frankrijk.nl

Het perfecte kaasplankje

Welke kazen horen er thuis op een typisch Frans kaasplankje voor na het eten ? Hoe moet je de kazen serveren? Wat erbij drinken? 7 tips!

1. Kies 4 of 5 kazen. Minder mag ook, maar meer is niet echt nodig. Dan wordt de keuze voor je gasten zo moeilijk bovendien moet het allemaal wel passen op de kaasplank, want de verschillende kaassoorten mogen elkaar niet raken.

kazen kaaswinkel in Frankrijk
2. Voor een goede mix van smaken kies je een kaas uit elke (of zoveel mogelijk) van de 5 Franse kaasfamiliesgeitenkazen, harde/halfharde kazen, witschimmelkazen, blauwe kazen en roodschimmelkazen.

3. Vertel de kaasboer wanneer je de kazen wilt serveren. Dan kiest hij of zij de juiste rijpheid van de zachte kazen van het plateau. In Frankrijk krijg je daarbij termen als frais (jong), fait (rijp) en bien fait (zeer rijp) te horen.

4. Gebruik bij voorkeur een houten plank voor het kaasplateau want daarop kun je de harde kazen (zoals comté en beaufort) makkelijker aansnijden. Serveer om dezelfde reden altijd een mes zonder kartels bij de kaasplank.

Lees ook: 10 Frans kazen die je geproefd moet hebben

Picodon

5. Haal de kaas een half uurtje van te voren uit de koelkast, dan komen vooral de zachte kaasjes beter tot hun recht. Maar pas op, langer is géén goed idee, want dan worden de kazen al snel zweterig en minder ferm (vooral in de winter, in te warme huizen).

6.  Schenk witte wijn bij de kaasplank, vooral als er geitenkazen bijzitten. Bijna alle rode wijn overstemt de kaasaroma’s (en de kaas op zijn beurt weer de wijn, dus dubbelzonde). Als je toch per se rood wilt drinken, kies dan een zo ‘licht’ mogelijke, zoals een rode Loire-wijn of een beaujolais. Maar voor de kaas is het beter om witte wijnen als sauvignon-blanc, sancerre, chardonnay of gewurztraminer (als je veel pittige kaasjes hebt) te kiezen. En roquefort is weer erg lekker met een zoete witte wijn, zoals sauternes. Lees ook: 5 perfecte wijn-kaascombinaties

7. Serveer iets zoets bij de kazen. Druiven werken goed en een klein schaaltje vijgenjam is ook altijd een prettige afwisseling. En het summum: bij de Franse kaasboer en goede speciaalzaken in Nederland kun je vaak pâte de coings (harde gelei van kweepeer) of vijgenbrood krijgen.

Kaas bord

PS1 Een kaasplateau komt in Frankrijk voor het zoete dessert niet erna.

PS2 Wikkel de overgebleven kazen weer in hun vetvrije papier en stop ze samen in een plastic zak (slordig dicht gedraaid) terug in de koelkast. Verrassend genoeg zorgt zo’n zak voor een perfect klimaat, want de kazen blijven een klein beetje vochtig terwijl de licht openstaande zak wel ‘ademt’. Dit in tegenstelling tot een afgesloten plastic bakje waarin er sneller schimmel op de kazen verschijnt.

LEES OOK:
De 7 grootste kaasplank-missers
Franse stokbrood-etiquette
12 Franse kazen die je geproefd moet hebben

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Marc Kjerland (vitrine), Nadine, Ulterior Epicure (bord), Larry, Stéphanie Kilgast (miniaturen), CC/Picodon (geitenkaasje)

Met dank aan Pierre Gérard, al 10 jaar fromager op de overdekte markt van Batignolles in Parijs (33 rue des Moines, 17e arron.). Zijn winkel heet Les Fromages des Batignolles en de prijskwaliteitverhouding is heel goed, mocht je eens in de buurt zijn!

2 reacties op “Het perfecte kaasplankje”

  1. Jeannette schreef:

    In Frankrijk toch nog wel eens hollandse kaas willen eten? Zoek dan bij De supermarkt naar
    du Gouda. Uitgesproken op z’n frans, maar het is wel fgeleid van onze stad Gouda. Want daar komen volgens de fransen blijkbaar al onze kazen vandaan!

  2. Nicky schreef:

    Albert Heijn heeft ook een confiture van kweepeer, van het merk Paiarrop
    http://www.ah.nl/producten/product/wi212512/paiarrop-kweeperenconfituur. Plus ook vijgenbrood en dadenrol. Alledrie top bij n kaasplankje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *