frankrijk.nl

Tartiflette, het recept van Carole

Alleen al de geur van een tartiflette die in de oven staat, is voor Carole’s dochter de ultieme associatie met wintersportvakantie. Herkenbaar? Zie hier het recept voor dit Savoyaardse berggerecht.

Ingrediënten voor 4 personen:

800 gr tot 1 kg vastkokende aardappelen

350-400 gr reblochon-kaas

250 gr spekjes

2 kleine uien

5 eetlepels witte wijn

2 eetlepels olijfolie

1 teentje knoflook

125-150 cl crème fraîche (Carole gebruikt ook wel eens slagroom en dat werkt ook prima)

peper en zout

Bereiding:

 • Schil de aardappels, snijd ze in plakjes van 3-5 mm dik. Leg ze in een pan en vul de pan met koud water. Warm op en kook de aardappelen in ongeveer 15 min. Beetgaar.
 • Verwarm de oven voor op 190 graden. Snipper de uien, doe de olijfolie in de koekenpan en bak ze even kort op. Voeg de spekjes toe en laat al roerende nog circa 5 min doorbakken. Voeg dan de witte wijn toe en laat het geheel zachtjes doorkoken totdat de wijn is verdampt.

 • Pak een ovenschaal (of meerdere kleine stenen schaaltjes), snij de knoflook in doormidden en wrijf de bodem en zijkanten in met de binnenkant van het knoflookteentje. Snijd de reblochon in plakken van 4 tot 5 mm, inclusief de korst.

 • Vul de ovenschaal met allereerst het uien-spekmengsel, dan een laag aardappelschijfjes en dan de plakken reblochon. Herhaal dit nog een keer en eindig met reblochon-plakken. Bestrooi met peper en zout en giet dan de crème-fraîche of room over het geheel. Zet in de oven gedurende 25 tot 30 minuten.

Serveer met een groene salade en een glas witte wijn uit de Savoie.

Bon appetit!

Vegetarische tip: vervang de spekjes door champignons.

2 reacties op “Tartiflette, het recept van Carole”

 1. Sabine schreef:

  Dit is zooooo lekker!
  Ik maak het regelmatig. Een Franse vriendin uit de savoie heeft me ooit verteld dat zij de Reblochon horizontaal doormidden snijden en ze dan met de kaaskant, dus de korst blijf je zien, op de aardappels leggen. Dat doe ik inmiddels ook en de kaas zakt dan verder de schaal in.

  Voor mijn moeder in Nederland neem ik steevast Reblochon mee (heel duur in NL) en zij vindt het zo lekker dat ze het zelfs in de zomer maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *