Frankrijk.nl

Le Guide Fooding, de hipste Franse restaurantgids

Nu in de krantenkiosk in Parijs: Le Guide Fooding 2018. Weten hoe dit een van de hipste en invloedrijkste restaurantgidsen van Frankrijk kon geworden? En welke Franse restaurants dit jaar een ereplaats hebben in de selectie?

Tien jaar geleden ontdekte Frankrijk een nieuwe restaurantgids: Le Guide Fooding. Een afgeleide van een succesvolle website van een groep foodbloggers, culinair journalisten en jonge chef-koks. Hun motto: ‘appétit de nouveauté‘ (trek in vernieuwing) en ‘le goût de l’époque’ (de smaak van nu). Een tegenbeweging voor de conservatieve gastronomische wereld in Frankrijk, die nog altijd in de ban was van de Michelin-dictatuur.

Franse restaurantgids Fooding

De Michelingids voor jonge Fransen

Le Fooding (een samentrekking van Food en Feeling) groeide uit tot een hele beweging, een nieuwe manier van denken over eten waarbij de nadruk op vorm en prestige verschoof naar moderniteit en creativiteit in de keuken. Daarbij kwam er meer ruimte voor ongeschoold talent: lang voordat de hipster-mode doorbrak, zette Fooding al bebaarde en getatoeëerde chefs in onbekende kleine bistrootjes voor het voetlicht. Gewoon omdat die in al hun eenvoud de sterren van de hemel kookten, met passie en lef.

Guide Fooding 2018 trends restaurants chef-koks culinair talent

Nieuwste culitrends

Tien jaar later is Le Fooding uitgegroeid tot een invloedrijke naam in de Franse gastronomie en qua oplage is het nu zelfs de tweede restaurantgids na Michelin. Onder het motto ‘if you can’t beat them join them‘ bezit Michelin inmiddels 40% aandelen in Le Fooding. Toch blijft de trendy restaurantgids net zo onafhankelijk en non-conformistisch als hiervoor, zo benadrukt de hoofdredacteur. En elk jaar in november is er in Parijs weer een run op de nieuwste editie van Le Guide Fooding, met 800 uitverkoren restaurants. Nieuwsgierig? (Wij ook, dus Nicky rende gister meteen naar een krantenkiosk in Parijs…!)

Guide Fooding 2018 trends restaurants chef-koks culinair talent

De palmarès van Le Guide Fooding 2018

>Beste restaurant: Elements (Bidart, Frans Baskenland)

Le Fooding lauwerde dit jaar het restaurant van chef-kok Anthony Orjollet al ‘meilleur table’. Deze ‘locavore’ uit Frans Baskenland gebruikt bijna alleen lokale producten en gluten, melkproducten en suiker zijn verbannen uit zijn keuken. Hij verleidde de gids met gerechten als tartaar van rauwe tonijn met komkommer en gember of heek met tuinbonen, bloemkool en erwten gesmoord in amandelmelk.

>Beste gastrobar: Le Bar des prés (Parijs)

De onderscheiding voor de ‘bar à délices’ (beste gastrobar) ging naar dit moderne tapasrestaurant van tv-chef Cyril Lignac, in de wijk Saint-Germain. Je kunt er aan de marmeren bar verrassende sushi en andere delicate hapjes proeven die vers bereid worden door twee talentvolle chefs.

Bar Cyril Lignac Saint-Germain-des-Pres Parijs Le Bar des Prés in de Rue Dragon, Saint-Germain-des-Prés

>Fooding amour: Le Comptoir à Manger (Straatsburg, Elzas)

Lof is er ook voor de huiskamer-bistro van de piepjonge chef Bérengère Pelissard en haar chef de service/sommelier Carole Eckert in Straatsburg, in de Elzas. Pellissard werd opgeleid bij sterrenchef Régis Marcon maar doet het nu helemaal op haar eigen manier met gerechten die nauw de seizoenen volgen.

Guide Fooding 2018 trends restaurants chef-koks culinair talent

>Fooding d’amour: Otonali (Saint-Malo, Bretagne)

De eigenaar van Breizh Café in Cancale (zie ons eerdere artikel over deze crêperie nieuwe stijl) opende afgelopen september dit originele adres in Saint-Malo. De jonge Japanse chef, Yasushi Mayashi, kookt fusiongerechten in tables d’hôtes-stijl: om te delen met je disgenoten. Zoals tataki van rundvlees of gefrituurde makreelstukjes met Bretonse algen..

>Fooding d’amour: Vivant (Parijs)

Dit restaurant in Parijs figureert al diverse jaren in de Guide Fooding en de nieuwe chef Pierre Touitou (22 jaar oud!) versterkte die liefde alleen maar. Elke avond bereidt hij slechts 10 verschillende dagverse gerechten waar je smaakpapillen van op hol schijnen te gaan. En de wijnkaart met enkel natuurlijke wijnen is ook al zo goed.

nieuwe restaurant van Palais de Tokyo Les Grandes Verres/photo Takuji Shimmura, architectuur: Lina Ghotmeh,

>Mooiste interieur: Les Grands Verres (Parijs)

We tipten dit restaurant een paar weken geleden al als een van de nieuwste hippe adressen in Parijs: het gaat om de luxe kantine van het Palais de Tokyo, het museum voor hedendaagse kunst tegenover de Eiffeltoren. Architecte Lina Ghotmeh ontwierp de lange betonnen (cocktail)bar en de intieme zithoekjes in de eetzaal.

>Culinaire trend: meer frituur in jonge Franse restaurants (zelfs bitterballen!)

In een bijlage van de gids signaleert de Guide Fooding 2018 een nieuwe trend: er komen steeds meer gefrituurde hapjes op tafel in hippe Franse restaurants. Van superdunne frites (‘pommes paille‘), tot chips van algen en zelfs culinaire bitterballen. Het Parijse restaurant Dersou serveert namelijk ‘croquettes d’agneau‘: gepaneerde balletjes gevuld met aardappelpuree, dille en lamsvlees. Hé, die vorm hebben wij weleens eerder gezien ; -)

Guide Fooding 2018 trends restaurants frituur bitterballen

LEES OOK:
7 hippe nieuwe adressen in Parijs
15 authentieke bistro’s in Parijs

Reacties zijn gesloten.