frankrijk.nl

Eilandhoppen met kids: Corsica & Sardinië

Een familievakantie op Corsica is heerlijk, dat wisten wij al! Maar zo’n trip blijk je ook erg leuk en makkelijk te kunnen combineren met een bezoek aan buureiland Sardinië. Een Frans én een Italiaans droomeiland in één reis, dat klinkt goddelijk.

Je mag het niet hardop zeggen, maar Corsica heeft natuurlijk flink wat Italiaanse trekjes… Door de geschiedenis van het eiland om te beginnen. Maar ook de taal en levensstijl van de Corsicanen leunt net zo sterk tegen die van de Italiaanse buren als het ‘moederland’ Frankrijk. Geweldig dus om die verschillende maar zo verwante sferen eens naast elkaar te leggen tijdens één vakantie!

Corsica-collage: de vakantie van Nicky en haar gezin op Corsica Zuid-Corsica en Bonifacio

De Straat van Bonifacio: slechts 11 km breed

De laatste keer dat ik met mijn gezin in Bonifacio was, in het zuiden van Corsica, maakten we een boottochtje rond de eilanden van Lavezzi. En vanaf daar kun je Sardinië al zien liggen! Wat waren we toen graag even gaan kijken op het buureiland, maar dat leek wat te ingewikkeld want we zaten voor de volle 2 weken van onze vakantie in een huisje bij Porto-Vecchio.

Corsica Iles Lavezzi Zuidpunt Corsica

Maar ik ontdekte onlangs: er zijn reisorganisaties die een gecombineerd bezoek aan beide eilanden voor je kunnen regelen. Eén weekje kamperen op Corsica, één weekje kamperen op Sardinië en alle overtochten (per autoferry) zijn al vooraf gereserveerd.

 De ferry tussen Corsica en Sardinië, strand en vlag van Sardinië, Corsicaanse bergen Collage: de ferry tussen Corsica en Sardinië, strand en vlag van Sardinië, Corsicaanse bergen. 

Camping Marina d’Aléria

Bij zo’n gecombineerde Corsica-Sardinië-vakantie logeer je op beide eilanden in een stacaravan op een camping aan zee. En op beide plekken zit je aan baaien met het turquoise water dat deze 2 eilanden zo spectaculair mooi maakt! De ene locatie is een viersterrencamping aan de oostkust van Corsica. Met palmbomen, zwembad, restaurantje op het zandstrand… alles wat je zoekt! Vanaf daar ben je in nog geen 2 uur in het prachtige Bonifacio, dat ik eerder noemde, en vanaf die stad steek je aan het einde van je eerste week over naar Sardinië.

Camping Marina d'Aléria aan oostkust van Corsica en het bergachtige binnenland Camping Marina d’Aléria aan oostkust van Corsica en het bergachtige binnenland

Camping Village Baia Blu La Tortuga

Op Sardinië logeer je op het noordelijke puntje van het eiland, eveneens op een viersterrencamping. Ook hier loop je meteen het zandstrand op en zijn er allerlei leuke dingen te doen voor volwassenen (surfen, snorkelen, duiken, fietsen) en kinderen (zwemmen, wandelen, paardrijden, speelclubs). Het paradijselijke strand La Pelosa (Google maar!) ligt bovendien vlakbij en ook de prachtige oude stad Alghero is te doen met auto voor een dagtrip.

Ondergaand zon in Alghero (boven) en Camping Village Baia Blu La Tortuga (onder 2x) op Sardinië Ondergaand zon in Alghero (boven) en Camping Village Baia Blu La Tortuga (onder 2x) op Sardinië

Zuid-Corsica en Noord-Sardinië: compleet anders

En het gave is dat je tijdens zo’n dubbelvakantie een mooi beeld krijgt van de verschillende landschappen van deze zustereilanden. Corsica gaat in het binnenland veel steiler de hoogte in. Dus op dat eiland kun je behalve van prachtige stranden ook van mooie berglandschappen en oude bergdorpjes genieten (let op: slingerwegen!) Terwijl het binnenland van het grotere Sardinië wat lager blijft en ook meer mediterraan oogt, met zijn heuvelachtige grasland.

Azuurblauwwater voor Sardinië Azuurblauwwater rond Sardinië

Van bonjour naar bongiorno

Ook al liggen de eilanden maar 11 km van elkaar, tijdens zo’n reis schijn je wel degelijk een groot verschil te voelen tussen de Italiaanse cultuur en de Corsicaanse (Frans durven we haar niet te noemen, Corsica is zo uniek!) cultuur op deze 2 eilanden. Bijzonder! En dat is iets wat zelfs de kinderen zullen oppikken, let maar op. Van bonjour naar bongiorno. Van de lekkere Corsicaanse worsten en kazen naar volle borden pasta en gegrilde visjes. En vooral: van de glaces naar gelati!

Lees hier meer over zo’n 15-daagse kampeervakantie Corsica & Sardinië

Puur op Île de la Beauté blijven? Zie hier een overzicht van vakanties naar Corsica.

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Pharos Reizen, CC/Nicky Bouwmeester (Bonifacio, vader-dochter), Camping Village Baia Blu La Tortuga, CC/Lauren Jong (ijsje), CC/Amaury Laporte (kinderen voor kerkje), CC/Noemi Galera (stad Alghero), CC/I.Jaco (vlag op boot), CC/Jakub Dolezal (Zuid-Corsica hek), Ben7va (Iles Lavezzi, zuidpunt Corsica).

Vlag van eiland Sardinië op bootje

Reacties zijn gesloten.