frankrijk.nl

7 prachtige kastelen in de Drôme

De Drôme kennen we van de lavendelvelden en mooie dorpjes. Minder bekend is dat dit Zuid-Franse departement wel 600 kastelen rijk is. Dit zijn de favorieten van Sabine, die al 12 jaar in de Drôme woont.

Château de Grignan

Het dorp Grignan, in het zuidwesten van de Drôme, is omgeven door lavendelvelden en gebouwd rond een kasteel uit de 11e eeuw. In de middeleeuwse straten zitten kleine winkels en de ateliers van kunstenaars, zoals schilders en pottenbakkers. Het kasteel van Grignan is bij Fransen vooral bekend door de 18e-eeuwse briefwisseling (verschenen in boekvorm) tussen Madame de Sévigné – een bekende socialite in Parijs – en haar dochter, de gravin van Grignan. Het kasteel kan worden bezocht, met Nederlandse uitleg! Ook is er in Grignan een gezellige markt op de dinsdagochtend.

Het kasteel van Grignan

Château des Adhémars

Het is dat er overal in Montélimar bordjes staan, maar anders zou je het Château des Adhemars makkelijk kunnen missen. Dit 12e-eeuwse kasteel was vroeger het middelpunt van de stad, maar het centrum van Montélimar verhuisde naar de vlakte. Het kasteel is gedeeltelijk opengesteld voor het publiek. Als je op de vestigingsmuur staat, heb je zicht op de omgeving en de verschillende gebouwen van het kasteel en het romaanse kerkje Saint-Pierre. In een van de gebouwen zijn wisselende exposities van hedendaagse kunst.

Château des Adhémars - Kasteel in Montélimar


Château de Suze-la-Rousse

Suze-la-Rousse ligt in het zuiden van de Drôme. In 793 werd het gebouwd als jachtpaviljoen en in de 16e en 18e eeuw verbouwd tot een enorm complex. Het kasteel was in handen van de familie van Oranje (Orange) maar door het huwelijk van Tilburge van Oranje met Bertrand 1er des Baux in 1173 kwam het in handen van de familie des Baux. Het is nu eigendom van het departement en er is een museum en een prestigieuze wijnacademie in gevestigd. Mooi drone-filmpje van Suze-La-Rousse!

Château de Suze la Rousse in de Drome

Château de Poët-Celard

Poët-Celard is een klein dorp op een heuveltop in de buurt van Dieulefit. Het is minder bekend dan Poët-Laval, maar ook leuk voor een korte stop, vooral door het mooie, onlangs gerenoveerde, kasteel. De binnenplaats is vrij toegankelijk en je hebt er een prachtig uitzicht. In juli en augustus is er een café-restaurant met terras open. En in het hoogseizoen vind je in de kapel van het kasteel een leuk doe-museum voor kinderen over verschillende bouwtechnieken: Eureka. Vanaf het kasteel kan je bovendien de mooie wandeling Le Bois de Vache (2,5 uur) maken.

Kasteel in de Drome: Château de Poët-Celard

Château d’Aulan

Château d’Aulan is een kasteel uit de 13e eeuw dat in de 19e eeuw herbouwd is. Sinds 1958 is dit het enige privé-kasteel in de Drôme dat is opengesteld is voor bezoekers. Je treft er prachtige kamers, mooie meubels, schilderijen en kunstvoorwerpen. De rondleiding van 45 minuten wordt gegeven door een nazaat van de familie Suarez d’Aulan: echt de moeite waard!

Kasteel in de Drome: Château d'Aulan

Château des Hospatiliers de Poët-Laval

Poët-Laval, een van de mooiste dorpjes van de Drôme, heeft een rijke geschiedenis. In de 12e eeuw bouwen de ridders van van Malta hier een toren. Al snel ontstond er een dorpje rond de toren en werden er stadsmuren aangelegd. In verschillende etappes werden in de 13e en 15e eeuw de vertrekken van het kasteel gebouwd, een kapel en een commanderij. In 1996 is het kasteel gerestaureerd. Je kunt het bezoeken en er zijn regelmatig exposities.

Kasteel in de Drome: Château des Hospatiliers de Poët-Laval

La Tour de Crest

Als je op Crest aan komt rijden zie je meteen de toren die hoog boven het dorp uitsteekt. Met zijn 52 meter is dit de hoogste middeleeuwse vestingstoren van Frankrijk. Tjdens verschillende oorlogen diende hij als gevangenis en je kunt de kerkers, latrines en zelfs de brieven en tekeningen van de gevangenen nog zien. Ook voor kinderen is dit leuk en in juli en augustus kun je op zaterdagmiddag abseilen van de toren. Verder is er een leuk winkeltje.

La Tour de Crest in de Drome: de hoogste middeleeuwse vestingstoren

LEES OOK:
De mooiste dorpen van de Drôme
Prachtig hotelletje vlak bij Grignan
7 gezellige restaurants in de Drôme
Le Palais Idéal, magische plek voor kinderen

Tekst: Sabine Dekker Beeld: bijna alle foto’s van Lionel Pascale CC/LADROMETOURISME behalve Poët-Celard (CC/The Pingus & CC/Yann)

Sabine Dekker Gastblogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *