frankrijk.nl

Cannelés uit Bordeaux, het recept

Een heerlijke bite en een vleugje rum… De altijd een tikje aangebrand uitziende cannelés uit Bordeaux smaken zoveel beter dan ze eruit zien. En Carole heeft eindelijk een goed recept ontdekt!

Recept voor circa 50 kleine cannelés 

Ingrediënten

1/2 l melk (bij voorkeur volle melk)
2 hele eieren + 2 eidooiers
100 g bloem
50 g poedersuiker
50 g halfzoute of gewone boter (ik gebruikte Bretonse beurre de barratte van Le Gall, gevonden bij AH)
1 eetlepel rum
1 eetlepel vanille-extract of een vanillestokje
siliconenvorm voor cannelés (o.a. via Bol.com)

canneles-uit-bordeaux-recept-carole

Bereiding

– Breng de melk aan de kook met het vanille-extract of het vanillestokje en de boter.

– Als je een vanillestokje gebruikt, haal dat eruit als het even meegekookt heeft, snijd het in tweeën en schraap de inhoud eruit en gooi de stukjes terug in het melk-botermengsel. Gooi de lege huls weg.

– Meng intussen bloem, suiker en de eieren met een garde.

– Voeg het kokende melkbotermengsel toe en blijf roeren met de garde, tot je een egaal mengsel zonder klontjes hebt, zoals crêpebeslag.

– Laat het mengsel minstens 12 uur staan! (maak het deeg bijvoorbeeld ’s avonds voor de volgende dag)

– Giet daarna de rum erbij, meng goed opnieuw.

– Verwarm de oven 10 minuten voor op 270 °C (stand 9).

– Vul de siliconenvorm, zonder boter en steeds tot slechts 2/3 van het vormpje.

Het geheim van geslaagde cannelés zit hem in de baktijd: bak de cannelés precies 5 minuten op 300 °C (thermostaat 10) en verlaag de temperatuur vervolgens tot 180 °C (thermostaat 6). Laat ze daarna 50 minuten tot max. 60 minuten bakken op deze temperatuur. Let op dat ze niet te donker worden, meestal is 50 minuten wel genoeg, maar als je van een knapperige korst houdt kun je ze wat langer laten staan. De echte cannelés horen stevig van buiten en zacht en smeuïg van  binnen te zijn.

– Laat een paar minuten staan en druk de cannelés daarna uit de vorm. Klaar!

canneles-uit-bordeaux-recept-carole

WIST JE DIT…?

Cannelés zijn eigenlijk een bijproduct zijn van de wijnproductie in de Bordeaux. Vroeger gebruikten wijnboeren opgeklopt eiwit om hun wijn te filteren. Omdat er in de wijnstreek dus een overschot was aan eigeel, bedachten de nonnen van een lokaal klooster in de 18e eeuw deze relatief goedkope lekkernij.

Tekst & beeld: Carole Goelitz (behalve linksboven CC/Wiliam Baldie – UNP)

LEES OOK:
15 dingen die je moet zien & doen in Bordeaux
Het recept voor perfecte Bretonse crêpes

Reacties zijn gesloten.