frankrijk.nl

De beste Franse restaurants ter wereld: La Liste 2018

La Liste 2018, een lijst met de 1000 beste restaurants ter wereld, is deze week weer bekend gemaakt. Voor deze selectie worden de beoordelingen van meer dan 500 culinaire gidsen en websites bij elkaar ‘opgeteld’. En op de eerste plaats staat ook dit jaar weer een beroemd restaurant in Paris!

In de top 20 van La Liste 2018 staan 5 restaurants in Frankrijk:

Guy Savoy (Parijs) – 1e plaats

De eerste plaats van La Liste is gereserveerd voor het restaurant van Guy Savoy, de gelauwerde Franse chef-kok die al vanaf zijn 17e in het vak zit. Dit beroemde restaurant in Parijs (waar filmsterren en politici komen) bevindt zich in de Monnaie de Paris, een monument aan de rand van de Seine. Bekendste gerechten van de chef zijn onder meer artisjokkensoep met truffel en huîtres en nage glacée (oesters in een koude bouillon). Kost wel wat, eten in dit driesterrenrestaurant: op €400 per persoon moet je wel rekenen.

5 beste Franse restaurants ter wereld

Alain Ducasse Plaza Athenée (Parijs) – 4e plaats

Alain Ducasse deed een gewaagde zet in het driesterrenrestaurant van La Plaza Athenée: een paar jaar geleden haalde hij bijna al het rode vlees van de kaart, in het kader van gezonder eten. Het kost hem kennelijk geen enkele punten, want de sterrenchef (meer dan 30 Michelin-sterren in totaal) staat wederom in de top 5 van La Liste.

drie sterren Michelin restaurant Plaza Athenee Ducasse

La Vague d’Or (Saint-Tropez) – 8e plaats

La Vague d’Or is sinds 2013 in handen van de jongste Franse chef-kok met 3 Michelin-sterren: Arnaud Donckele (1977). Dit grote kooktalent is een ware kunstenaar als het gaat om creëren van nieuwe smaken met producten uit de Provence. Zijn restaurant – onderdeel van luxehotel La Résidence de la Pinède – is bovendien een romantische plek met uitzicht op zee in het mondaine Saint-Tropez.

Saint-Tropez La Vague d'Or toprestaurant

L’Assiette champenoise (Champagne-Ardenne) – 11e plaats

De meest verrassende Franse naam in deze lijst is dit restaurant van Arnaud Lallement, geen heel bekende chef-kok in Frankrijk. Het winnende restaurant hoort bij een vijfsterrenhotel aan de rand van Reims en daar kookt Lallement dus – in alle discretie – de sterren van de hemel. Denk €255 voor een menu du marché.

drie sterren Michelin restaurant Champagne Reims

Auberge du Vieux Puits (Aude) – 15e plaats

Geweldig: de 15e plaats van de wereldwijde top 1000 is voor een hotel-restaurant dat verdwaald lijkt op het platteland van de Languedoc-Roussillon, naast een minuscuul dorpje in de Corbières. Ook de naam – ‘Herberg van de oude put’ – klinkt misleidend eenvoudig, want wat driesterrenchef Gilles Goujon op tafel tovert is ronduit fascinerend. Met menu’s vanaf €110 is dit bovendien een van de goedkoopste driesterrenrestaurants van Frankrijk.

5 beste Franse restaurants ter wereld

L’Ambroisie (Parijs) – 20e plaats

Bij dit luxe restaurant aan het Place des Vosges in de Marais gingen president Hollande en president Obama lunchen, tijdens COP21. De keuken van Mathieu en Bernard Pacaud (vader en zoon) is heel modern en sober, werkelijk prachtig om te zien.

drie sterren Michelin restaurant Ambroisie Place des Vosges

Over de Top 1000 van La Liste

La Liste is een initiatief uit 2015 van de Franse diplomaat Philippe Faure, tevens president van Atout France, de door de Franse overheid gefinancierde organisatie voor toerisme. La Liste vergelijkt 550 internationale gastronomische gidsen en recensie-websites als Tripadvisor. Er staan dit jaar restaurants uit 165 landen op de lijst, de meeste uit Japan (134 restaurants van de 1000), daarna China (123) en daarna Frankrijk (118).

De hoogst genoteerde Nederlandse chef in La Liste is Jonnie Boer met De Librije, op de 40ste plaats.

Tekst: Nicky Bouwmeester en Josee Schouten Openingsbeeld: Guy Savoy – Beeld copyright: Guy Savoy, Plaza Athenee, Auberge du Vieux Puits, L’Ambroisie, LAssiette champenoise, La Résidence de la Pinède (terras én beeld linksboven)

LEES OOK:
De allerduurste hotelkamers van Parijs

Reacties zijn gesloten.