frankrijk.nl

Franse linzensalade met gepocheerd ei

Eenvoudig, lekker én vegetarisch eten? De Franse keuken heeft veel gezonde recepten met linzen, zoals deze lauwwarme lentesalade met gepocheerd ei. Gastblogster Irene ontdekte bovendien hoe een gepocheerd ei niet kan mislukken.

In Frankrijk heb ik linzen leren eten. Als hoofdgerecht met spekjes, worteltjes en een lik Franse mosterd erdoor. Vandaag maak ik een lekkere salade met dit ‘kaviaar voor de armen’. De Fransen geven linzen deze benaming omdat de kleine rondjes een goede vleesvervanger zijn en niet duur. De beroemdste Franse linzen zijn die van Le Puy. Deze groene linzen met hun kenmerkende nootachtige smaak komen uit de omgeving van Le Puy-en-Velay in de Auvergne.

Rijk aan ijzer en eiwitten

Ik eet deze salade graag als lunch, want hij is gezond en vult goed. Je kunt er de hele middag op teren. Linzen zijn namelijk rijk aan eiwitten, ijzer (nog meer dan spinazie!) en vitamine C. Dankzij het laurierblaadje en de verse kruiden heeft deze linzensalade bovendien veel smaak.

Franse linzensalade

Ingrediënten (2 pers.)

300 gr gedroogde groene Franse linzen
2 eieren
1 laurierblaadje
1 sjalotje, gesnipperd
paar takjes verse tijm (of gedroogd)
handvol verse platte peterselie, fijngehakt
1 el olijfolie extra vierge
1 el rode wijnazijn
peper en zout

Bereiding:

– Breng de droge linzen in een pan met ruim water aan de kook, samen met het laurierblaadje, tijm en een snufje zout.

– Laat de linzen dan op laag vuur zo’n 25 minuten langzaam gaar worden.

– Snipper ondertussen het sjalotje en de peterselie.

– Meng in een kommetje de olijfolie, wijnazijn, sjalot, wat zout en verse zwarte peper.

– Zo’n 5 minuten voordat de linzen klaar zijn, breng je een pannetje met water aan de kook. Met deze tip van Julia Child maak je perfect gepocheerde eitjes! (spoiler: de eieren eerst 10 seconden in hun schaal koken voordat je ze in kokend water met een scheutje azijn giet)

– Giet de linzen af en doe ze in een kom. Meng daardoor het olijfolie-mengsel en de verse peterselie.

– Verdeel de linzen over de borden en leg daarboven op een gepocheerd ei. Even wat zwarte peper erover strooien, het ei doormidden snijden, et voilà!

Tekst & beeld: Irene de Waal

Irène de Waal

Reacties zijn gesloten.