frankrijk.nl

Coq au riesling uit de Elzas

Kip en wijn, da’s sowieso een heerlijke combinatie. Het bekendste Franse stoofgerecht met deze ingrediënten is natuurlijk coq au vin, uit de Bourgogne. Maar laat de Elzas nou ook een erg lekkere variant hebben. Niet met rode wijn, maar met riesling. Dit is het recept van onze Maastrichtse kok Egbert, die uit de Elzas komt.

Als het carnaval nadert heb je als inwoner van de Limburgse hoofdstad twee keuzes: je gaat er voor – volledig geschminkt en opgedirkt 3 dagen hard feesten – óf je vlucht de stad uit. Mijn jongens zijn nog niet echt carnaval-bestendig, dus wij kozen ervoor om een paar dagen terug te gaan naar mijn roots, in Strasbourg.

Terug naar Strasbourg en de Vogezen

Daar hebben we onder andere tartes flambées (flammkuchen) gegeten, de kathedraal beklommen (op en neer in 24 minuten) en geluncht bij Le Snack Michel (een begrip in Strasbourg). Daarna op naar skigebied Le Champs du Feu in de Vogezen, wandelen in de bergen bij Waldersbach (prachtige omgeving!) én we aten natuurlijk coq au riesling, een heerlijke lokale variant op coq au vin.

Elzas riesling koken met wijn

Ingrediënten:

  • 1 hele kip (circa 2,5 kilo) of 6 kippenbouten
  • bloem
  • olie
  • 2 wortels (in grove plakjes gesneden)
  • 6 kleine uitjes (gepeld)
  • 6 sjalotjes (gepeld)
  • 3/4 fles riesling (het glas dat overblijft gaat naar de kok! 🙂 )
  • 1/2  l kippenbouillon (evt. van een bouillonblokje)
  • 100 gr boter + 100 gr bloem (voor de beurre manié)
  • 250 cl crème fraîche
  • 500 gr champignons

Bereidingswijze:

Snij de kip in stukken (als je een hele kip gebruikt) en/of haal je kippenbouten door de bloem.

Bak de kip in hete olie totdat het vlees mooi goudbruin is en zet het daarna apart.

Voeg in het bakvet, de wortels, uitjes en sjalotjes toe en bak ze in korte tijd bruin.

Giet dan de riesling er overheen en de bouillon. Wanneer de bouillon weer kookt, leg je de kip erin en laat je het geheel ongeveer 1 uur zachtjes sudderen.

Intussen maak je de beurre manié: je smelt zachtjes de boter en voegt dan de bloem toe tot een egaal geheel. Dat zet je apart.

Bak ondertussen de champignons (mag in schijfjes of in kwartjes, naar believen) en laat die apart uitlekken.

Zodra de kip gaar is, haal je die eruit en voeg je de beurre manié toe. Klop de saus tot een fluweelzachte textuur en voeg dan de crème fraîche toe. Als de saus mooi is ingedikt, leg je de kip er weer in met de champignons. Op smaak brengen met peper en zout.

Serveer de coq au riesling met krieltjes of met spätzle (opgebakken deegsliertjes, een bekend bijgerecht in Duitsland én in de Elzas).

Kip met riesling uit de Elzas

Bon appétit!

LEES OOK:
Hachis parmentier, het ultieme bistrogerecht
Tarte tatin met witlof en geitenkaas
Chocolademousse die niet mislukt

Tekst: Egbert Ausems Beeld: Foodstock/Beeldig Beeld (gerecht), CC/Egbert Ausems (riesling).

Egbert Ausems Gastblogger

Reacties zijn gesloten.