frankrijk.nl

Ontroerende roadtrip door Frankrijk

‘Visages Villages’ is een verrassende documentaire van regisseuse Agnès Varda en fotokunstenaar JR. Een film vol onverwachte ontmoetingen met gewone Fransen op het platteland.

De documentaire Visages Villages (2017) van regisseuse Agnès Varda en kunstenaar JR gaat uit van een eenvoudig idee. In een busje dat eruit ziet als een gigantisch fototoestel reizen de 88-jarige filmmaakster en de 33-jarige fotograaf door Frankrijk. Onderweg stoppen ze in kleine dorpen en nodigen bewoners uit voor hun camera. Die stappen achterin de truck en 5 seconden later komt hun portret in groot formaat tevoorschijn. Deze mega-foto’s plakken de twee op muren en façades als eerbetoon aan de mensen die er wonen.

Documentaire Visages Villages van regisseuse Agnes Varda en kunstenaar JR

Pareltje van het IDFA

Vorig week kon Josee op uitnodiging van TV5MONDE al de voorpremière van de documentaire bezoeken tijdens het IDFA in Amsterdam. Josee: “Ik heb zo ongeveer de hele film met een grote glimlach zitten kijken. Wat een leuke chemie tussen Agnès Varda en JR! Ruim 50 jaar leeftijdsverschil en toch allebei zo respectvol en nieuwsgierig naar elkaars talenten. Prachtig ook om te zien hoe ze mensen onderweg verrassen en met elkaar verbinden. In print en daardoor ook in het werkelijke leven.”

Documentaire Visages Villages: Agnès Varda en JR, fotokunstenaar

“Hun fantastische project zorgt voor verbinding tussen de – soms eenzame – plattelandsbewoners. Zoals de alleenwerkende boer die ineens meer dan levensgroot op zijn houten schuur geprojecteerd is. Of de bardame van het café in Bonnieux, die in één klap de beroemdste inwoner van het dorp wordt.”

Village perché in de ProvenceBonnieux, foto van JR voor Visages Villages

Magisch foto- en filmproject

Veel aandoenlijke momenten kortom, zonder dat het zoetsappig wordt. Varda maakt veel gevatte grappen. En JR is een pretentielozer aanpakker, die voortdurend met stellages sleept en borrelt van de ideeën. Zoals een watertoren beplakken met gigantische foto’s van vissen van de lokale vismarkt. Of foto’s van de ogen van Varda bevestigen op een goederentrein, zodat zij de wereld kan blijven observeren ondanks haar steeds slechter wordend zicht.

Visages Villages in mijnwerkersstadje in Noord-Frankrijk

Hartverwarmend om te zien hoe fotokunst die gemaakt lijkt om inwoners van grote steden te bekoren, ook een magisch effect kan hebben in de verste uithoeken van Frankrijk. Van oude mijnwerkersdorpen in Noord-Frankrijk tot de okerkleurige villages perchés in de Provence… Gaan zien!

Visages Villages. Online te huur via Cinetree.nl, Bekijk de trailer

Recensie in het NRC: “Schitterende zoektocht naar ‘gewone’ Fransen” (5/12/2017)

Documentaire Visages Villages: Agnès Varda en JR, fotokunstenaar

Meer over Agnès Varda, filmmaakster, fotografe en kunstenaar

Agnès Varda kreeg onlangs een ere-Oscar voor haar hele oeuvre. Varda is een van de weinige vrouwelijke regisseurs van de Nouvelle Vague en haar bekendste films zijn Cléo de 5 à 7 (1962) en San toit ni loi (1985). Ze was getrouwd met Jacques Démy, regisseur van onder meer Les Demoiselles de Rochefort. Hier een grappig kort ARTE-filmpje over het werk van Varda (in het Frans).

Update per 1 maart 2018: hoe leuk! De film Visages Villages is ook genomineerd voor de Oscar in de categorie Documentaires. We duimen voor Agnès en JR!

Documentaire Visages Villages: Agnès Varda en JR, fotokunstenaar

Meer over JR, fotokunstenaar 

JR is een Franse fotokunstenaar die internationaal bekend werd door zijn huizenhoge affiches. Zo deed hij in 2010 een bijzonder project in een achterstandswijk in Marseille (foto onder). En werd hij in Parijs uitgenodigd om het Panthéon te beplakken en zelfs de glazen piramide voor het Louvre te laten verdwijnen. JR is autodidact: hij leerde als jonge jongen uit de banlieu zelf fotograferen nadat hij een camera in de metro vond. Een van zijn meest recente werken is de foto van een reusachtige baby, die onschuldig over de muur van Trump kijkt, op de grens tussen Mexico en de VS. Meer over JR’s werk: jr-art.net en op  instagram.com/jr

Friche Belle de Mai in Marseille - project van fotokunstenaar JRUitzicht vanaf friche La Belle Mai in Marseille, fotoinstallatie van JR (CC/CD_FR)

Une publication partagée par JR (@jr) le

Beeld: Visages Villages – © Agnes Varda-JR-Cine Tamaris-Social Animals, Marseille CC/CD_FR, Instagram/JR

LEES OOK:
5 niet-te-missen Franse films deze herfst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *