frankrijk.nl

7 bijzondere stranden in de Languedoc-Roussillon

De kustlijn van Den Helder naar Hoek van Holland telt 117 kilometers. Die van de Languedoc-Roussillon is 2x zo lang! Met in elke badplaats (meer dan 30!) weer een ander strandje. Hier onze 7 favoriete stranden in bekende en onbekendere badplaatsen. 

1. Stranden in de baai van Paulilles, voor natuurliefhebbers

Deze brede baai is een prachtig stukje kust en onderdeel van de Côte Vermeille, die zich uitstrekt van Cerbère tot aan Collioure. Beschut door de berg Albères vind je er drie inhammen tussen leistenen rotswanden met zalig kleine kiezelstrandjes: Plage de Bernardi, Plage de Paulilles en Plage del Forat. Verwacht geen strandtenten, ligbedden of lawaaiige skiscooters. De baai van Paulilles is beschermd natuurgebied.

Paulilles-CC-Thierry-llansades

2. Coussoules bij La Franqui, voor watersporters

La Franqui is de oudste badplaats aan de kust van Languedoc. Een leuk authentiek dorp genesteld in een dennenbos. Strandzeilers en (kite)-surfers gaan hier helemaal los op het 8 km-lange en ongelooflijke brede ongerepte zandstrand Coussoules. Volgens de statistieken van Météo France kun je hier rekenen op 300 dagen wind per jaar, vandaar dat hier jaarlijks het mega-watersport evenement Mondial du Vent plaatsvindt.

La Franqui, mooiste stranden van de Languedoc-Rousillon

3. Leucate Plage, bedenk waar je je baddoek neerlegt!

Ten zuiden van La Franqui strekt de kust zich uit over een soort landtong tussen zee en meer. Hier zijn de goudmijntjes van Leucate Plage, met zalig fijn zand (zie ook de foto helemaal linksboven). Al naar gelang je wensen kun je neerstrijken bij La Plagette, het kleine, door rotsen beschutte strand het dichtst bij de badplaats. Of je gaat into-the-wild en kiest voor Mouret. Voor een stranddag met het hele gezin kun je je het beste nestelen bij Leucate Plage of het nog zuidelijker gelegen Plage Aqualand. Behalve wat strandtenten vind je hier ook speeltoestellen en kun je SUP-boarden, wake- en kitemateriaal huren of les nemen. Voor naturisten is er een 1,5 km vrije zone net boven de stranden van Port Leucate.

Leucate - Leucate-plage

4. Plage d’Espiguette bij Le Grau du Roi/Port Camargue, woestijn in de Camargue

Hou je van puur, ongerept en uitgestrekt dan is Espiguette het strand waar je moet zijn. Ten zuiden van Port Camargue en Le Grau du Roi vind je de bijna woestijnachtige kustlijn van 18 kilometer lang en soms wel 700 meter breed. Logisch dat dit deel ook een officiële status heeft van Site Naturel. Er is een deel gereserveerd voor naturisten.

Plage de l-Espiguette∏A. Cougnenc

5. Maguelones Plage bij Villeneuve-lès-Maguelones, dichtbij Montpellier

Het voelt als een oase tussen de drukke stranden van de volbebouwde badplaatsen Palavas en Carnon. Het strand van Maguelones is smal maar tamelijk lang (9 km) en vrij populair bij de homoscène en naturisten. Als je een tripje Montpellier hebt gepland is dit een makkelijk te bereiken spot voor een dagje Middellandse Zee. Een mooi ritje ook langs o.a. het Rhône-kanaal van Sète, en de plassen van Arnel en Vic, met flamingo’s, reigers en nog 250 andere vogelsoorten. Het authentieke stadje Villeneuve-lès-Maguelone zelf is ook zeker een bezoekje waard.

Maguelones

6.Torreilles Plage, ongerept en authentiek

Torreilles is waarschijnlijk de meest natuurlijke en authentieke badplaats die je in deze regio kunt vinden. Met een lang ongerept zandstrand van 4 kilometer vastgeplakt aan een zalig oud dorpje met Catalaanse oorsprong, kun je hier het zonnebaden heel leuk combineren met het slenteren door kleine straatjes, bezoeken van de lokale markt en een aperitief op een terras onder majestueuze platanen. Wij zeggen: plan maar in als stranddaguitstapje!

Torreilles strand

7. Portiragnes Plage, honden toegestaan

Kalm water en een mooi fijn zandstrand, gescheiden van de bebouwing door een begroeide duinenstrook. Dierenliefhebbers roemen Portiragnes Plage omdat er hier ook ’s zomers een hondvriendelijke zone is. En vliegeraars komen van heinde en verre tijdens het Festival du Vent in september. Maar niet alleen de kustlijn loont de moeite. Ook het charmante dorpje, verleidelijk gelegen tussen de oevers van het Canal du Midi en de vele wijngaarden rondom, is een bezoekje waard.

Portiragnes-Plage-CC-Laetitita-Christophe-Beauducel

Hier vind je een handig, compleet en Nederlandstalig overzicht van alle badplaatsen in de Languedoc-Roussillon in de nieuwe regio Occitanie – Sud de France.

Tekst: Josee Schouten Beeld: Plage de l’Espiguette ©Cougnenc, Portiragnes CC Laetitia & Christopbe Beauducel, Paulilles CC Thierry Llansades , La Franqui, Torreilles Plage, Leucate, cover ©Paul Palau, Overig SuddeFrance

LEES OOK:
Biquet Plage, de leukste strandtent van Zuid-Frankrijk
5x beeldschoon Languedoc-Roussillon
Hippe strandtenten aan de kust van Languedoc-Roussillon 

Eén reactie op “7 bijzondere stranden in de Languedoc-Roussillon”

  1. Brigitte de boer schreef:

    Leuke info mbt hippe strandtenten montpellier