frankrijk.nl

Wandelen en fietsen in de Berry: Het Franse Pad

In de Berry, het romantische hart van Frankrijk, kun je prachtige wandel- en fietstochten maken. De Nederlandse eigenaren van  gîtes en B&B’s in deze streek maken dit een extra fijne ervaring. Terwijl je loopt of fietst, zorgen zij voor het eten en een gespreid bedje op steeds ander slaapadres.

Het Franse Pad: wandelen en fietsen in de Berry

De Berry, romantische streek

Wat de Nederlandse gîtes- en B&B-eigenaren van Het Franse Pad met elkaar gemeen hebben? Ze zijn allemaal straalverliefd op de Berry, de streek waar ze een tweede leven begonnen! Zo rustig, eenvoudig en authentiek. Dit is het Franse platteland zoals je je dat voorstelt. Met door hagen omheinde weilanden, uitgestrekte akkers, slingerende landwegen, dorpskerkjes en oude wasplaatsen. Romantische landschappen die de Franse schrijfster George Sand, die hier woonde, al zo mooi beschreef in haar boeken.

Fiets- of wandelvakantie op het Franse platteland

De schoonheid van dat ongerepte platteland wilden deze Nederlandse B&B-houders graag delen met anderen. Vandaar dat de goede collega’s tijdens een gezellig avondje samen op het idee kwamen voor een samenwerking. Waarom niet wandel- en fietstochten uitzetten tussen de verschillende B&B’s en gîtes? De huizen en boerderijen die ze elk met liefde hebben opgeknapt liggen namelijk mooi verspreid over de Berry. Deze historische streek beslaat de huidige departementen Cher en Indre en een klein stukje van de Creuse (Limousin) en de Allier (Auvergne). Zo begon in 2017 ‘Het Franse Pad‘ en inmiddels zijn er al veel enthousiaste wandelaars en fietsers op bezoek geweest.

Het Franse Pad: wandelen en fietsen in de Berry

Elke nacht slapen bij een andere Bed & Breakfast

Hoe het werkt? Overdag maak je als gast in je eigen tempo een tocht door het boerenland. Van het ene huis naar het andere. Terwijl je wandelt of fietst, zorgen de gîtes- en B&B-eigenaren voor het vervoer van je bagage. In de namiddag kun je op het nieuwe adres lekker je eigen gang gaan. ’s Avonds staat er een driegangendiner met een flesje wijn klaar. Ook voor de dag erna is alles al geregeld. Tijdens het uitgebreide ontbijt mag je zelf een picknick maken voor de lunch. Daarna krijg je de dagroute uitgereikt en wat tips voor onderweg en kun je meteen op pad.

Het Franse Pad: wandelen en fietsen in de Berry

De dagtochten hebben een lengte van 40 km tot 60 km voor fietsen of 15 km tot 20 km voor wandelaars. Dat is net lekker (zo’n 4-5 uur fietsen of lopen), maar het is wel belangrijk dat je vooraf al wat getraind hebt, de Berry is namelijk behoorlijk heuvelachtig.

Nergens aan denken, alleen lopen en fietsen!

Als het geen mooi weer is of als je een dag te moe bent om te lopen, dan helpen de B&B-eigenaren je ook met liefde een stukje op weg met de auto. En een prettig idee: als het onderweg tegenzit mag je altijd bellen. Willem, van Domaine Bonneblond, is zelfs stand-by met zijn mobiele bandenplakservice! Ook wat betreft je voorkeuren voor het eten (vegetarisch, glutenvrij) en het slapen (extra kussen of deken, vroeg ontbijt etc.) stemmen de eigenaren van Het Franse Pad onderling alles af. Je hoeft echt alleen van het landschap te genieten… Sympathiek initiatief!

Fietsen platteland Berry Het Franse Pad

Het Franse Pad, vanaf € 665 p.p./7 dagen (inclusief 6 overnachtingen, bagagevervoer en volpension). Meer informatie: www.hetfransepad.com

De slaapadressen van Het Franse Pad

B&B La Maison du Cerf

Lucia en Anthony, een Nederlands-Frans stel, bieden 5 gastenkamers met eigen badkamer in een verbouwde 18e-eeuwse boerderij. Lucia, vroeger styliste, zorgde voor de leuke inrichting en ze kan ook heerlijk koken. En Anthony kent geheime adresjes voor eersteklas scharrelvlees! Prachtige grote tuin met pony’s, kippen en andere dieren. www.lamaisonducerf.com

B&B La Maison du Cerf

Gîte Les 2 Tulipes

Fransje en Frédéric, een hartelijk stel met veel joie de vivre, hebben een vrijstaande gîte in het deel van de Berry dat het noorden van de Creuse beslaat. Na het wandelen of fietsen word je ook hier onthaald met een welkomstdrankje. Daarna kun je fijn bijkomen met een boek of voor het eten nog eventjes om de hoek kijken in het schildersatelier van Frédéric! www.les2tulipes.com

Gîte Les 2 Tulipes in de Berry

Gîte Puur Berry

Paul, Judith en hun gezin wonen op een groot terrein rond de romantische ruïne van een landhuis. Je slaapt bij deze levensgenieters in een vrijstaande gîte met oude natuurstenen muren, houten balken en opgeknapte meubels. Typisch Franse sfeer! En in de tuin lopen diverse boerderijdieren (eenden, kippen, geiten, paard) rond. www.gitepuurberry.com

Gîte Puur Berry

B&B Vei Lou Queri

Ook Corrie en Ron hebben al sinds 2002 een charmante chambres d’hôtes in een landhuis in de Creuse omringd door weideland met Charolais-koeien. Deze twee wandelliefhebbers hebben zelf al elk pad in de omgeving verkend en meer dan 10 routes uitgezet die bij hun voordeur beginnen! Het menu van de tables d’hôtes wordt bepaald door het fruit en de groenten die vers uit de eigen (bio-) moestuin komen. www.veilouqueri.com

B&B Vei Lou Queri

Domaine Bonneblond – B&B en gîtes

De enthousiaste Helen en Willem zijn de beheerders van een gigantisch boerenlandgoed van 69 hectare met – hou je vast – vakantieappartementen, een boomhut chambres d’hôtes, een camping én lodgetenten (van Het Betere Boerenbed)! Altijd gezellig dus en ook hier wordt met liefde voor je gekookt, met bekende streekproducten uit de Berry, zoals heerlijke geitenkaasjes en linzen.  www.bonneblond.nl

Domaine Bonneblond – B&B en gîtes

PRAKTISCHE TIPS

De Berry ligt op de uitlopers van het Centraal Massief en dat heuvelachtige maakt het landschap heel charmant. Maar het betekent ook dat 3 uur lopen door deze streek niet hetzelfde is als een wandelingetje over de Utrechtse Heuvelrug. Goed ingelopen schoenen zijn een must en fietsers hebben een stevige fiets (toerfiets of e-bike) en een goede voorbereiding nodig. Fietsen kun je overigens niet ter plekke huren, maar moet je zelf meenemen voor dit arrangement!

Meer informatie over Het Franse Pad: www.hetfransepad.com

Het Franse Pad: all-inclusive vakantie voor wandelen in de Berry

Het Franse Pad: wandelen en fietsen in de Berry

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Het Franse Pad & CC/Dornenwolf (fiets)

Eén reactie op “Wandelen en fietsen in de Berry: Het Franse Pad”

  1. Sybille schreef:

    Hehe, eindelijk eens een mooi artikel over “onze” streek, en zoals de Fransen zelf zeggen: la France profonde! Inderdaad heerlijk rustig wandelen en fietsen en heel erg vriendelijke Fransen! Weten wij uit ervaring, wij hebben al 20 jaar een huis in een streek vlakbij de Berry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *