frankrijk.nl

5x kamperen in onbekende streken

Weg van de massa, op vakantie in Franse departementen waar de natuur een hoofdrol heeft. Zie hier 5 mooie, rustige gebieden én 5 fijne familiecampings ter plaatse. Als ideale uitvalsbasis, aan de rand van een zwemmeer, een bos of een natuurgebied.

1. SARTHE (Pays de la Loire)

Le Mans, dat zegt de meeste mensen wel wat, vanwege die bekende 24-uurs race. Maar waar de stad precies ligt is een tweede. Het antwoord: in de Sarthe, een charmante landelijke streek net ten zuiden van Normandië, op 3 uur rijden vanaf Parijs. Je treft er behalve de mooie oude binnenstad van Le Mans bossen, kastelen en prachtige dorpjes, zoals Fresnay-sur-Sarthe (foto) en La Ferté-Bernard, dat wel Klein-Venetië genoemd wordt.

Sarthe dropje water

Leuke uitvalsbasis? In het grote bos van Sillé, ooit een koninklijk jachtdomein, vind je Flower Camping de la Fôret. Mooie groene locatie dus met veel schaduwplekken en het leukste: deze camping ligt aan de rand van een groot meer waarin je kunt zwemmen en vissen. Behalve op een van de 140 vrije staanplaatsen kun je op deze familiecamping ook terecht in woonwagens en houten mobilhomes. Meer informatie

Flower Camping de la Fôret in de Sarthe, in de buurt van Le Mans

2. ARIÈGE (Midi-Pyreneëen/Occitanie)

Aan de voet van Pyreneeën ligt de boerse en dunbevolkte Ariège. Oorspronkelijk een arm gebied, ver van Parijs, vandaar dat het zo mooi en ongerept is gebleven. Je kunt er prachtig wandelen in de lage uitlopers van het Frans-Spaanse gebergte, tussen bossen, beekjes, grotten en de ruïnes van katharenkastelen. Plaatsjes als Mirepoix, Saint-Lizier en Foix voelen bovendien nog ouderwets Frans, met vakwerkhuizen en gemoedelijke markten.

Ariège mooie rustige streek in Frankrijk

Leuke uitvalsbasis? In de buurt van Foix ligt Flower Camping l’Arize. Over het bosrijke kampeerterrein stroomt een ondiep riviertje, waarin kinderen heerlijk kunnen spelen. De familiecamping heeft een rustgevende sfeer en ook de directe omgeving is mooi groen. Behalve wandelingen kun je vanaf deze camping ook fraaie fietstochten maken. Meer info

Kampeerterrein van familiecamping l'Arize in de Ariège

3. HAUTE-LOIRE (Auvergne-Rhône-Alpes)

De Cantal en Puy-du-Dôme zijn veruit de bekendste departementen van de Auvergne. Rustiger is het in de Haute-Loire, een bergachtig gebied met meren, watervallen en rivierdalen (de Loire en de Allier!) aan de oostkant van de regio. Er zijn mooie dorpen en kastelen, en de grootste culturele trekpleister is hier het hooggelegen stadjes Le Puy-en-Velay, een bedevaartsoord langs de route naar Compostela.

Leuke uitvalsbasis? Op een zonnige hoogvlakte in de omgeving van Le Puy-en-Vélay kun je verblijven op de mooie Flower Camping Les Murmures du Lignon. Ook deze familiecamping ligt aan de rand van een idyllisch riviertje. Echt een prachtige ‘puur-natuur’-locatie met diverse glamping-mogelijkheden, zoals lodgetenten, cottages en ecolodges. Ook is er een verwarmd zwembad en sympathiek: voor gasten met campers (zonder auto) heeft de camping elektrische auto’s te huur! Meer informatie

Rustige familiecamping Les Murmures du Lignon in de Auvergne

4. DEUX-SÈVRES (Poitou-Charentes/Nouvelle Aquitaine)

Net als buurdepartement Charente heeft Deux-Sèvres (deel van de oude streek Poitou) een heuvelachtig landschap met veel weidegrond, hier komt dan ook de beroemde AOC-boter Echiré vandaan! Het bekendste landschap van dit departement is echter het vlakke Marais Poitevin, een beschermd moerasgebied, dat een labyrint vormt van kanalen en met kroost bedekte sloten.

Marais Poitevin mooie rustige streek in Frankrijk

Leuke uitvalsbasis? Een fraaie viersterrencamping in het hart van dit ‘Groene Venetië’ is Flower Camping La Venise Verte. Deze camping probeert net zo groen te zijn als de omgeving; de diverse duurzame maatregelen hebben een Ecolabel opgeleverd. Het kampeerterrein ligt aan de rand van de rivier Sèvre en je kunt zo wegvaren in een van de kano’s die op de camping te huur zijn! Ook is er een verwarmd zwembad en leuke huurtenten van canvas en hout (Freeflowers). Meer info

Viersterrencamping La Venise Verte in de Marais Poitevin

5. TARN (Midi-Pyreneëen/Occitanie)

De Tarn is een prachtig departement in het Zuidwesten van Frankrijk dat behalve zacht glooiend heuvellandschap ook dramatische vergezichten biedt.  De Gorges du Tarnheeft namelijk net zulke spectaculaire hoogteverschillen als de bekendere rivierkloven van de Verdon en de Ardèche. In het noorden van het departement ligt het prachtige hoge dorp Cordes-sur-Ciel en de stad Albi, grotendeels opgetrokken uit rode baksteen.

Tarn mooie rustige streek in Frankrijk

Leuke uitvalsbasis? Niet ver van Albi ligt Flower Camping L’Entre les Deux Lacs, aan de rand van een kastanjebos. De naam van deze camping is niet gelogen: er liggen inderdaad 2 meren in de buurt, waarvan eentje met een mooie kasteelruïne aan de rand van het water. Ook zijn er watervallen in de directe omgeving en de camping zelf heeft een mini-kinderboerderij. Meer info

Camping Entre les Deux Lacs in onbekende streek Tarn

Kijk voor een overzicht van Flower Campings in alle streken van Frankrijk.

Credit: dit artikel is gemaakt in samenwerking met Flower Campings
Beeld: CC/Elijah Hail-UNSP (zonnebloemen Ariège), CC-BY/Christian Grelardi (Sarthe), CC-BY/Lee Netherton (Haute-Loire), CC-BY/Tony Lewis (Tarn), CC-BY/Ollibac (blauwe bloemen Haute-Loire)

LEES OOK:
5 prachtige Franse campings direct aan zee

Reacties zijn gesloten.