Dordogne gereden via Lille en Parijs. Uitgemikt dat ik ca 13u bij Parijs zou zijn op advies van de prévision op autoroute.fr.
  Bij Lille zoals voorgaande jaren file door een soort politieversperring (waar niemand stond). Dichtbij Parijs werd het drukker. In Parijs korte file door ongevalletje. Erna file doordat onze A89 soort van samengaat met het volk dat via de boulevard periferique naar de route du soleil wilde. In drie kwartier Parijs door. Om 1345 na Parijs richting Limoge had ik de linkerbaan meestal voor mijzelf. Ik zou de drukte zelfs als lichtgroen bestempelen.
  Vorige keer op een rode zaterdag precies dezelfde ervaring!
  Quatorze juliet lijkt dus weinig uit te maken. En de drukte op de vroege rode zaterdagen hangt dus erg af van de route.
  Zorg dat je na de lunch pas bij Parijs bent.
  De voorspellingen op autoroute.fr zijn vrij specifiek per stukje snelweg. Had ik veel aan.

 2. De Wit schreef:

  Hallo, ik vertrek zaterdag 29 juli tussen 9:00 en 10:00 uur naar Lyon om te overnachten en hoop daar rond 20:00 uur aan te komen maar wat is de beste tijd om zondag weer te vertrekken richting Spanje ?
  Ik dacht zelf om 5:00 uur te vertrekken , iemand een idee.

 3. Gerda van kessel schreef:

  Hoi ,
  Wij willen zondag 30 juli aanrijden naar Spanje is dat een goede dag om te rijden ,
  Groetjes Gerda en Han

 4. Cen LeVille schreef:

  L.s.,

  Vrij last minute besloten om naar Parijs te gaan met de auto…. levertijd milieusticker is echter 5 weken! Ik wil zondag al vertrekken… volstaat een aanvraag of mag je echt pas Pariijs in als je een sticker hebt?

  • Nicky schreef:

   Hoi Cen, Ze controleren in Parijs alleen als er sprake is van smog-alert, dat is op het moment niet het geval, dus zou me niet al te veel zorgen maken. Print de bestelbevestiging en neem die mee voor de zekerheid… Veel plezier in Parijs!!

 5. Richard schreef:

  Hallo, wij vertrekken op 5 augustus richting de Auvergne.
  Mijn planning is om bij Arras er af te gaan en dan binnendoor richting Abbeville en Rouen te rijden.
  Dan vermijd je de drukte bij Parijs, scheelt heel veel tol en rijd nog mooi binnendoor ook.
  klinkt omslachtig, de route, maar gezien de kosten vd tol in vergelijking met de extra kilometers is het goedkoper.
  nu is mijn vraag, van Rouen richting de Auvergne, word het daar ook druk op de 5e augustus of valt dat mee?

 6. Tina schreef:

  Hallo mensen,
  Wat n duidelijke informatie op deze website. 22 juli is dus geen zwarte zaterdag, wanneer we naar Rille (bij Tours) willen gaan. Maar zou het sneller zijn om Parijs te vermijden en om te rijden via westkust?

 7. Karin schreef:

  Ook donderdag 13 juli wordt aangegeven als zeer druk ivm lang weekend van Quatorze Juillet.
  Is dat de verwachting voor de gehele dag of alleen in de middag ??

  • Nicky schreef:

   Hoi Karin, hele dag helaas… vooral op de Route du Soleil – dit zegt Bison Futé erover:

   Jeudi 13 juillet, de nombreux bouchons sont attendus pour quitter les grandes métropoles. Les départs en week-end prolongé, les départs en vacances et les flux de véhicules en transit viennent s’ajouter à la circulation habituelle, déjà très difficile la veille d’un jour de fête. La circulation sera très difficile au niveau national.
   Conseils:
   – quittez ou traversez l’île-de-France avant 10 heures,
   – évitez l’autoroute A7 de Lyon à Orange entre 9 heures à 21 heures,
   – évitez l’autoroute A10 en direction de Tours et l’A71 d’Orléans à Bourges de 8 heures à 18 heures,
   – évitez l’autoroute A13 de 15 heures à 22 heures,
   – évitez l’autoroute A61 en direction de Narbonne entre 16 heures et 20 heures,

   Voor de rest van de voorspellingen voor het weekend van 13 t/m 16 juli verwijzen we je naar deze pagina: http://www.bison-fute.gouv.fr/du-13-07-au-16-07.html (in het Frans)

 8. Josee schreef:

  Dag Peter, dank je wel. En inderdaad, zolang je over de Peripherique rijdt en NIET Parijs ingaat, heb je de sticker niet nodig. Bon voyage! En blijf ons volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *