frankrijk.nl

Van boomhut tot ecogîte: leuke duurzame adresjes in Frankrijk

Groene vakantieplekken van Franse eigenaren die een verschil willen maken. Omdat het natuurliefhebbers, slowfood-fans of biodynamische wijnboeren zijn. Wij ontdekten een organisatie die de leukste écht duurzame vakantieadressen verzamelt. 

Je leest en hoort het overal: ook wat reizen betreft moeten we echt wat beter aan de toekomst denken. Veel mensen zouden dolgraag zeggen: ja hoor, onze vakantie was nou echt een milieuverantwoorde keuze. Wie met de auto of trein op vakantie gaat naar Frankrijk is sowieso al goed bezig. Scheelt flink wat CO2 ten opzichte van een vliegreis naar Turkije of Thailand. Maar daarna? Hoe kies je? Zijn al die ‘duurzame vakantieadressen’ wel écht duurzaam? En kom je dan niet meteen op een geitenwollensokkencamping terecht? 

Boomhut Bretagne duurzame vakanties France ecotours

Bijzondere eigenaren

Door dit soort vragen raakte Carole in gesprek met Yasmine van France écotours, een kleine Frans-Duitse reisorganisatie die vakantieadressen selecteert op basis van hun duurzaamheid. Geen loze kreten of greenwashing (omdat er ergens op het terrein een gescheiden-afvalbak staat…), maar stuk voor stuk adressen waarvan de eigenaren écht betrokken zijn bij de omgeving en zich inzetten voor het behoud daarvan. Bij elk adres is zelfs de CO2-afdruk per nacht uitgerekend.

En met dat geitenwollensokkengehalte viel het ons alleszins mee. Kijk naar deze 5 leuke adressen! Mooie locaties, bijzondere accommodaties en Franse eigenaren die wij heel graag eens zouden ontmoeten!

1. B&B in milieuvriendelijk huis in de Franche-Comté

Christine is helemaal fan van biologisch koken en heeft daar haar halve tuin op ingericht. Als gast van haar B&B (2 gastenkamers) kun je alle zelf verbouwde groentes, kruiden en eetbare bloemen bekijken. Het grote huis met een piano in de salon is ook bijzonder, want dit is een ‘passiefhuis’ dat door diverse aanpassingen bijna energieneutraal is. Gelegen in de buurt van Vesoul, niet ver van Dijon en de A31, dus ook interessant als tussenstop naar het Zuiden. Vanaf €87/nacht (2 pers. Incl. bio-ontbijt).

>>> Meer duurzame B&B’s in Frankrijk

B&B in passiefhuis in de Franche-Comté

2. Duurzame boomhut in Zuid-Bretagne

Bij Carnac, in de Morbihan, staan 8 mooie boomhutten op een gigantisch terrein met eeuwenoude eiken en kastanjebomen. Elke boomhut heeft een droog toilet en is voorzien van lampen op zonne-energie. Maar wat dit een echt groen adresje maakt: 9 jaar geleden hebben eigenaresse Myriam en haar man hun tuin van 25 hectare ingericht als vogelreservaat. Door goede plantenkeuzes en minimaal snoeien en maaien zijn er intussen 8 verdwenen vogelsoorten teruggekomen. Gegarandeerd veel gefluit dus rond je boomhut! Vanaf €150/nacht (4 pers.)

>>> Meer boomhutten in Frankrijk

Boomhut in Zuid-Bretagne

3. Eco-hotel met slowfood in de Gers

Fabienne en René zijn aangesloten bij de Slow Food-beweging: in hun herberg in het hart van de Gers koken zij met lokale producten en als het even kan vegetarisch (bijzonder gegeven in dit gebied waar je bijna niet om de eendengerechten heen kunt!). De op milieuvriendelijke wijze gerenoveerde boerderij uit de 18e eeuw heeft 8 gastenkamers, een zwembad, jacuzzi en sauna. Sympathiek: bijna alle resten uit het restaurant worden verwerkt tot compost en de kippen onderhouden de moestuin! Vlak bij Marciac (jazzfestival bestaat al 41 jaar deze zomer!). Vanaf €75/nacht (2 pers. + ontbijt €10).

>>> Andere leuke eco-hotels in Frankrijk

B&B Hotel met slow food in de Gers

4. Vakantiehuis op biologische wijngaard in de Aude

Eric en Clémentine, biodynamische wijnboeren in de Languedoc-Roussillon, bieden op hun wijndomein een vakantiehuis voor 4 personen. Fascinerend om te horen hoe zij hun wijngaard onderhouden (met etherische oliën, schapen, insecten, bloemen!) en je mag komen proeven in de wijnkelder. Ook kun je gebruik maken van het kleine zwembad. Gelegen in het ‘Katharenland’, in het achterland van Narbonne. Vanaf €80-€100/nacht (4 pers.).

>>> Meer vakantiehuizen bij duurzame wijnboerderijen

vakantiehuis 4 personen op bio wijngaard zuid-frankrijk

5. Joert op het platteland van de Elzas

Als buren heb je hier alleen een boerderij, enkele koeien en de natuur! Raphael ontvangt zijn gasten op een prachtig afgelegen plekje in het zuiden van de Elzas. Midden in een wei staat een Mongoolse joert (voor 2 tot 15 personen) en daarnaast een apart houten huisje met de wc en een tweede met de keuken. Raphael, een groot natuurliefhebber, koopt alleen producten van buur-boerderijen, heeft zonnepanelen geïnstalleerd en een natuurlijk waterzuiveringssysteem. €80/nacht (min. 3 nachten), €125/weekend.

>>> Joerts in verschillende Franse streken

Joert op het platteland van de Elzas

Meer informatie en nog veel meer andere leuke duurzame vakantieadressen in Frankrijk vind je op: My Eco Stay.

LEES OOK:
Met een woonwagen door het Frans platteland
Mooie onbekende Franse vakantiestreken
Natuurcamping in de Vogezen

Reacties zijn gesloten.