frankrijk.nl

De mooiste Bûches de Noël 2017

Boomstammetjes raken nooit uit in Frankrijk, elke Kerst strijden beroemde patissiers en chef-koks weer om de origineelste vormen en lekkerste smaken. De opvallendste Bûches de Noël van 2017!

Het is een eeuwenoude Franse traditie: bij kerstavond hoort een boomstammetje. Ooit een echt stuk hout dat langzaam moest opbranden in de haard om de familie van een goede oogst te verzekeren in het komende jaar. Hoe langer de boomstam bleef branden, hoe beter de volgende oogst zou uitpakken, zo was het bijgeloof. Later werd het een nagerecht dat de vorm van het blok hout imiteerde.

Buche de Noel Plaza Athenee 2017

Bûche de Noël 2017 van het hotel Plaza-Athenée in Parijs (CC/Studio des Fleurs)

Traditioneel is de bûche de noël een opgerolde cake gevuld met een crème au beurre van chocolade. Tegenwoordig kan eigenlijk alles, zowel qua vorm als qua vulling – zolang het maar opvalt. Zie hier de mooiste en verrassendste Franse bûches die we dit jaar tegenkwamen in Parijs.

Lees ook: Wat doen de Fransen eigenlijk met de Kerst?

Picard - Buche Ananas 2017

Buche van sorbetijs in ananas-karamelsmaak van Picard.

Christophe Adam - Buche de Noel 2017

De bekende Parijse éclair-specialist Christophe Adam maakte deze kerststam met vanillemousse, praliné-vulling, witte chocolade en gekarameliseerde pinda’s.

Buches de Noel 2017 - Combi Picard Michalak en Dalayau

Links: witte chocolade en limoenvulling voor een Russische pop van Dalloyau. Rechts: IJsbûche in de vorm van een auto door patissier Christophe Michalak voor Picard. Buche de Noel Fouquets 2017 Kerststam van de bekende brasserie Fouquet’s op de Champs-Elysées, in de vorm van een tafelservet.

Buche 2017 Christophe Adam pour Monoprix L’éclair de génie voor Monoprix: deze vrolijke boomstam met fluokleuren is gemaakt van ijs met de smaken frambozen en yuzu (Japanse citroen), plus een knapperige middenlaag van praliné en hazelnoot.

Buche Vanille Yann Couvreur

Slapende vosjes van witte chocolade, pecannoten-praliné en gekonfijte mandarijn, door Yann Couvreur, een opkomende patissier die onlangs zijn eerste eigen winkel opende in de Marais (Rue des Rosiers).

Buche Le Burgundy Paris 2017

Knappe vierkante bûche van het Hôtel Le Burgundy in Parijs, vlak bij Madeleine, van chocolade en voor de vulling ´crêpes dentelles’, knapperige feuilletines. Kost dat, zo’n luxe stam?  €80/8 personen. Buches de Noel 2017 - Michalak en Claire Damon

Links: nog een bûche van Christope Michalak maar deze ‘Rock’-versie maakte hij voor  zijn eigen patisserie. De gitaar bevat een knapperige bodem van praliné en kokos, donkere chocolade, glutenvrij-deeg, kokosmousse en mango-passievrucht-stukjes. Rechts: delicate witte stam van Claire Damon, met luchtige laag sponscake (van rijstmeel), vanillecrèeme en bosbessenvulling. Noel 2017 Buche à la mère de famille

Chocolade-bûche van La Mère de famille, bekende keten van luxe chocoladewinkels in Parijs. Noel 2017 Buche Café Pouchkine

Russische matroesjka’s voor de theesalon van Café Pouchkine. De bodem is van knapperig zanddeeg en stukjes crumble, de poppen bevatten een melange van mango, zachte cakevulling en passievrucht.

Buche de Noel Park Hyatt Paris Vendome De chef-patissier van het Park Hyatt Paris Vendôme-hotel brengt dit jaar een ode aan de zinken daken van de hoofdstad. Onder de schoorstenen proef je amandelbiscuit, gekonfijte kumquat, gekarameliseerde pistchachenoten, chocolade en een crème met honing die op de daken van Parijs gemaakt wordt.

Boomstammetje in de vorm van een swartzwalder-kersentaart door Sebastien Gaudard, een bekende patissier in Parijs (rue des Martyrs).

Buche dragee Cerise Picard 2017

Bûche van ijs met kersen- en amandelsmaak van Picard in de vorm van een ‘sucre d’orge’ ofwel een ouderwetse zuurstok.

Buche de Noel Hugo et Victor 2017

Hugo + Victor met Agnes. B: citroen, aalbessen-gelei, luchtig taartdeeg (biscuit de Savoie) en merengue.

 

LEES OOK:
De beste patisserie-winkels van Parijs
Mmm, moelleux au chocolat
Een nieuwe Franse patisseriebijbel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *