frankrijk.nl

QUIZ! Hoe goed ken jij Zuid-Frankrijk?

Je komt er al jaren en hebt veel delen van Zuid-Frankrijk al eens gezien. Mooi. Als echte Provence-liefhebber zijn deze vragen vast niet moeilijk voor je, toch?

1. Hoe heet de beroemde rivierkloof in het noorden van de Provence?

A Gorges de l’Ardèche
B Gorges de la Camargue
C Gorges du Verdon 

2. Welk Zuid-Franse plaats is bekend om de vele brocante- en antiekwinkels?  

A Saint-Tropez
B Moustiers-Sainte-Marie
C l’Isle-sur-la-Sorgue

3. Welk dorp ligt NIET aan de voet van de Mont Ventoux?

A Bédoin
B Saint-Paul-de-Vence
C Crillon-le-Brave
D Sault

mont ventoux provence vaucluse fietsen

4. Welk gebied in de Provence werd beroemd door Peter Mayle?

A Côte d’Azur
B Luberon
C Drôme provençale

5. Rond welk vissersdorp liggen de mooiste calanques, azuurblauwe kreken tussen hoge kliffen?

A Antibes
B Cassis
C Menton

6. Welk eiland ligt er voor de kust van Le Lavandou/Hyères?

A Corsica
B Port-Cros
C Ile de Honorat

7. Tussen welke twee plaatsen ligt de Route du Mimosa?

A Cannes en Menton
B Sainte-Maxime en Saint-Tropez
C Bormes-les-Mimosas en Grasse

8. Hoe heet een boerderij in authentiek Provençaalse bouwstijl? 

une boriee
B un mas
une fermette

9. Welke Zuid-Franse stad staat bekend om haar ‘Vieux-Port’ (oude haven)?

A Nice
B Marseille
C Aix-en-Provence

Stedentrip in Marseille: Le Vieux Port, de oude haven

10. Wat wil een Provençaal hebben die een ‘perroquet’ (papagaai) bestelt?

A Schaaltje olijven
B Pastis aangelengd met muntlimonade
C Lokaal aperitief op basis van amandel


ANTWOORDEN

1C Gordes du Verdon, zo heet de bekende rivierkloof in het noorden van de Provence natuurlijk. Een geliefde vakantiebestemming voor Nederlanders, net als het Lac de Sainte-Croix er vlakbij. Wat betreft de andere mogelijk antwoorden: de ‘Gorges de la Camargue’ bestaan niet, dit moerassige natuurgebied aan de Zuid-Franse kust is zelfs bijzonder plat. De Gorges de l’Ardèche bestaan wél, maar die liggen niet in de Provence.

2C L’Isle-sur-la-Sorgue. Antiekliefhebbers gaan graag naar dit mooie plaatsje in de Vaucluse, ook bekend om haar drijvende markt. Saint-Tropez heeft veel leuke winkels maar niet speciaal veel brocante. Moustiers-Sainte-Marie, een verrukkelijk stadje aan de voet van de bovengenoemde Gorges du Verdon, is bekend om beschilderd aardewerk (faience).

3B Saint-Paul-de-Vence. De wielerfans hebben waarschijnlijk weinig moeite met deze vraag. Bekende dorpen rond hun zo geliefde ‘Kale Berg’ zijn Bédoin, Brantes, Crillon-le-Brave en Sault. Het dorp Saint-Paul-de-Vence ligt zuidelijker en een stuk oostelijker, vlak bij Nice en Antibes. Hier kwamen bekende kunstenaars zoals Picasso, Matisse, Braque en Modigliani. Van velen van hen hangen nog altijd kunstwerken in het beroemde restaurant La Colombe d’Or.

Het mooiste van de Luberon Provence Gordes

4B Luberon. Met A year in Provence zette de Britse schrijver Peter Mayle deze streek in de Vaucluse voor veel mensen op de kaart. Prachtige gebied inderdaad, met lavendelvelden, okerrotsen en pittoreske dorpen, zoals Bonnieux, Lourmarin en Gordes (foto hierboven).

5B Cassis. De spectaculaire calanques van Zuid-Frankrijk liggen tussen Marseille en Cassis. Sinds 2012 is het Parc National des Calanques zelfs een beschermd gebied, dat stukken land én zee beslaat.

Calanques bij Cassis

6B Port-Cros. Voor de kust van Le Lavandou liggen de ‘Iles d’Or’, eilanden die goudkleuren als de zon ondergaat. Port-Cros is er daar een van, Porquerolles een ander. Het genoemde Ile d’Honorat ligt verder naar het oosten, vlak voor Cannes.

7C Bormes-les-Mimosas en Grasse. Er is een route van 130 km gewijd aan die mooie gele bloempjes die in de winter al in bloem staan, de mimosa. Het parcours begint aan zee, in het mooie dorp Bormes-les-Mimosas en eindigt in Grasse, de parfumstad van de Provence.

8B Mas. Een typisch Zuid-France boerderij heet een mas provençal en deze kenmerkt zich door kleine ramen op het zuiden (ter bescherming voor de Mistral en een bouw met natuurstenen. Een ander woord is bastide, dat meestal gebruikt wordt voor de grotere en luxere herenboerderijen. Une borie bestaat ook: dat zijn die fotogenieke schaapshutjes van gestapelde stenen, die in de Provence te zien zijn.

9B Marseille staat bekend om haar Vieux-Port, die al in de 6e eeuw voor Christus een haven was. Nice trekt bezoekers met Vieux-Nice, de oude binnenstad. En Aix-en-Provence ligt niet aan het water, dus een haven heeft de stad niet. Wel een mooi gebergte, het Montagne Sainte-Victoire.

10B Pastis met muntlimonade. Jawel, als een Provençaal om een ‘papagaai’ vraagt in het café, dan bedoelt hij deze groene variant van het klassieke anijsdrankje. Pastis met grenadine bestaat ook: die mix heet – in verwijzing naar de rode kleur – ‘une tomate‘.

Beeld: CC/akunamatata (calanque), CC/Robert Brands (Gordes), CC/Josee Schouten (Marseille), CC/Marc Veraart (Saint-Tropez strand), CC/VAR-Tourisme (Port-Cros).

LEES OOK:
De mooiste calanques rond Cassis
De Luberon van Peter Mayle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *