frankrijk.nl

6 nieuwe Franse wetten


Vorig jaar schreven we al over opvallende Franse wetgeving die niet bestaat in Nederland. In 2017 zijn er een paar interessante regels en wetsvoorstellen bijgekomen in Frankrijk. Van een verplichte Photoshop-waarschuwing tot een sigarettenverbod in Franse films.

1. Photoshop-waarschuwing in reclames (wet)

Sinds 1 oktober 2017 is een nieuwe wet van kracht die Franse reclames verplicht de tekst ‘photographie retouchée’ (bewerkte foto) toe te voegen als het model in de foto geretoucheerd is met Photoshop. Dat geldt voor aanpassingen van het lijf, niet voor het gezicht: het doel is anorexia voorkomen bij jongeren. Deze wet is een vervolg op de Loi Mannequin die te magere modellen op de catwalk verbiedt.

2. Verbod op smartphones in scholen (wet)

Vanaf de Rentrée 2018 (in september) mogen scholieren van de basisschool en middelbare school géén mobiele telefoons meer gebruiken op school. Dit verbod geldt niet alelen in de klas, maar ook op het schoolplein en elders in school. Mogelijk komen er bij de ingang van alle scholen kastjes om ze in op te bergen tijdens de schooluren en anders moeten scholieren de telefoon opbergen in een gesloten envelop onder in hun schooltas.

telefoon verboden frankrijk ziekehuis-cc-Randalfino-CCBY2

3. Corrigerende tik bij kinderen verboden (wet)

Sinds 1 januari 2017 is het in Frankrijk strafbaar om kinderen (ook je eigen) een ‘pedagogische tik’ te geven, ze aan de oren te trekken of door elkaar te schudden. Het decreet verbiedt “tous les actes de violence, verbaux, psychologiques ou physiques (gifler, fesser, pincer, tirer les oreilles ou les cheveux, donner des coups de pied, secouer, saisir brutalement, bousculer, pousser, contraindre l’enfant dans une position inconfortable, le priver de nourriture…) envers les enfants”. In Nederland bestaat een soortgelijke wet al sinds 2005.

4. Sigaretten mogelijk verbannen uit de Franse cinema (wetsvoorstel)

De Franse regering heeft onlangs al aangegeven dat de prijs van een pakje sigaretten voor 2020 naar €10 gaat. En de Franse minister van Gezondheid maakt zich nu ook sterk voor een verbod op het afbeelden van sigaretten in Franse films. Nu is in 70% van alle nieuwe Franse films iemand te zien die rookt. Exit les Gauloises…

gainsbourg film affiche sfar

5. Parkeerboetes in Parijs gaan van €17 naar €50 (wet)

Voorbij is de tijd dat de meeste automobilisten in Parijs liever een parkeerbon riskeerden dan parkeergeld betaalden. De maximale boete was namelijk €17 en de kans dat je überhaupt een bon kreeg, was 1 op 15 in de hoofdstad. Vanaf 1 januari 2018 is die gouden tijd voorbij: de boete voor onbetaald parkeren gaat naar €35 en in sommige zones naar €50. Bovendien wordt de controle in Parijs in het vervolg uitbesteedt aan ambitieuze particuliere bedrijfjes. Een parkeerbon heet overigens une prune (een pruim) in populair Frans, of un PV (= proçes-verbal).

6. Recht op digidetox voor werknemers (wet)

Sinds 1 januari 2017 bestaat er een Franse wet die bedrijven met meer dan 50 werknemers verplicht om formele afspraken te maken over de momenten dat het personeel zijn (werk)telefoon mag uitzetten (’s avonds, tijdens vakanties etc.). Dit om het groeiend aantal burn-outs in Frankrijk tegen te gaan.

Beeld: CC/Jean-louis Zimmermann (parkeren – CCBY2), affiche film ‘Gainsbourg Vie héroique’ van Joan Sfar (2010), CC/Randalfino (telefoonverbod in ziekenhuis – CCBY2), CC/Igor Maynaud (Gauloises, bewerkt– CCBY2).

LEES OOK:
10 opvallende Franse wetten
13 dingen die de Fransen nét even anders doen
7 verschillen FR-NL in opvoeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *