frankrijk.nl

Parijs: de leukste ouder-kind activiteiten

Het geheim van een geslaagde stedentrip met kinderen? Doseren en zorgen dat iedereen aan de beurt komt! Dit zijn leuke speelplekken direct naast mooie musea in Parijs. Vrolijke afleidingen tijdens een rondje winkelen in de Marais. En andere handige combinaties.

Niet te veel willen op één dag. Zorgen dat iedereen aan de bak komt. Genoeg tijd inbouwen om stoom af te blazen. En vooral: slim kiezen! Dit zijn activiteiten en adressen in Parijs die zich handig laten combineren omdat ze vlak bij elkaar liggen. En waarbij zowel ouders als kinderen ‘hun momentje’ kunnen pakken.

1. FONDATION LOUIS VUITTON + JARDIN D’ACCLIMATATION 

Het museum van moderne kunst van de Fondation Louis Vuitton is sinds de opening in 2014 echt een must-see geworden in Parijs. Alleen al vanwege de spectaculaire architectuur! Prachtig om in rond te lopen en ook kinderen zijn niet ongevoelig voor de gigantische buitenbalkons en klaterfontein die zo het gebouw in lijkt te stromen. Je kunt een bezoekje aan dit museum leuk combineren (vooral bij mooi weer) met de Jardin d’Acclimatation, de oudste speeltuin van Parijs, die er direct naast ligt.

Jardin d'Acclimatation en Musee Vuiton

Deze speeltuin van 19 hectare is een grappig soort mix van Artis, de Efteling, een groot park en een kermis ineen. Met 19e-eeuwse volières, een boerderijtje en andere dieren, een boottochtje door een betoverde jungle, ouderwetse achtbanen, kitsche draaimolens en botsauto’s en enorm veel speel-, klauter- en ’s zomers zelfs spetterplekken. Prima park ook om te picknicken of te lunchen  in diverse restaurants en snackbars.

2. LE MARAIS + STRAVINSKY FONTEIN/POMPIDOU

Tieners worden sowieso gelukkig van een rondje door de winkelwijk Marais, want genoeg mode-, designwinkels en betaalbare merken om jong-volwassenen te pleasen (zoals Muji, Uniqlo, La Chaise Longue). Maar met kleinere kinderen slaat de verveling waarschijnlijk eerder toe. Dan is een leuke onderbreking even spelen op het prachtige Place des Vosges, een van de weinige parken in Parijs waar je op het gras mag lopen.

Strawiskyfontein-Place des Vosges

En zorg dat je na 1 of 2 uurtjes rondslenteren uitkomt aan de oostkant van de Marais: daar ligt het Centre Pompidou. Dat beroemde gebouw met LEGO-gelijkenissen fascineert kinderen sowieso en op het plein ervoor is bijna altijd een grappig of acrobatisch straattheater aan de gang. Rechts van het Centre ligt de fotogenieke Stravinsky fontein, waar kinderen dol op zijn. Direct ernaast zitten diverse crêperies met terras, met uitzicht op de fontein en deze mooie muurschildering.

3. MUSÉE D’ORSAY + LES BERGES DE SEINE

Musée d’Orsay is een kindvriendelijk museum, dat onder meer kinderwagens te leen heeft. De gigantische stationsklok zien vanaf de binnenkant is ook bijzonder. En mochten de kinderen het al snel gehad hebben met al die wereldberoemde schilderijen, dan kun je ze zoet houden met een leuk vooruitzicht. Na het museumbezoek daal je vlak voor de uitgang via een brede traptribune direct af naar de Seine, waar het Parc Rives de Seine (rive gauche) begint.

Musee d'Orsay en Berges de Seine

Je kunt bijna tot aan de Eiffeltoren slenteren over deze autovrij gemaakte oever vol terrassen, lunchtentjes én veel spelletjes voor kinderen. Zoals klimmuren, hinkelpaden, grote schoolborden, drijvende tuinen en andere attracties.

4. LOUVRE + TUILERIEËN

Als je vooraf goed kiest wat je wilt zien en het bezoek een beetje doseert dan is het (loeigrote) Louvre ook voor kinderen een leuke activiteit. Lees hier onze tips voor het Louvre met kinderen. Maar op een gegeven moment is het toch mooi geweest. En dan duik je met gemak de uitgestrekte Jardin des Tuileries in, die meteen achter het museum begint. Vooraan rechts ligt al meteen een labyrint en daarachter de grote vijver waar je een groot deel van het jaar mini-zeilbootjes met duwstokken kunt huren.

Louvre en Tuileries
Stukje verderop (kant Rue de Rivoli) ligt een kleine speeltuin, en nog verder richting Concorde zijn er trampolines. En als “HONGER” ineens een issue is: tegenover de meest rechtse uitgang op Rue de Rivoli kun je prima biologische crêpes of broodjes halen bij het Happy Caffé (op nr. 214). Met wat grotere kinderen is het (wiebelende!) reuzenrad op Place de la Concorde (nov-mei) een hele leuke attractie: beste uitzicht op de Eiffeltoren!  Van te voren tickets regelen voor het Louvre? Dat kan hier.

5. JARDIN DES PLANTES + RUE MOUFFETARD

Jardin des Plantes is een prachtig groot en heel oud park aan de oostkant van Parijs, op de rand van het Quartier Latin. Het heeft zelfs slechtweer-mogelijkheden, want er liggen diverse natuurhistorische musea verspreid over het park (van dinosaurus-botten tot duizenden opgezette diersoorten). Ook zijn er een labyrint, diverse speelplaatsen en een grappige draaimolen. En daarna mogen mama en/of papa weer…! Met een wandeling door het enige buurtje rond Rue Mouffetard, een marktstraat

Jardin des Plantes en Rue Mouffetard

waarvan vooral het lage deel een feestje is. Leuk voor het inkopen van culinaire souvenirs of het avondeten, als je in een appartement verblijft. Daarna met z’n alleen een glaasje fris of een kop koffie bij Cave la Bourgogne, op nr. 144, tegenover de kerk, waar je overigens ook prima kunt lunchen. En als je er toch bent: op nr. 19 van Rue Monge, daar schuin tegenover, zit Bonbon au Palais, een winkel met ouderwets snoepgoed uit alle hoeken van Frankrijk. Iedereen blij!

Al onze Parijs-tips bijeen op je smartphone of tablet? Bestel ons nieuwe ebook Insidertips Parijs met kinderen, bijna 50 pagina’s dik!

Parijs met kids

LEES OOK:
Top 20 Parijs met kinderen
Fietstocht door Parijs met kinderen
Kindvriendelijke hotels in Parijs
Musée d’Orsay: must-see in Parijs
De Eiffeltoren in 18 gekke weetjes

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld (linksboven): Juan Antonio F. Segal. Overig: CC Shadowgate (Orsay) CC Melissa Delzio (Berges) CC Matheo (Rue Mouffetard) en overig OT Parijs: Amelie Dupont, C. Pignon, D. Lefranc, D.Thierry,

4 reacties op “Parijs: de leukste ouder-kind activiteiten”

 1. Julie schreef:

  Wat een leuke tips mijn man en ik zouden graag met ons zoontje van 5 eind juli of half september een weekje parijs boeken. We zouden het graag zo budget vriendelijk mogelijk houden maar mss combineren met dagje disneyland. Daarom zouden we ook de wagen thuis laten en alles met openbaar vervoer doen zou dit haalbaar zijn? We zouden echt zo veel mogelijk van je tips willen doen want ze lijken echt super

  • Nicky schreef:

   Hoi Julie,

   Ja hoor, Parijs is prima zonder auto te doen (Thalys + openbaar vervoer) en je kunt met de RER E (soort trein) rechtstreeks naartoe. Opstappen bij Place Charles-de-Gaulle, Auber, Châtelet of Gare de Lyon richting Marne La Vallée. De rit duurt ca. 45 minuten en een enkele reis kost circa €7,50€ /€4 kinderen 4-10.

   • Ilse schreef:

    Hoi Julie,

    Ik ben vorig jaar met mijn 10 jarige dochter 4 dagen naar Parijs geweest. We vlogen, verbleven in Montmartre en deden alles met het OV. Dat ging prima!! We kochten een navigo semaine, een kaartje waarmee je 7 dagen met bijna al het OV binnen Parijs kunt reizen voor zo’n €22 pp door heel Parijs inclusief Disney en Versailles kunt reizen. We hadden een accommodatie nabij metrostation pigalleen een app op de telefoon met een metro planner. Het is super bevallen! We hebben veel gelopen en zodra de voeten moe werden was er altijd een metrostation in de buurt. ?Volgende week gaan we weer, nu met het hele gezin. We verblijven nu in het 20e, we gaan heen met de auto en raken in Parijs de auto verder niet aan. Veel plezier

 2. Nicky schreef:

  Extra info bij nr. 1: De Jardin d’Acclimatation kost los iets van €3 p.p. maar het entree is inbegrepen bij een toegangskaart voor Fondation Louis Vuitton. Er is zelfs een directe uitgang van het museum naar de speeltuin. De bewegende attracties in de Jardin moet je echter apart betalen (evt. met een strippenkaart van €35), maar er zijn ook een hoop gratis activiteiten. Je kunt het dus zo duur of goedkoop maken als je wilt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *