frankrijk.nl

Tignes: skiën tot begin mei!

Qua bekendheid legt Tignes het bij Nederlanders vaak af tegen Val Thorens. Maar waarom eigenlijk? Met prachtige pistes, fijne restaurants en het langste skiseizoen van de Franse Alpen heeft dit skioord een paar heel sterke punten.

Tignes Franse Alpen wintersport

Recordjaar

Op diverse daken in het dorp beweegt er iets. Eng hoog, boven op de chalets, scheppen jongens het loodzware pak sneeuw van het dak. Tignes zal de winter van 2017/2018 niet snel vergeten. Half januari lag er al 6 meter verse sneeuw in het dorp, net zoveel als er in andere jaren in een heel seizoen valt. De dorpsbewoners hebben in 40 jaar niet zo’n lading sneeuw gezien!

Tignes Franse Alpen wintersport veel sneeuw Tussen december en half januari viel er al 6 meter sneeuw in Tignes

Skiën in de meivakantie

Een passende kennismaking met Tignes, want ook in minder extreme jaren is dit een van de meest sneeuwzekere skioorden van de Franse Alpen. Dankzij de hoge ligging (2100 tot 3456 meter) blijft het skigebied van Tignes-Val d’Isère elk jaar open tot begin mei. En zelfs in de zomer kun je nog skiën op de gletsjer van La Grande Motte, terwijl op de groene alpenweiden eromheen létterlijk marmotten rondspringen.

Tignes Franse Alpen wintersport In gewone winters staan deze letters nog boven de sneeuw!

Sneeuw die altijd goed is

Het skiseizoen duurt niet alleen heel lang in Tignes, de sneeuw heeft ook een goede reputatie. Wim de Rue, een Nederlandse skileraar die al ruim 20 jaar in het skigebied woont, is stellig: “Ik heb bijna overal geskied in de Alpen en nergens zijn de pistes van zo’n constante kwaliteit als hier. Door de grote hoogte zijn de temperatuurverschillen minimaal en heb je zelden last van ijzige pistes of papsneeuw. De exposities zijn bovendien heel gevarieerd, dus je kunt op elk moment van de dag de beste sneeuw opzoeken. Vandaar ook dat mijn dochter, een jonge wedstrijdskiester, zo goed kan trainen in dit skigebied.”

skigebied van Tignes Espace Killy Skileraar Wim van Evolution2 (in het rood) en onder de Cyclamen, een toppiste

Veel fijne rode pistes

Als we een dagje met Wim optrekken in het skigebied van Tignes-Val d’Isère moeten we hem gelijk geven. De sneeuw is hier inderdaad spectaculair en de pistes maken veel indruk. Er zijn opvallend veel mooie rode afdalingen die lekker pittig en comfortabel breed zijn. Het gebied is groot (300 km piste) maar voelt zeker niet massaal en je kunt snel heen en weer komen tussen Tignes en Val d’Isère. Leuk is verder dat dit hoge gebied toch ook een paar charmante dalafdalingen tussen de bomen heeft. En nog een pluspuntje: boven op La Grande Motte zit Le Panoramic, een van de mooiste piste-restaurants van de Franse Alpen!

Tignes Le Panoramic pisterestaurant Le Panoramic: goede self-service en luxe pisterestaurant. De Sint-Bernard (van de eigenaren) neemt zelf de skilift naar boven en weer naar beneden! 

De sfeer in het dorp?

Op de pistes heeft Tignes dus veel te bieden maar hoe zit het met de sfeer van het dorp zelf? Het is geen authentiek bergplaatsje, want het oude Tignes kwam in 1952 op de bodem van een stuwmeer te liggen. Het huidige skioord is grotendeels gebouwd in de jaren 60 en later. Tegenwoordig bestaat Tignes uit 5 verschillende dorpskernen: Les Brevières (1550 m), Tignes 1800 (1800 m), Tignes le Lavachet (2050 m), Tignes le Lac (2100 m) en Tignes Val Claret (2150 m). Deze laatste 3 vormen samen het hart van Tignes en liggen ook het gunstigste ten opzichte van de skiliften.

Tignes Franse Alpen wintersport Tignes le Lac, op 2100 meter

Leuke hotels in Tignes le Lac

Van deze 3 hoogste dorpen is Tignes le Lac de beste optie vinden wij, want hoewel er nog een paar flats zijn die geen schoonheidsprijs verdienen, is er ook veel bebouwing van recentere datum die de lijnen van dit dorp aanmerkelijk verzacht heeft. Vooral in de wijk Les Almes staan veel hotels en appartementen in traditionele chaletstijl, zoals Hotel Village Montana, een prachtig en gezellig hotel met klein buitenzwembad. In deze wijk zit ook het prachtige designhotel Le Taos. En Le Réfuge is een driesterrenhotel met een lange geschiedenis: de opa van eigenaresse Madame Favre gidste wandelaars al in de jaren 30 de berg op.

Tignes le Lac hotel Village Montana Hotel Village Montana in de wijk Les Almes

Lokale gastronomie

Tignes Val Claret heeft nog het meeste de vroege bouwstijl behouden: vanuit de verte doet het denken aan een ruimtestation in een witte woestijn. Maar ook dit autovrije dorp is zeker niet lelijk. Ten eerste ligt het genesteld in een kommetje onder een paar spectaculaire bergtoppen die alle aandacht opvragen. Bovendien is Tignes Val Claret de thuisbasis van de familie Bouvier, een bekende lokale familie die het luxehotel Les Suites – Maison Bouvier runt en ook het eerder genoemde Le Panoramic. In dit dorp hebben de Bouviers 2 geweldige restaurants: La Table de Jeanne en het nieuwe gastronomische restaurant Ursus (lees ook: Clément Bouvier, jonge topchef in de Franse Alpen). Alle dorpen van Tignes zijn overigens verbonden door een gratis busdienst, dus je kunt makkelijk in het ene dorp slapen en in het andere uiteten gaan.

Tignes eetadressen restaurant La Table de Jeanne familie Bouvier Het dessertbuffet van La Table de Jeanne

IJsduiken midden in het dorp

Tignes le Lac en Tignes Val Claret liggen aan weerszijden van een bergmeer en als dat bevroren is in de winter, kun je over het ijs van het ene naar het andere dorp wandelen. Aan de kant van Tignes le Lac is er vroeg in het seizoen een natuurijsbaan op het meer en je kunt er ook ijsduiken. In veel skioorden moet je voor deze steeds populairdere activiteit het skidorp uit, naar een afgelegen meertje, maar in Tignes kan het in het hart van het skigebied.

Tignes Val Claret ijsduiken

Ondersteboven

Als ijsduiken je niet spannend genoeg is dan kun je in Tignes zelfs bungeejumpen met je ski’s aan. Wij lieten die activiteit met liefde aan ons voorbij gaan, maar testten wel de Pala’fou: een 3 km-lange sleebaan waar je met grote snelheid vanaf dendert. Je moet het sturen en remmen snel onder de knie krijgen, want voor je het weet lig je hard ondersteboven. Hilarische après-skiactiviteit, al hielden we er wel een paar blauwe plekken aan over. Je hoort het: Tignes maakte indruk, zowel letterlijk als figuurlijk!

Skigebied Tignes-Val d’Isère 25 november t/m 1 mei. Pistes op de Grande Motte-gletsjer oktober t/m 6 mei (en delen van juni t/m augustus).

Tignes le Lac hotel Village Montana

Meer informatie over een wintersportvakantie in Tignes: tignes.net

PLUS+
Door het lange wintersportseizoen kun je in Tignes dus nog skiën tijdens de meivakantie. Voor gezinnen met jonge kinderen is het skioord nog niet ideaal, maar daar wordt hard aan gewerkt: Tignes verwacht een Famille Plus-label! Maar met kinderen vanaf een jaar of 8, die al aardig kunnen skiën, is dit een zeer interessant skigebied met in de 3 hoogste dorpen bijna alleen maar goede ski-in/ski-out-accommodaties. ook is er een groot nieuw binnenzwembad aan de pistes en zoals genoemd een leuke natuurijsbaan op het meer.

Tignes Franse Alpen wintersport

Tekst en beeld: Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
Tignes, skidorp met bijzondere restaurants
Huh, skiën in de meivakantie?
Carole bezoekt de Francofolles in Tignes
Clément Bouvier, jonge Franse topchef in Tignes

Reacties zijn gesloten.