frankrijk.nl

France Gall in 5 chansons

France Gall is zondag 7 januari op 70-jarige leeftijd overleden. In Nederland kennen we haar vooral door  ‘Poupée de cire, poupée de son’, maar dit zijn nog 4 prachtige nummers van deze onvergetelijke Franse diva.

Vanochtend overleed France Gall in een ziekenhuis in Parijs aan kanker. De Franse zangeres werd in 1965 op slag beroemd in Europa toen ze als 17-jarige het songfestival won met ‘Poupée de cire, poupée de son’, geschreven door Serge Gainsbourg. Hij componeerde diverse liedjes voor haar, waaronder ook het zeer dubbelzinnige Les Sucettes.

Michel Berger, liefde van haar leven

In de jaren 80 had France Gall diverse grote hits samen met componist en pianist Michel Berger, met wie ze getrouwd was. Zoals Ella, elle l’a (1987) en Il jouait du piano debout (1980). Aan hun liefdesrelatie en creatieve succes kwam in 1992 een abrupt einde toen Berger op 44-jarige leeftijd stierf aan een hartaanval tijdens een partijtje tennis. Door dit persoonlijke drama (versterkt door het overlijden van haar 19-jarige dochter een paar jaar later) en vanwege diverse gezondheidsproblemen trok Gall zich de laatste 25 jaar van haar leven terug uit de muziekwereld.

France Gall in 5 prachtnummers:

Poupée de cire, poupée de son (1965)

Musique (1977)

Il jouait du piano debout (1980)

Résiste (1981)

Ella, elle l’a (1987)

CD Tip: Evidemment, collectie van de beste nummers van France Gall (€17,99 bij Bol.com)

LEES OOK:
Top 30 lekkerste Franse chansons allertijden
7 jonge Franse artiesten om te kennen
Julien Clerc op concert in Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *