frankrijk.nl

Met een elektrische 2CV door Parijs

Carole en Nicky maken een rit met 4 roues sous 1 parapluie, een bedrijfje dat 2CV-rondleidingen organiseert in Parijs. Het heeft nu alvast een elektrische Eend in zijn vloot, want in 2030 zijn benzine-auto’s niet meer welkom in de stad. 

Marguerite rolt over de keien van de Champs-Elysées. Behalve het rammelen van de raamscharnieren en het piepen van de vering blijft het stil. Geen nostalgisch 2CV-gepruttel. Marguerite mag dan een oudje zijn, haar elektrische motor is glanzend nieuw. Achter het stuur zit Jean-Baptiste, onze chauffeur op deze milde oktoberdag. Hij werkt voor 4 roues sous 1 parapluie, een bedrijfje dat met ruim 40 klassieke deux-chevaux door Parijs rijdt. Twee daarvan hebben nieuwe, schone motors: Gisèle, op biogas, en onze Marguerite, die 100% elektrisch is.

elektrische 2CV rondrit Parijs

Duim omhoog bij het stoplicht

De motor van onze groene 2CV mag van deze tijd zijn, Jean-Baptiste draagt een ouderwetse pet en streepjestrui. Nostalgie, daar gaat het nog steeds om bij 4 roues sous 1 parapluie. Oprichter Florent Dargnies, een jonge Parijzenaar, kwam 12 jaar geleden op het idee toen hij zelf door de stad reed in zijn Eend. Hij merkte hoeveel mensen met een grote glimlach toekeken of zelfs een duim opstaken bij het stoplicht.”De 2CV laat niemand onberoerd,” zegt ook Jean-Bapiste, terwijl hij de versnellingspook naar zich toetrekt. “Als ik de auto ergens parkeer, staan er binnen 10 minuten mensen omheen die spontaan vertellen over de laatste vakantie met hun ouders of hoeveel Deuches ze zelf gehad hebben.”

elektrische 2CV rondrit Parijs

Charmante chauffeur

Inderdaad zien we Aziatische toeristen gretig foto’s maken terwijl onze 2CV richting de Arc de Triomphe hobbelt. Zachtjes deinzen we op en neer op de mythische achterbank, die ooit ontworpen werd om zelfs een mandje eieren ongeklutst te vervoeren. Het komende anderhalf uur legt Jean-Baptiste in vlekkeloos Engels uit waar we onderweg allemaal langskomen. Geen ingeblike rondvaartbootpraatjes, maar losjes en met humor. En we kunnen veel vragen stellen. Behalve chauffeur blijkt Jean-Baptiste romanschrijver en pianist. Veel van zijn collega-chauffeurs hebben creatieve tweede beroepen, het zijn vooral toneelspelers, kunstenaars, muzikanten en studenten.

elektrische 2CV Parijs Carole en Nicky

Highlights of onbekend Parijs

Grappige anekdotes over Parijs heeft Jean-Baptiste genoeg. Over het Place de Bitche bijvoorbeeld, dat hernoemd moest worden toen de Amerikaanse ambassade zich er vestigde, omdat het adres te platvloers klonk voor het thuisfront. Of het tragische lot van de excentrieke wetenschapper die zich in 1912 van de Eiffeltoren stortte met een niet-werkend parachutepak. “De onfortuinlijke voorvader van base-jumping”, grapt onze gids.

elektrische 2CV rondrit Parijs Eiffeltoren

Stoppen voor Serge Gainsbourg

De 2CV’s-rondleidingen bestaan in diverse thema’s. Langs alle highlights van de stad. Juist alleen de onbekendere plekken. Of een mix van de twee. Voor ons betekent dit laatste dat we na een lusje rond de Eiffeltoren al snel de smallere straten van Saint-Germain-des-Prés induiken. Jean-Baptiste houdt ineens halt voor een mooie graffiti-muur in Rue de Verneuil. Het huis van zanger Serge Gainsbourg. Zelfs 26 jaar na zijn dood blijft de plek fans trekken en het kunstwerk op de muur verandert voortdurend. Nu is het een metershoog portret van Serge samen met (je t’aime moi non plus) Jane Birkin.

elektrische 2CV rondrit Parijs Gainsbourg forever

Geen milieusticker nodig

Vooralsnog heeft 4 roues sous 1 parapluie een ontheffing voor het nieuwe milieuvignet voor Parijs. Maar burgemeester Hidalgo wil in 2030 alle benzine-auto’s verbannen uit Parijs, dus het bedrijfje heeft in principe tot dan om de hele vloot om te bouwen naar elektrisch of biogas. Gaan klanten het karakteristieke geluid van de 2CV niet missen? “Ach, een schone stad is ook belangrijk en dat oude motorgeluid voegen we misschien nog toe met kleine luidsprekers. Wel zo veilig voor voetgangers ook..,” filosofeert Jean-Baptiste. En het is waar, behalve het missende gepruttel is het gevoel in de elektrische 2CV verder als vanouds. Heerlijk om op die wiegende achterbank door de stad te glijden. Het had van ons nog best een uurtje langer mogen duren!

2CV-rondleidingen van 4 roues sous 1 parapluie, vanaf €96 voor max. 3 personen voor 45 min. of €192 voor 1,5 uur max. 3 personen. Ook in e-mehari en DS. In het Engels en een van de gidsen spreekt ook Nederlands. Meer informatie en online boeken.

elektrische 2CV rondrit Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Carole Goelitz, Nicky Bouwmeester en 4 roues sous 1 parapluie.

LEES OOK:
15 redenen om deze herfst naar Parijs te gaan
Praktische tips voor Parijs: kortingen, handige weetjes, slimme trucs
15 authentieke bistro’s in Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *