frankrijk.nl

Kerstkasteel bij Parijs: Vaux-le-Vicomte

Een van de vele mooie kastelen rondom Parijs is Vaux-le-Vicomte, ten zuidoosten van de stad. Voor de kerstdagen wordt het kasteel extra mooi versierd met lichtjes in de tuinen, kransen en kerstbomen in alle vertrekken en feestelijke delicatessen in de grote salon en keuken.

Rondom Parijs liggen diverse prachtige kastelen, zoals Fontainebleau, Chantilly, Breteuil, Versailles niet te vergeten en ook het elegante Château de Courances, dat een hoofdrol speelde in de recente Franse film C’est la vie (aanrader!). Maar één château onder de rook van Parijs maakt extra veel werk van de feestperiode. Vaux-le-Vicomte, vlak bij Mélun, verandert elke winter in een sprookjeskasteel.

chateau de Vaux-le-Vicomte Parijs tuinen kerstversiering CC Vaux-le-Vicomte/Erwann-Maignan

De ondergang van een kasteelheer

Vaux-le-Vicomte werd in de 17e eeuw gebouwd door Fouquet, de belastinginspecteur van Lodewijk de Veertiende. Het kasteel werd Fouquet’s levenswerk én zijn ondergang. Want de Zonnekoning was zo gepikeerd dat een onderdaan zo’n somptueus chateau durfde bouwen, dat hij Fouquet in de gevangenis gooide wegens ‘staatsfraude’.

Kookstress voordat Michelin bestond

Vlak voor de arrestatie vond in het kasteel ook de beroemde zelfmoord van Vatel plaats. Deze chef-kok was verantwoordelijk voor een feestmaal voor de Zonnekoning, toen die een bezoek kwam brengen aan Fouquet. De verse vis kwam echter te laat en uit schaamte beroofde de chef zich van het leven.

chateau de Vaux-le-Vicomte Parijs tuinen kerstversiering

De keuken van Vatel kun je bezoeken in Vaux-le-Vicomte en tijdens de kerstperiode is de ruimte gevuld met lekkernijen. Pain d’épices, zuurstokken, macaron, piramides van chocolade… Kinderen kunnen zich verkleden als musketier of prinses en het hele kasteel is feestelijk aangekleed tijdens de winter.

chateau de Vaux-le-Vicomte Parijs tuinen kerstversiering

Met een laan van verlichte kerstbomen in de tuin, lampjesslingers op de façade, vin chaud, kastanjes en bûches de Noël in het café en versierde koetsen, waarmee bezoekers een ritje kunnen maken.  Ook in de zomer kun je Vaux-le-Vicomte  bij kaarslicht bezoeken overigens: elke zaterdagavond van mei tot oktober zijn er rondleidingen ‘à la chandelle’ in het kasteel, afgesloten met een vuurwerk.

Vaux-le-Vicomte, meer informatie: www.chateau-vaux-levicomte.com

Meer weten over de kerstsferen in Parijs en zijn regio? Ga naar de website en.visitparisregion.com

Beeld: CC/Vaux-le-Vicomte, Collectif Image en Erwann Maignan.

chateau de Vaux-le-Vicomte Parijs De tuinen van Le Nôtre

LEES OOK:
Wintertips voor Parijs
De mooiste Bûches de Noël 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *