frankrijk.nl

Mmm, moelleux au chocolat

Vorig jaar lieten we ons lyrisch uit over de bakbijbel Patisserie Kookschool. De foto’s en uitgebreide uitleg werken als honing voor elke taartjesbakker. Josee nam samen met dochter Merel de proef op de som.

Hoe moeilijk kan het zijn? Als je door dit boek bladert dan denk je maar aan één ding; proeven! Die gedachte alleen al voedt ons bravoure. Er staat immers zo’n uitgebreide toelichting, dat kan niet mis gaan toch? Niet geheel toevallig stopt ons bladeren voor een recept bij de Moelleux au Chocolat. Aan de slag!

Recept moelleux au chocolat

Moelleux au chocolat: wat is dat?

Een dessert. Simpel gezegd, een chocoladecakeje dat heel snel wordt gebakken, zodat de binnenkant nog vloeibaar is bij het uitserveren.

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 15 minuten.
Bereiding: 8-12 minuten.

Benodigd materiaal:
6 taartringetjes van 8 cm.

Ingrediënten voor 6 moelleux:
– 150 g pure chocolade
– 150 g boter
– 50 g bloem
– 100 g poedersuiker
– 150 g ei (circa 3 eieren)

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de taartringen met bakpapier en laat dat boven de rand uitsteken.

2. Smelt de chocolade en boter au bain-marie. Meng in een andere mengkom de bloem en poedersuiker. Klop de eieren er beetje bij beetje met de garde doorheen om klontjes te voorkomen. Voeg de gesmolten boter en chocolade toe.

3. Schenk het mengsel in de ringen en zet ze minstens 8 minuten in de oven. In het midden zijn ze donkerder van kleur; er tekent zich een soort ‘oog’ af, want de randen zijn gaar en in het midden blijft de chocolade lopen.

Variant

Smeltende witte chocolade in het midden: stop voor het bakken een blokje witte chocolade in het midden van het deeg.

moelleux-au-chocolat-kookschool-patisserie

Tips

Gebruik aluminium taartringen, die brengen de hitte sneller over, waardoor de moelleux eerder gaar zijn en makkelijker uit de vorm kunnen worden gehaald.
Bak de cakejes iets langer als de randen nog niet gaar genoeg lijken.

Conclusie van de taartjesbakkers: dit is echt een piece-of-cake om te maken! De moeilijkheid zit ‘m met name in de baktijd. Dat luistert heel nauw. Na 8 minuten denk je: ‘nou, het mag nog wel 2 minuutjes meer”. En uiteindelijk blijkt dat toch weer te lang te zijn. Want de binnenkant is wel zacht maar nét iets te vast. Ook het staafje witte chocolade verdween bij ons naar de bodem, dus niet zichtbaar en ook niet helemaal gesmolten. Maar wel lekker!

Frans dessert
Kookschool Patisserie. En je zoete dromen worden werkelijkheid, Mélanie Dupuis en Anne Cazor, Kosmos Uitgevers. Prijs €29,99.

kookschool-patisserie-3D
LEES OOK:
Een nieuwe Franse patisseriebijbel

tekst: Josee Schouten Beeld: Josee Schouten, Uitgeverij Kosmos- cover fotografie Pierre Javelle, illustratie -Yannis Varutsikos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *