frankrijk.nl

Driekoningen, tijd voor Galette des Rois

Frankrijk is rijk aan tradities en op 6 januari bakt men massaal de Galette des Rois. Zo ook Carole, onze eigen keukenprinses. Zij deelt graag haar favoriete Driekoningentaart-recept. 

Galette-Driekoningentaart
Ingrediënten:
– 2 kant-en-klaar bladerdeegvellen

Voor de amandelvulling:
– 150 g gemalen amandelen
– 50 g pralines de Lyon
– 80 g suiker (of 40 g suiker en 40 g poedersuiker)
– 70 g zachte boter
– 125 g crème fraîche
– 2 eieren

Extra’s 
– 1 eidooier
– 1 eetlepel melk

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210 ° C . Rol het bladerdeeg uit en snijd het in twee gelijke cirkels met een doorsnede van 23 cm.

Maken van de vulling:
Klop suiker, boter en amandelpoeder tot een gladde massa.
Hak de pralines uit Lyon in kleine stukjes.
Voeg de eieren één voor één toe, dan de crème fraîche en vermeng dit mengsel met de gemalen pralines.
Leg het bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier. Bedek met de vulling en laat 2 cm vrij rond de randen. Plaats een ‘fève’ of boon in de vulling en leg de andere cirkel van bladerdeeg er bovenop.
Duw de randen dicht en teken met een mespunt siervormen op het deeg.
Meng het eigeel en de melk en strijk het met een kwastje op het deeg.
Bak de galette gedurende 35 minuten.
Als de taart te snel bruin kleurt, zet de temperatuur van de oven tijdens het bakken iets lager.
Om de taart nog meer glans te geven, kun je het deeg bestrijken met een mengsel van poedersuiker + water.

Serveer bij voorkeur warm.
Degene die de fève (boon) vindt in zijn stukje galette die wordt de koning of koningin en mag vervolgens zijn koningin of koning kiezen.

Zo gefikst, kijk maar:

Foto linksboven: Galette des Rois van Sébastien Gaudard, een van de beste pâtissiers van Parijs, zie ook dit artikel: De beste patisserieën van Parijs

Eén reactie op “Driekoningen, tijd voor Galette des Rois”

  1. Carole schreef:

    Pralines van Lyon vind je natuurlijk in Lyon maar ook online : http://www.boutique-seve.com/fr/68-la-praline-rouge
    Bon appétit!