frankrijk.nl

Bootje huren in Parijs

Zonder vaarbewijs of vergunning rondvaren op het Bassin de la Villette of het Canal de l’Ourcq! Originele tip voor wie dit voorjaar naar Parijs gaat: de elektrische huurbootjes van Marin d’Eau Douce.

Het verhuurbedrijfje heet Marin d’Eau Douce wat letterlijk ‘zoetwatermatroos’ betekent. Humor hebben de jonge eigenaren Nicolas en Olivier dus alvast, met hun elektrische bootjes kan zelfs de grootste nautische nitwit nog overweg. Je krijgt dan ook maar een minuut of 5 uitleg over hoe de boot werkt en hop, weg ben je!

Canal Saint Martin

Picknickvaren met vrienden

De in totaal 17 bootjes liggen in het Bassin de la Villette, aan de noordoostkant van Parijs (metro Stalingrad), waar ’s zomers ook Paris Plages is. De boten zien er strak uit, met hun rode kussens en zonnescherm. En inderdaad, tamelijk foolproof, deze bootjes. De vaartuigen zijn er in 3 maten: voor 5, 8 of 11 personen. Hoewel het bassin grenst aan het mooie Canal Saint-Martin kun je dat bekende kanaal jammergenoeg nog niet afzakken. Te veel gedoe met alle sluizen, merkten Nicolas en Olivier bij een aantal testvaarten, dus ze zoeken nog naar een oplossing.

Bassin de la Villette

Canal de l’Ourcq

Voorlopig adviseren ze je om van het bassin zelf te profiteren of de noordkant op te varen, over het Canal de l’Ourcq. De oevers van dit kanaal zien er in het begin nog stoer en industrieel uit, met artistieke graffiti op de muren. Maar daarna vaar je tussen steeds groener wordende waterkant van een groot park, La Poudrière, waar het bijna voelt alsof je op het platteland bent.

Canal d'Ourq

Dolce vita op het water

Zelfs als je dichter bij de stad blijft, krijg je op het water toch al snel het gevoel dat je er even helemaal uit bent. De bootjes zijn elektrisch, dus ze stinken niet en maken weinig lawaai. Leuk plan dus voor een momentje ontspannen na alle musea, winkels en drukke boulevards.

Bootje varen in bassin de la Villette

Je mag eten en drinken meenemen aan boord, dus de bootjes van Marin d’Eau Douce idee voor een borrel op het water of een lunch aan de waterkant. Nicolas en Olivier verkopen zelfs aperitiefmanden (€7 p.p.). Als de schipper het qua drank maar een beetje rustig houdt: ‘drink niet als Kapitein Haddock’, staat op de website als waarschuwing aan alle zoetwatermatrozen.

Prijzen: €40 (1 uur), €70 (2 uur), €90 (3 uur), €140 (halve dag) voor een 7persoonsbootje. Meer informatie: www.marindeaudouce.fr

Marin d'eau douce bootje

Hoe werkt het? Kies je boot op de site, het tijdstip en duur van je tocht en betaal online met een creditcard. Reserveer enkele weken van te voren als je zeker wilt zijn dat er plek is in de weekenden. Doordeweeks is het makkelijker. Bij aankomst teken je een contract en wordt er op je creditcard een borg van €300 gereserveerd.

PLUS+

–  Als het regent kun je de reservering verschuiven naar een volgend moment dat er plek is en voor doorzetters zijn er regenjassen te leen.
–  Voor kinderen onder 16 jaar is er een (verplicht)zwemvest aan boord.
–  In het Canal de l’Ourq kun je makkelijk even aanleggen voor een picknick of een spelletje (jeu de boules te huur €5!)
-Er zijn ook speciale kinderbootjes in een afgezet gedeelte van het Bassin de la Vilette.

MIN-

–  Jammer dat je niet in je eentje het Canal Saint-Martin op mag en de Seine is al helemaal off-limits, maar dat geldt voor alle plezierbootjes…

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Marin d’Eau Douce & Office du Tourisme/DavGemini

Marin d'eau Douce Bootje varen in Parijs

LEES OOK:
Berges de Seine, strandgevoel in Parijs
Top 10 tips voor Parijs met kinderen
12 authentieke bistro’s in Parijs
Paris Plage

 

3 reacties op “Bootje huren in Parijs”

  1. Je kunt je afvragen hoe nuttig het toevoegen van het Canal Saint-Martin is, als je weet dat je daarna de Seine niet op mag. Dat kanaal is 4,5 km lang (waarvan een deel dan ook nog in een tunnel) en telt negen sluizen. Die sluizen vreten tijd, en je moet nog terug ook. Dat maakt een leuk uitstapje wel heel erg duur.

  2. Nicky schreef:

    Hoi Karin, als je alleen en beetje wilt dobberen op het Bassin de la Vilette is een uurtje al voldoende. Wil je het Canal de l’Ourq een stukje invaren en ook de tijd hebben voor een drankje of hapje onderweg dan heb je 2 of 3 uur nodig. Laat ons weten hoe het je beviel!

  3. karin schreef:

    Hoe leuk!
    Is een uurtje voldoende of is twee uur beter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *