frankrijk.nl

Au Revoir Là-Haut: Franse film naar meesterwerk

De spraakmakende film ‘Au revoir là-haut’ is na zijn bekroning met 5 Césars nu ook in de Nederlandse bioscoop te zien. Een bitterzoete vertelling over een vriendschap die begint in de loopgraven van WOI.

Albert Dupontel kwam afgelopen februari niet opdagen om zijn César voor de beste regisseur in ontvangst te nemen. De acteur-regisseur staat bekend als een eigenzinnig type en dat moet je ook wel zijn om de verfilming van Au revoir là-haut  aan te durven. Deze 600 pagina-dikke roman (‘Totziens daarboven’) van Pierre Lemaître kreeg in 2013 de Prix Goncourt, de meest prestigieuze literatuurprijs in Frankrijk.

Film Au Revoir de là-haut

Bekende Franse roman

Een roman met een complex verhaal bovendien. In het kort: 2 dagen voor het einde van WOI stuurt een wrede commandant het regiment van Édouard en Albert alsnog de loopgraven uit, voor een laatste, volkomen nutteloze, aanval tegen de Duitsers. Édouard’s gezicht wordt daarbij ernstig verminkt. Terug in Parijs helpt Albert zijn vriend er beetje bij beetje bovenop. Samen beginnen ze een fraudehandel in dure oorlogsmonumenten die ze nooit opleveren.

Film au Revoir de là-haut

Prachtige decors, esthetisch gefilmd

Indirect blijkt deze zwendel een kans voor Édouard om wraak te nemen op zijn autoritaire en steenrijke vader. Die weet niet dat zijn zoon nog leeft. Regisseur Dupontel, die zelf de rol van Albert speelt, koos voor een zeer esthetische manier van filmen. Met veelzeggende close-ups en subtiele verwijzingen in prachtig verzorgde decors. Zoals de herdershond die in de openingsscène langs de kraters op het slagveld slalomt. En de flamboyante gezichtsmaskers van Édouard.

Franse bioscoopfilm Au Revoir La-Haut

Naoorlogs Parijs

Vooral in het naoorlogse Parijs krijg de kostuumfilm ook iets komisch. Iets bitterzoets. Gekke deuntjes en mooie kleurfilters doen denken aan het werk van Jean-Pierre Jeunet (Amélie, Un long dimanche de fiançailles). Na afloop vraag je je alleen af wat voor een soort film je eigenlijk hebt gezien. Het is een ontroerend verhaal, bij vlagen grappig, maar het gewicht van de oorlog en het bijbehorende onrecht geven het ook een surrealistische en wrange sfeer. Het opbeurend bedoelde einde verandert daar helaas niets aan. Maar een meesterwerk van 600 pagina’s vangen in een film van een paar uur is ook een flinke uitdaging.

Film Aurevoir de là-haut

Au revoir là-haut (regie Albert Dupontel), vanaf donderdag 12 april 2018 in de Nederlandse bioscoop, zie hier de trailer.

Het boek lezen in het Nederlands? ‘Tot ziens daarboven’ van Pierre Lemaître in pocket, €15 via Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.