frankrijk.nl

10 prachtige dorpen in de Languedoc-Roussillon

De Zuid-Franse streek Languedoc-Roussillon ligt bezaaid met karaktervolle dorpjes. Zoals Lagrasse, Saint-Guilhelm of Castelnou. Ingeklemd tussen wijngaarden, de zee of stoere rivierkloven verbergen ze hun charmante pleinen en straatjes waar je eindeloos kunt dwalen.

Lagrasse (Aude)

Mooiste dorpen van de Languedoc Lagrasse

Prachtig dorp in de buurt van Carcassonne, tussen de heuvels en wijngaarden van de Corbières. Lagrasse ligt op de oevers van de rivier Orbieu en een mooie stenen brug verbindt de oude dorpskern met een bekende grote middeleeuwse abdij op de andere oever. In het dorp zelf kun je de 14e-eeuwse markthallen bekijken.

Montolieu (Aude)

Mooiste dorpen van de Languedoc Montolieu

Verrassing, in dit dorp in de Aude tref je tientallen boekwinkels, een drukkerij en een papiermuseum. Een boekbinder uit Carcassonne lanceerde het idee voor een ‘boekendorp’ 25 jaar geleden en het is nog altijd een succes.

Collioure (Pyrénées-Oriëntales)

Bezienswaardigheden in pittoresk vissersdorp Collioure Languedoc-Roussillon

Vissersdorp Collioure heeft een warme mediterrane sfeer, die een beetje Grieks, Italiaans en Catalaans aandoet. Aan landzijde zijn er gezellige terrassen en huizen met pastelkleurige façades. En aan de waterkant vind je mooie kreken, gekleurde vissersbootjes en de kerktoren in de haven die dubbelde als ‘vuurtoren’.

Castelnou (Pyrénées-Oriëntales)

Mooiste dorpen van de Languedoc Castelnou

Je stapt terug in de middeleeuwen in het charmante Castelnou, met zijn smalle steile straatjes van kasseien. Het dorp ligt in de schaduw van een imposant kasteel uit de 10e eeuw, dat boven de rode dakpannen van de huizen uittorent. In dit dorp zitten bovendien veel kunstenaars met kleine ateliers en winkels.

Saint-Guilhem-le-Désert (Hérault)

Mooiste dorpen van de Languedoc Saint-Guilhelm

Een van de àllermooiste dorpen van Frankrijk en dat heeft Unesco bevestigd. Al sinds de 9e eeuw doen Compostela-gangers de oude abdij(kerk) van Saint-Guilhelm aan. Prachtige stegen en straten ook, vol winkels en mooie oude uithangborden. En het uitzicht vanuit het dorp is indrukwekkend, op de rivierkloof van de Verdus.

Olargues (Hérault)

olargues-village-languedoc-cc-Jeremy-Atkinson

Ook weer zo’n beeldschoon dorp aan een diep gelegen rivier, de Jaur, met daarover een opvallend mooie stenen brug, hoog en rank. Bijzonder is dat Olargues tot hoog tegen de hellingen ligt, met uitzicht op de uitlopers van het Centraal Massief. Ook geniet je hier van mooie stegen, passages en een oude donjon.

Minerve (Hérault)

Mooiste dorpen van de Languedoc Minerve

Middeleeuws dorpje in de buurt van Narbonne, op de plek waar 2 rivieren bij elkaar komen. Met zijn 13e-eeuwse katharenkasteel en een mooi romaans kerkje is dit een van de trekpleisters in de omgeving van Narbonne. Ook omdat je vanuit het dorp prachtige wandelingen kunt maken.

Barjac (Gard)

Mooiste dorpen van de Languedoc

Barjac ligt genesteld tussen de rivierkloven van de Ardèche en de Cèze. Dit renaissance-dorp is bekend door de geweldige brocantemarkt die elke zomer plaatsvindt op 15 augustus. Verder fijn slenterplaatsje, met in het stadhuis een museum en een kleine bioscoop.

Sainte-Enimie (Lozère)

Mooiste dorpen van de Languedoc Sainte-enimie

Sainte-Enimie ligt tussen de groene kalkrotsen van de Gorges du Tarn. Je wandelt er door prachtig onderhouden straatjes omhoog naar een grote abdij boven in het dorp. Maar de eigentijdse religie van dit dorp is kanoën, rond het water zijn diverse verhuurders!

La Garde-Guérin (Lozère)

Mooiste dorpen van de Languedoc La Garde-Guerin Lozere
La Garde-Guérin ligt in het hartje van de Lozère, een gebied dat met zijn groene hoogvlaktes een beetje aan Schotland doet denken. En die romantische sfeer zet zich voort binnen in het vestingdorp. Denk verstilde straatjes tussen stenen stapelmuren en huizen met leisteen daken.

PS Languedoc-Roussillon maakt sinds 2016 deel uit van de administratieve regio Occitanië, maar wij hanteren de oude  vertrouwde regionaam voorlopig nog als streeknaam, want deze zegt zoveel meer! Lees ook: De nieuwe Franse regionamen: wat je moet weten

LEES OOK:
Hippe strandenten in de Languedoc-Roussillon
Bijzondere stranden in de Languedoc-Roussillon
De 10 mooiste plekken van Occitanië

Beeld: Lagrasse (CC/Claudio, Saint-Guilhelm (CC/Josee Schouten), Lagrasse (CC/Jon Wade- abdij), Olargues (Cc/Jeremy Atkinson), Saint-Enimie (Cc/Autaki), La Garde Guérin (CC/Modestine, l’Anesse des Cévennes).

6 reacties op “10 prachtige dorpen in de Languedoc-Roussillon”

 1. Jaaaa, Collioure! Daar heb ik fijne herinneringen aan.

 2. Jacobs schreef:

  Hallo,

  Als je de prachtige omgeving wil ontdekken met een typisch franse auto, huur dan één van onze “eendjes” of “geitjes” of in het frans “2CV wagens”. Neem alvast een kijkje op onze website: http://www.2cv-rallye.fr

 3. Poiesz schreef:

  Jammer van de taalfout; in de zin dit heeft Unesco bevestigt; dat hoort op een d te eindigen

 4. Marijke schreef:

  Montolieu: de Manufacture was ooit in bezit van een Belgische familie, die het verkocht hebben. Er zit nu een kunstgalerij, chambres d’hôtes en een restaurant in. Hartstikke fraaie plek midden in het dorp, maar ver uit het zicht. De tent wordt gerund door twee Franse mannen.
  Bar du Commerce: lekker terras bij de dorpsfontein en in het laagseizoen van donderdag- t/m zondagavond verrukkelijke biefstuk van de grill.
  Casquettes et chapeaux: kroeg midden in het dorp aan een pleintje met platanen. Oergezellig en eenvoudige maar zeer goede keuken.

Button