frankrijk.nl

Lunchen bij Ducasse in Versailles

Eten bij een Franse sterrenchef onder het dak van het beroemdste paleis ter wereld, oef, dat zal wat kosten? Maar verrassing: de prijzen in het lunchrestaurant ‘Ore’ van Alain Ducasse vallen mee. Hier eten blijkt bovendien een uitstekende truc om de wachtrijen voor Château de Versailles te omzeilen.

Vrienden uit Versailles adviseerden het al een paar keer: ga eens met de kinderen lunchen bij het nieuwe restaurant van Ducasse in het chateau! Dat leek mij financieel gezien net zo’n goed idee als een kinderpartijtje organiseren in het Ritz Hotel of een avondje doorzakken bij Café de Flore. Maar dezelfde vrienden verzekerden ons dat de prijzen best meevielen, dus afgelopen herfst besloten we er een dagje van te maken. Een zonnige zondag reden we van Parijs naar Versailles.

restaurant Ducasse Versailles interieur

Zonnekoning meets sixties retro

’s Ochtends bezochten we eerst de tuinen, om de fonteinen te zien tijdens de Grandes Eaux Musicales (geweldig!). Een paar uur later liepen we nieuwsgierig binnen bij het restaurant via een discrete zijingang van het paleis. Een receptioniste in mantelpak en op naaldhakken wuifde ons hartelijk een lift in. Boven leidde een ober ons naar een lichte zaal met uitzicht op de binnenplaats. Het interieur van het restaurant is modern, met kroonluchters van tl-lampen en veel goudtinten als knipoog naar de Zonnekoning. Een elegante sfeer die ook weer niet intimiderend chic is. Vond blijkbaar ook onze zoon van 4 jaar, die meteen ondersteboven in het kuipstoeltje ging liggen en het zijden servet over zijn hoofd trok.

restaurant Ducasse Versailles uitzicht

Koninklijk kindermenu

We bestelden ceviche (€18) en geroosterde heek met zeewier (€24), een halve fles chardonnay uit de Bourgogne (€20) en voor de kinderen het menu enfant (€12). Allemaal even lekker. Vooral de prijskwaliteitverhouding van het kindermenu bleek indrukwekkend. M’n zoon kreeg precies hetzelfde visgerecht als zijn vader (in een iets kleinere portie maar dus ook voor de helft van de prijs) en heerlijk sorbetijs toe. En mijn dochter trok haar wenkbrauwen hoog op bij het eerste hapje van haar stuk AOC Charolais-rundvlees. Inderdaad, even wat anders dan de gebruikelijke kipnuggets in kindermenu’s…

restaurant Ducasse Versailles Nicky lunch

Kleurrijk publiek

Rond ons zaten elegante zakenmannen (aan de champagne), rijk uitziende Amerikaanse stellen (cola bij de boeuf), oudere koppels en nette gezinnen uit Versailles (met kinderen die wél hun hoofd boven tafel hielden). Direct naast ons lunchte een Aziatische toerist in zijn eentje. Hij hing languit op tafel en keek naar een film op zijn telefoon, terwijl hij de befaamde truffel-macaroni van Ducasse naar binnen lepelde en wegspoelde met een glas jus d’orange.

restaurant Ducasse Versailles lunch

Marie-Antoinette-momentje

Veel te zien dus, terwijl we bij Ore aan de dis waren. Maar het leukste vond ik dat me daar aan dat gouden tafeltje een halve Marie-Antoinette zat te voelen, met dat uitzicht op het chateau en de rijen wachtende mensen onder ons. Een exclusief gevoel dat  versterkt wordt als de receptioniste je daarna via een speciale ingang het paleis binnenloodst en je dus voor al die mensen naar binnen mag… Fijn zo’n VIP-behandeling als het je ook weer niet de kop kost!

Restaurant Ore van Alain Ducasse in Château de Versailles, ontbijt vanaf €12, lunch (11.30-15.30 uur), kleine gerechten van €14-€26, kindermenu €12, high tea €35 (na 15.30 uur), taarten €8. Reserveren aan te raden (online of via +33 (0)1 30841296). Meer informatie: www.ducasse-chateauversailles.com

Online tickets kopen voor Versailles doe je gemakkelijk online.

restaurant Ducasse Versailles

PLUS+
– Ook ontbijt (vanaf €12) en high tea ‘Thé de la Reine’ (€35).
– In de kast tegenover de bar staan reproducties van 18e-eeuwse serviezen uit Versailles, die gebruikt worden voor de hightea. Porceleinmaker Bernardaud maakte die speciaal voor dit restaurant: mooi, vooral even gaan kijken!
– Elke gast van Ore mag na afloop de skip-the-line-ingang vanuit de ontvangsthal van het restaurant nemen.
– Als je nog geen kaarten voor het château geregeld hebt, dan kun je die kopen bij de hostess van het restaurant (beneden).
– Dit is nog maar het begin van Alain Ducasse in Versailles: vanaf 2018 komt er ook een hotel.

Meer handige tips voor een bezoek aan Versailles

restaurant Ducasse Versailles Kindermenu bij Ducasse: pièce de boeuf van Charolais-rund met handgesneden frieten.

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester Beeld interieur restaurant Ducasse: CC/Pierre Monetta / Dominique Perrault Architecture /Adagp – Gaëlle Lauriot-Prévost Design Beeld tuinen: Charolais-rundvlees Uitzicht op chateau: CC/Pierre Monetta.

LEES OOK:
7 insidertips voor Versailles
Hotel-herberg van Ducasse in de Provence

Reacties zijn gesloten.